Smolenický zámok

2010-09-23 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Jednou z najväčších turistických atrakcií východného úpätia Malých Karpát je „rozprávkový“ Smolenický zámok. Patrí k najvýznamnejším romanticky upraveným stavbám na Slovensku podľa vzoru stredofrancúzskych zámkov. Zámok sa nachádza nad obcou Smolenice.



Zámok postavili na mieste hradu zo 14. storočia, ktorý slúžil na ochranu pohraničných malokarpatských priesmykov a Českej cesty.

Na začiatku 15. storočia bol kráľovským majetkom, neskôr patril pezinským a svätojurským grófom a od začiatku 16. storočia rodine Országovcov. Potom ho takmer dve storočia vlastnili Erdödyovci.

Na konci 18. storočia hrad spustol a na začiatku 19. storočia vyhorel, takže zostali z neho iba ruiny, z ktorých vyčnievala len päťboká hlavná veža a bašty vonkajšieho opevnenia.

Od roku 1777 ho vlastnili Pálffyovci, ktorí postavili na hradných ruinách historizujúcu stavbu terajšieho Smolenického zámku. Zo starého hradu pri prestavbe zachovali iba časť vonkajšieho opevnenia. Zámok dobudovali až po roku 1945.

Smolenickému zámku dominuje mohutná veža s vyhliadkovou terasou. Strmé strechy, veže, opevnené nádvorie s kaplnkou a baštami a upravená zeleň vytvárajú osobité čaro rozprávkových predstáv.

V súčasnosti je zámok sídlom Slovenskej akadémie vied - Kongresového centra SAV a počas celého roka sa v ňom uskutočňuje množstvo vedeckých konferencií a sympózií.

V jeho interiéri a exteriéri sa s obľubou prechádzajú každú sobotu mladomanželia kvôli foteniu a filmovaniu, v letných mesiacoch júl a august je sprístupnený verejnosti. Romantický vzhľad zámku zvýrazňuje aj okolitý prírodno - krajinársky park, ktorý prechádza do hustého lesa.

 

  • Otváracie hodiny: pre verejnosť prístupný len cez letné prázdniny v mesiacoch júl a august od 10.00 do 18.00
  • Vstupné: dospelí 1,33 €, deti 0,66 €

 

 

Kongresové centrum SAV Smolenice
Zámocká 18
919 04 Smolenice
Tel.: +421 (0)33/558 61 91
Fax: +421 (0)33/558 61 93
E-mail:
kc-smolenice@savba.sk
Web: www.kcsmolenice.sav.sk


Zdroj/autor: Dajama, wikipedia, drom


 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Vydavateľstvo Dajama/Ján Lacika

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa