S jedlom sa (ne)hráme: top výstava v bratislavskej Bibiane

2013-02-14 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Ako sa pečie chlieb a kto je jeho patrónom, koľko trvali stredoveké hostiny alebo ako sa povie po japonsky dobrú chuť, to spoznajú návštevníci výstavy S jedlom sa (ne)hráme. Najmä pre deti ju pripravila bratislavská Bibiana, kde potrvá do 9. mája.



Jedlo je každodenná téma a Bibiana ju chce malým návštevníkom netradične priblížiť, zaujímavo, poučne, hravo i bláznivo. Okrem množstva zábavných objektov sú tam na otáčavých tabuľkách rôzne užitočné informácie o zdravej výžive, aj že treba rešpektovať jedlo, lebo nie všade ho majú dostatok.

Expozícia v piatich miestnostiach s množstvom kuchynských a jedálenských exponátov umelecky výtvarne odhaľuje tajomstvá fenoménu jedla. Jej autorkou je Magdaléna Fábryová a vy na nej spoznáte, nielen prečo musíme jesť, ale aj kadiaľ jedlo v tele prechádza a že má rôzne chute. Začína to príbehom chleba, kde nechýba pole s obilím, kombajn, múka, cesto, pekárenská pec a všeličo iné potrebné na výrobu.

V kuchyni je rúra na pečenie, v ktorej žralok s vycerenými zubami upozorňuje na možné nebezpečie. Tiež súprava hrncových bicích nástrojov, kredencové divadielko s návodom na vareškovú bábkohru O pampúšikovi i dvaja plechoví roboti zmontovaní z množstva rôznych kuchynských potrieb. Z príborov, hrncov a všeličoho domáceho sú vtipne zhotovené aj rytierske brnenia, ktoré sa dajú obliecť. Deti tu majú koníky, pokrievky ako štíty a v pozadí je asambláž s nočným hradom.

Tematika rôznych foriem stolovania je v ďalšej miestnosti. Na špeciálne prestretom veľkom stole môžete rozobrať torty, prasaciu hlavu s jaternicami a hurkami. Z nejedlého materiálu sú tam ako naozaj aj iné pochutiny, nad ktorými sa zbiehajú sliny. Deti sa môžu hrať na veľkú hostinu, v kuchárskych čiapkach a zásterách servírovať rôzne jedlo i stolovať ako v panskom sídle. Lákavé gastronomické kombinácie môžu vymýšľať aj na magnetických tabuliach. Spoznajú tiež typické jedlá rôznych krajín sveta, históriu stolovania, rôzne tradície, kedy je Svetový deň vody, že chlieb poznajú ľudia vyše 11 tisíc rokov a všeličo iné o každodennej potrave.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa