Rímske kúpele v Carnuntum

2011-05-07 10:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Vrcholnou kultúrnou udalosťou v Dolnom Rakúsku je Dolnorakúska výstava 2011 v rímskej krajine Carnuntum, ktorú otvorili 16. apríla. Osloviť má aj návštevníkov zo Slovenska, ktorí radi cestujú v čase.



Zaujímavé artefakty z dávnej histórie si môžete pozrieť v Múzeu pod šírym nebom Petronell-Carnuntum, v Múzeu Carnuntinum v Bad Deutsch-Altenburgu a Kulturfabrik Hainburg do 15. novembra.

Verné rekonštrukcie rímskych domov a priestorov, ktoré boli pred 2000 rokmi na území osídlenia zvaného Carnuntum, vám predstavia každodenný život starých Rimanov a antickú kultúru. Nachádzajú sa v srdci pôvabnej prírody národného parku Dunajské luhy, sú vzdialené len 25 kilometrov od Bratislavy.

Zrekonštruovaná mestská štvrť vznikla presne podľa antických stavebných plánov a rímskych záhradných architektov. Obdivovateľ staroveku si tu môže pozrieť palác, klasickú mestskú vilu "villa urbana" a čaká ho aj svetová senzácia.

Obnovené a úplne funkčné rímske mestské kúpele zo začiatku 4. storočia n. l. sú skutočne zlatým klincom rekonštruovaného Carnunta. Okrem veľkosti na vás zapôsobí antický kúpeľný areál aj svojou mramorovou výzdobou, štukami a maľbami. Za pozornosť stojí aj dômyselné riešenie kúrenia a zásobovania vodou.

Dolnorakúska výstava 2011 však má tri hlavné lokácie. Okrem zrekonštruovanej antickej mestskej štvrte a atraktívnych kúpeľov môžete spoznávať príbeh starých Rimanov aj v Múzeu Carnuntinum v obci Bad Deutsch-Altenburg a v továrni kultúry Hainburg.

Najznámejšie rakúske múzeum zaoberajúce sa Rímskou ríšou - Carnuntinum otvorili v roku 1904. Dnes je v ňom inštalovaná výstava Obrazy božstva - obrazy ľudstva, ktorá vás zoznámi s rímskymi kultmi, náboženskými rituálmi, rímskym božstvom či veštením.

V "klenotnici Archeologického parku Carnuntum" je vyše tisíc dôkladne zreštaurovaných cenných exponátov z čias obyvateľov antického Carnunta - sochy, reliéfy, oltáre, obetné dary, ale aj virtuálne rekonštrukcie, projekcie a audiovizuálne ukážky.

Múzeum vytvoril architekt Friedrich Ohmann v štýle rímskeho vidieckeho sídla, slávnostne ju otvoril samotný cisár František Jozef.

Treťou zástavkou Dolnorakúskej výstavy je kultúrne centrum v bývalej tabakovej továrni Kulturfabrik v Hainburgu. Centrum vás prekvapí expozíciou, ktorá je venovaná najväčším dobyvateľom a objaviteľom z predhistorických čias až po 21. storočie.

 

 

Der Archäologische Park Carnuntum

Hauptstraße 1a
2404 Petronell-Carnuntum
Tel.: +43 2163/3377-799

 

Zdroj/autor: tasr, carnuntum.co.at, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: carnuntum.co.at

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa