Bizarné veľkonočné zvyky: Ukrižovanie a tabakom zdobené stromčeky

2014-04-19 12:00:00 |   |    | 

V prípade veľkonočných sviatkov sú zvyklosti vo svete ešte pestrejšie ako tie vianočné. Nie raz sme možno až zarazení z toho, ako jarné oslavy slávia iné národnosti. Popritom však musíme byť úprimní a uznať, že i to naše šibanie a oblievanie vodou pôsobí na cudzincov poriadne exoticky. Čiže do radu bizarných veľkonočných zvyklostí sa môžeme pokojne zaradiť aj spolu s týmito exotmi.



 

  • Ukrižovanie veriacich, Filipíny

Toto je nepochybne najbizarnejšia zo všetkých zvyklostí. Každý rok na Veľký piatok sa zopár dobrovoľníkov necháva ukrižovať tak ako Ježiš Kristus. Chcú si tak pripomenúť jeho veľkú obetu a posvätiť pamiatku na jeho veľký čin. Na rozdiel od neho však zostávajú jeho následníci na kríži iba pár minút. Týmto spôsobom chcú zo seba a svojich rodín zmyť všetky hriechy. I keď sa to zdá možno šialené, toto podujatie je aj pomerne výrazne turisticky atraktívne a neustále pribúda zvedavcov, ktorí chcú vidieť túto šou naživo. Už tak benevolentný prístup však k tomu nemá cirkev, ktorá toto správanie razantne odsúdila.

 

  • Čarodejnice vo Fínsku

Ak sa na Veľkú noc vyberiete do tejto severskej krajiny, možno budete mať na chvíľku pocit, že ste sa vrátili späť v čase. Okolo vás sa totiž rozbehnú oslavy veľmi podobné Halloweenu. Od Veľkého piatku až do polnoci Veľkonočného pondelka sa k slovu dostávajú čarodejnice a temné sily. Deti chodia v kostýmoch, v rukách nosia metly, neraz majú aj ufúľané tváre. Všetko vyvrcholí v nedeľu, keď chodia koledovať k svojim známym a rodinám. Ich návšteva sa tak ako na halloweensky sviatok odmení niečím sladkým, prípadne drobnými mincami.

 

  • Fajčiarsky sviatok, Papua - Nová Guinea

Dosť nezdravým spôsobom sa prejavuje Veľká noc v Papui - Novej Guinei. Tunajší obyvatelia vyjdú pred svoje domovy a tam si ozdobia svoje stromy. Na tie však nevešajú vajíčka a ani iné pre nás typické symboly tohto sviatku. Oni na ne totiž dávajú z tabaku ušúľané cigarety. Keď sa potom skončia slávnosti, postupne si z toho stromu zoberú tabak všetci, ktorí majú záujem. Následne zájdu domov a tam pri cigarete zotrvajú v odpočinku a pri rodinných diskusiách.

 

  • Hon na zajace, Nový Zéland

Zvyk, ktorý istotne nepoteší žiadneho ochrancu zvierat. A pri dnešných aktivitách Slobody zvierat a podobných združení sa naozaj treba čudovať, že doposiaľ nebol zakázaný. Počas veľkonočných sviatkov robia súťaž v tom, kto zastrelí najviac zajacov. Ročne tak nezmyselne zomierajú tisíce týchto zvierat. A to len kvôli tomu, aby si jeden zo súťažiacich odniesol okrem titulu aj 3 500 dolárovú výhru.

 

  • Maslový baranček z Ruska

V našich končinách veľkonočný baranček predstavuje sladkú pochúťku, na ktorú sa každý z nás teší ako na sladkú bodku za týmito sviatkami. Keby ste však prišli do Ruska, tak by ste si pri pohľade na ich krásavcov mohli iba nechať zájsť chúťky. Respektíve by ste si ich mohli iba ak natrieť na chlieb a pridať ešte niečo podľa chuti. V tejto krajine sa totiž vyrábajú barančekovia zo zmäknutého masla. Kedysi sa vyrezávali pomocou nožíka, no teraz sa už na to používajú formy. Do nich sa natlačí celá hmota a dá sa stuhnúť do chladničky. Na záver sa ozdobí korením namiesto očí a farebnou mašličkou okolo krku.

 

  • Megaomeleta vo Francúzsku

Hlavná tradícia je podobná tej, ktorú majú v Amerike. Deti, ale aj dospelí hľadajú po záhradách a domovoch ukryté sladké dobroty. Väčšinou sú to figúrky zajačikov a vajíčka. Jedno z miest má predsa len svoju jedinečnosť. V Hauxe sa každoročne snažia pripraviť tú najväčšiu omeletu na svete. Vo Veľkonočný pondelok sa jeho obyvatelia stretnú v centre a každý si so sebou prinesie z domu čo najviac vajíčok. Tie potom spočítajú a vždy urobia aj jednu obrovskú omeletu. Každý z nich si môže kúsok zobrať domov a čosi istotne zostane aj pre zvedavých turistov.

 

  • Pouličné tance v Írsku

Íri sú ľudia milujúci zábavu. A tá teda nesmie chýbať ani počas týchto sviatkov. Hneď dve veľké akcie rozbehnú vo Veľkonočnú nedeľu. V tej prvej sa súťaží v gúľaní vajíčok. Súťažiaci dostanú prútiky, pomocou ktorých sa snažia čo najskôr dostať vajíčka do cieľa. Druhou aktivitou sú súťaže v tancovaní, ktoré sa konajú priamo na uliciach. Všade počuť veselú hudbu a rozliehajúci sa smiech. Odmena pre víťazov je vždy vo forme nejakého sladkého prekvapenia.

 

Zdroj/autor: David, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa