Dovolenka po severomoravsky: Dobré pivo a správna dávka kultúry

2015-09-15 08:00:00 |   |    | 

Možno si to mnohokrát nechceme priznať, ale naši západní susedia Česi majú s nami veľa spoločného. Obdobie počas ktorého sme žili v spoločnom štáte nás zblížilo a v mnohých veciach máme i podobné zmýšľanie. Počas voľných dní necestujeme len k moru, ale aj do Českej republiky. Najbližšie k našim hraniciam leží rázovitá a tradičná Morava.



 

Ponúkame vám preto niekoľko cenných výletných tipov, ktoré by ste pri návšteve severnej Moravy nemali obísť a povieme si niečo aj o gastronómií. Táto oblasť má množstvo kultúrnohistorických pamiatok z ktorých vyniká renesančný zámok v Kelči, hrad vo Frýdku a zrúcaniny v Arnoltoviciach či slávny Štramberk.

 

Mesto Kelč sa nachádza asi 12 kilometrov južne od mesta Hranice na Morave. Tu sa nachádza pôvodná historická pamiatka pochádzajúca zo 16. storočia. Neskoršie barokové úpravy nenarušili celkový renesančný ráz zámku a dodnes pôsobí ako skvost tohto historického obdobia. Trocha inak zaujímavý je gotický hrad v meste Frýdek – Místek. Sídli v ňom Múzeum Beskyd ponúkajúce množstvo netradičných expozícií a výstav. Nájdete v ňom takmer 2000 spoločenskovedných a prírodovedných zbierkových predmetov. Múzeum sa zameriava nielen na minulosť, ale aj súčasnosť. Pozrieť si tu môžete ukážky remesiel (obuvníctvo, krajčírska dielňa, výroba keramiky či poľnohospodársky dom), či pohyblivý drevený model sliezkej dediny a v prírodovednej časti aj preparáty vtákov, cicavcov či rýb. Chýbať tu nemôže ani rytierska sála s 35 erbmi sliezkej šľachty, vyhliadkový gloriet a nachádza sa tu Kaplnka sv. Barbory. Odtiaľto to máte na skok aj na priehrady slúžiace ako prírodné kúpaliská – Baška, Olešna a Žermanicka priehrada. V blízkosti leží i obec Palkovice so starobylým dreveným kostolíkom.

 

Pre milovníkov zrúcanín je k dispozícií zrúcanina hradu Arnoltovice. Nachádza sa vo Valašskom  Meziřičí a predstavuje dokonalú kulisu pre vašu predstavivosť, pretože dnes sa z mohutného hradu zachovali už len ruiny. Podobne tomu je i v prípade jeho slávnejšieho brata, Štramberku. Ten je dnes známy ako pomerne zachovalá ruina, ktorá je napriek svojmu horšiemu stavu stále vyhľadávaná turistami. Dominantou tejto pamiatky je valcová veža tzv. bergrift, dosahuje výšku 40 metrov a slúži ako rozhľadňa. Mestečko v ktorom sa hradná ruina nachádza nesie rovnomenný názov a je vyhľadávaným turistickým miestom nielen pre českých, ale ja slovenských návštevníkov. Širšie okolie si môžete dokonale prezrieť i z bicykla, pretože Štramberk ponúka cyklistom vynikajúce cyklotrasy. Nájdete tu i požičovňu bicyklov, štvorkoliek a minicross.

Na svoje si tu prídu milovníci oddychu i aktívneho trávenia voľného času. Medzi najviac navštevované atrakcie patrí: kúpalisko Libotín, horolezecká stena, ale aj prírodné vápencové steny, minigolf, tenisové kurty. Ozajstnou raritou mestečka sú Lašské pivné kúpele. Ak teda tento „skvostný mok“ nielen pijete, ale chcete sa v ňom i okúpať odporúčame vám návštevu Lašských lázni. Veď tak ako je pre južnú Moravu typické víno, tak je pre severnú dobré pivo. Tradícia kúpeľníctva tu pritom nadväzuje na soľné jaskyne, a tak si môžete vychutnať dokonalú očistu vášho organizmu. Zdravotné účinky sú na ľudský organizmus blahodarné a môžete si ich dopriať aj v studených zimných mesiacoch.

 

Vrátime sa ešte k výbornému severomoravskému pivu a odporúčame vám návštevu dvoch najznámejších pivovarov Radegast a Ostravar. V prvom zo spomínaných si pochutnáte nielen na dobrom „pivku“ ale dozviete sa a naučíte sa, ako sa čapuje pivo. V druhom zasa nájdete jedinečnú expozíciu o výrobe piva v Čechách. Prajeme vám, naši čitatelia, veľa chuti do spoznávania a ochutnávania severnej Moravy.

 

 

Zdroje/autor: severni-morava.cz, kelc.cz, ostrava.cz, muzeumbeskyd.com, stramberk.info, relaxvpodhuri.cz, ostravar.cz, radegast.cz / Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa