Budatínsky hrad

2010-09-06 09:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na sútoku riek Váh a Kysuce stojí Budatínsky hrad (zámok), ktorý je od roku 1949 s obcou Budatín súčasťou Žiliny.



Hrad vybudovali na križovatke starých obchodných ciest - považskej a cesty vedúcej do Sliezska. Budatín bol pôvodne postavený ako vodný hrad začiatkom 14. storočia.

Jeho najstaršou časťou je obytná románska veža, ktorú užíval i Matúš Čák Trenčiansky. Od 16. storočia zámok obývali jeho najznámejší vlastníci – Suňogovci, ktorí ho vlastnili do konca 18. storočia.

Práve rod Suňogovcov významnou mierou pozitívne ovplyvnil architektonický vývoj zámku, keď ho renesančnou prestavbou prebudovali na pohodlné sídlo. Anton Suňog dal ešte postaviť kaplnku, hospodárske budovy a zveľadil najbližšie okolie – zámocký park, všetko už v klasicistickom slohu.

Posledným majiteľom bol rod Csákyovcov, ktorý si podržal vlastnícke práva až do roku 1945. Taktiež pokračovali v stavebných úpravách zámku, najmä v sedemdesiatych rokoch 19. storočia, kedy bolo nutné opravovať zámok, ktorý bol zničený po veľkom požiari v roku 1849.

Rekonštrukciu stavby, nie však v pôvodnom rozsahu, urobili v rokoch 19201922, čím sa Budatín stal na svoju dobu moderným sídlom s elektrickým osvetlením a ústredným kúrením.

Dnes sa z pôvodného zámockého zariadenia zachovala iba zámocká jedáleň prístupná z prvého poschodia veže s vyrezávaným nábytkom a dreveným vyrezávaným obložením stien a niekoľko obrazov. Interiér na prvom poschodí zariadený dobovým nábytkom je iba replikou pôvodného zariadenia.

V priestoroch Budatínskeho hradu (zámku) v súčasnosti sídli Považské múzeum Žilina, vlastivedné múzeum. Vlastivedné expozície tu prezentujú vývin prírody a spoločnosti od najstarších čias, s dôrazom na špecifiká zbernej oblasti, ku ktorým patrí napríklad aj drotárstvo a unikátne drotárske umenie.

Upútajú aj historické zbierky, brondzové archeologické nálezy, doklady o slovanskom osídlení stredného Považia a kováčske stredoveké nástroje zpod hradu Vršatec.

 

Zrekonštruovaný Budatínsky park sprístupnili verejnosti

 

Symbolickým zasadením posledného stromu do centrálnej aleje v nedeľu otvorili zrekonštruovaný Budatínsky park v areáli Budatínskeho hradu v Žiline. V parku je nasadených 61 nových stromov a 750 nových kríkov. "Boli vyrezané choré stromy a tie, čo sem nepatrili. Obnovená bola unikátna lipová aleja, sú tu lavičky či náučný chodník. V budúcnosti je náš záujem prepojiť Budatínsky park s hradom Strečno. Či už cyklistickou alebo aj pešou trasou. Národná kultúrna pamiatka Budatínsky park bola vždy miestom oddychu Žilinčanov a chceme, aby sa ním opäť stala," skonštatoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

Podľa Borisa Schuberta, riaditeľa Považského múzea (PM) v Žiline, ktoré spravuje areál Budatínskeho hradu, nie je revitalizácia parku ukončená. "Park je živý organizmus. Starostlivosť, postupné dosádzanie a dopracovávanie parku nás ešte len čaká. A bude spojené aj s množstvom sprievodných aktivít. Na jednej strane je individuálna, rekreačná funkcia parku. Ľudia sem môžu prísť, relaxovať, poprechádzať sa. Ale v rámci nášho kalendária plánujeme organizovať aj široké spektrum rôznych kultúrnych a spoločenských podujatí. Chceme, aby park opätovne ožil, aby sem prišli Žilinčania, ale aj obyvatelia z okolia," uviedol Schubert.

Revitalizácia parku je iba jednou z etáp rekonštrukcie celého Budatínskeho hradu. "Táto etapa je úspešne za nami a teraz budeme pokračovať hradom. V rámci regionálneho operačného programu sa nám podarilo získať prostriedky na jeho rekonštrukciu. Museli sme ju rozdeliť na etapy, pretože objem financií je veľký. Takže v prvej etape budeme rekonštruovať strechy a vežu Budatínskeho hradu," dodal Schubert. (tasr,5.9.2010 )

 

 

 

 

Stála expozícia drotárstva v priestoroch Budatínskeho hradu je z dôvodu rekonštrukcie zatvorená. Nová expozícia drotárstva je otvorená od 22. apríla 2010 v priestoroch Považskej galérie umenia v Žiline. Výstavy a iné podujatia sa uskutočňujú vo výstavných priestoroch v areáli Budatínskeho hradu.

 

 

Považské múzeum v Žiline – Budatínsky hrad (zámok)
Topoľová 1
010 03 Budatín
Tel.: 041/ 500 15 10, 500 15 11
Fax: 041/ 562 00 33, 500 15 12
E-mail:
muzeum@pmza.sk

 

Zdroj/autor: zamky, muzeum, wikipedia, drom

 



 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa