Obec, kde sa začína deň

2010-09-27 10:45:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Nová Sedlica, leží na konci Uličskej doliny, asi tri kilometre od hranice s Ukrajinou a päť kilometrov od Poľska a je našou najvýchodnejšou obcou.



Mnohé z obcí v Uličskej doline na východ od okresného mesta Snina, majú vo svojom erbe lesné zvieratá. V Zboji sú to napríklad diviaky, v Kolbasove jeleň a v Uliči vlk. 

Nová Sedlica má v erbe líšku.

"Pravdepodobne je to preto, že v okolitých lesoch žije veľa zveriny. Aj keď sme na konci republiky, nepovažujeme sa za kraj, kde líšky dávajú dobrú noc. Práve naopak, u nás sa začína deň. Takže, nie sme na konci, ale na začiatku Slovenska," tvrdí starosta Novej Sedlice Michal Runčák.

Ak by dedina neležala medzi kopcami, jej obyvatelia by každé ráno boli prvými na Slovensku, ktorí vidia vychádzať slnko. Jednou z nich je aj 81-ročná Mária Hrabovčinová, ktorá býva v najvýchodnejšej časti obce.

"Žijem tu, odkedy som sa vydala, a to je už dávno. Pred desiatimi rokmi manžel zomrel a odvtedy som tu sama. Nikdy by som odtiaľto neodišla, aj keď idem k deťom do Sniny, nevydržím tam dlho a utekám domov," hovorí dôchodkyňa.

Do spomínanej obce na Hornom Zemplíne, asi 40 kilometrov od Sniny, vedie prístupová komunikácia, ktorá z južnej strany obchádza významnú vodárenskú nádrž Starina, odkiaľ sa zásobuje pitnou vodou veľká časť východného Slovenska. Obec leží v Bukovských vrchoch a preteká ňou Zbojský potok.

Na internetovej stránke obce sa uvádza, že jednou z verzií osídlenia tohto miesta mala byť existencia obce pod názvom Stražnica, ktorej obyvatelia mali za úlohu brániť priesmyky pred Tatármi.

V inej sa hovorí, že časť obyvateľov opustila starú obec ležiacu na hrebienku – Rozdiel, postavili si nové domy v doline pri Zbojskom potoku a postupne sa sem presťahovali aj ďalší a sídlo nazvali Nová Sedlica.

Túto verziu čiastočne potvrdzujú aj historické pramene, nakoľko v roku 1567 sa medzi zdanenými obcami humenského panstva spomína obec Rozdiel.

Počas prvej svetovej vojny boli takmer všetky domy i hospodárske budovy zničené a v obci vraj zostali stáť len dve nepoškodené budovy: starý drevený kostolík a roľnícky domček. Kraj poznačila aj druhá svetová vojna, kedy tu zahynuli stovky vojakov i obyvateľov. Oslobodenia sa dočkali 16. októbra 1944.

Prvá zmienka o požiarnej ochrane v obci pochádza z roku 1912. V tomto roku si obec zadovážila jednodžbánkovú striekačku. Dobrovoľný hasičský zbor bol založený v roku 1929 a vtedy bola zakúpená aj prvá striekačka s príslušenstvom, ktorá dodnes funkčná.

 

Obec Nová Sedlica je najvýchodnejšie položená obec na území Slovenska. Rozprestiera sa v Bukovských vrchoch pod hlavným karpatským hrebeňom. Súradnice obce: 49°3' S.G.Š., 22°31' V.G.D. Jej kataster od severu ohraničuje slovensko-poľská štátna hranica a od východu slovensko-ukrajinská štátna hranica. Obe sa spájajú v kóte Kremenec (1221 m n.m.), najvýchodnejšom bode našej republiky. Z juhu a zo západu hraničí s obcou Zboj. Je to rádová potočná obec v Uličskej doline na hornom toku Zbojského potoka. Stred obce sa nachádza v nadmorskej výške 421 m. Rozloha katastra je 3302 ha, z toho rozloha poľnohospodárskej pôdy je 901 ha, rozloha lesov 2325 ha, vodné plochy zaberajú 19 ha a ostatné plochy 57 ha. Súčasťou katastra je aj ŠPR STUŽICA vo výmere 761,49 ha s pralesovitými lesnými spoločenstvami /prevažne bukové s pôvodnou jedľou a javorom horským/. Je tiež lokalitou zoogeograficky dôležitých živočíšnych druhov s výskytom niekoľkých východokarpatských endemitov.

 

 

Obecný úrad NS
Nová Sedlica 23
067 68
Telefón: +421 57 769 41 87
Fax: +421 57 769 41 87

obec.novasedlica@orangemail.sk
www.novasedlica.ocu.sk 

 

Zdroj/autor: novasedlica,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa