Mníchov očakáva pivárov z celého sveta, začína sa Oktoberfest

2013-09-21 14:00:00 |   |    | 

NEMECKO - Už stoosemdesiaty ročník najväčšieho ľudového festivalu na svete sa začína dnes, 21. septembra a potrvá až do šiesteho októbra. Návštevníkov očakáva na Tereziánskej lúke v Mníchove štrnásť veľkých a dvadsaťjeden malých stanov s domácimi pivami a tradičnými bavorskými špecialitami.



Festival, ktorý každoročne víta okolo sedem miliónov návštevníkov, tento rok obohatí zopár nových jarmočných atrakcií, napríklad jazda Pirátske dobrodružstvo, ktoré poteší najmä deti. Opäť sa sem vracia tradičná súčasť Oktoberfestu, takzvaný Oidn Wiesn - ktorý vás vráti späť do minulosti do počiatkov tejto ľudovej zábavy.

Oproti minulému roku musia však návštevníci rátať opäť s o niečo drahším pivom. Tento rok sa cena za litrový krčah penivého moku, takzvaný Maß, pohybuje v hladine 9,40 a 9,85 eur. Najlacnejšie pivo bude v stanoch Ammer-Zelt, Vinzenz Murr Metzgerstubn a v Museumszelt v časti Oidn Wiesn.

Niet sa čo čudovať, že mesto Mníchov na festivale plnom usmiatych čašníčok odetých v tradičných krojoch, takzvaných dirndloch, pekne zarába. Oktoberfest tvorí podstatnú časť príjmov mesta, až jednu tretinu celoročných príjmov zarobia mníchovské pivovary za šestnásť dní. Prieskumy ukázali, že ľudia na Oktoberfeste len priamo v areáli minú dohromady okolo 435 miliónov eur, čo znamená, že každý z nich minie asi 63 eur.

 

Zdroj/autor: oktoberfest.de, wikipedia, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa