Najlepšie európske veľkonočné festivaly

2014-04-13 12:00:00 |   |    | 

Oslávte veľkonočné sviatky inak, ako ste boli doteraz zvyknutí. Inšpirujte sa niektorým z európskych festivalov a vyberte sa na dovolenku do týchto končín práve v tomto čase. Okrem návštevy tradičných pamiatok a obľúbených miest si môžete danú krajinu vychutnať aj z takejto netradičnej perspektívy. Rozšírte si svoje obzory a vychutnajte si túto alebo niektorú z budúcich Veľkých nocí v zahraničnom štýle.



 

  • Veľkonočné trhy, Viedeň

Metropola našich západných susedov sa nám spája zrejme skôr s vianočnými trhmi. No na jar, keď sa začína mesto prebúdzať, istotne potvrdíte, že by aj ostatní Slováci mali nasať veľkonočnú atmosféru práve vo Viedni. Za zmienku stoja najmä tri hlavné stanovištia. Prvé sa nachádza tak ako v zimnom prípade pri zámku Schönbrunn. Park je vyzdobený typickými sviatočnými ozdobami a okrem toho sa tam konajú aj remeselné trhy. Umeleckí remeselníci svoje stanovištia rozložia aj na Platz am Hof. A na Staroviedenských trhoch zase nájdu zábavu deti, ktoré si môžu zblízka obzrieť aj najväčšiu horu vyrobenú z vajíčok. Koniec trhov je naplánovaný na Veľkonočný pondelok.

 

  • Semana Santa, Španielsko

Alebo tiež Svätý týždeň, ktorý oslavujú v Španielsku vždy sedem dní pred Veľkou nocou. Končí sa vo Veľkonočnú nedeľu a potom už oslavujú zmŕtvychvstanie Krista. Po celom štáte sa konajú rôzne procesie, ktorých ústrednými postavami sú „nazarenos“. A teda domáci obyvatelia oblečení v špeciálnych habitoch. Na sebe majú dlhé plášte a podstatou sú kukly s dlhými špicatými zakončeniami. V závislosti od regiónu sa farebne odlišujú. Niekde sú čisto biele, inde čierne s výrazným ornamentom a niekde prevláda fialová. Takto oblečení dobrovoľníci prechádzajú ulicami mesta a v rukách držia zapálené sviečky, fakle alebo nesú veľký kríž. K niektorým mestám sa navyše viaže tradícia, že zopár nazarenos chodí aj bosých a navyše sú spútaní reťazami a putami. Popritom na každú oslavu zavíta aj veľký voz, na ktorom sa odohráva niektorý z biblických výjavov spojených s týmto sviatkom a spievajú sa rôzne oslavné piesne.

 

  • Beh s Madonou cez námestie, Taliansko

Na prvý pohľad to znie trošku divoko. V skutočnosti je to však ďalšia z procesií, ktorej sa môžu zúčastniť obyvatelia jednotlivých miest. Okolo hlavného námestia sa postavia ľudia a čakajú na predstavenie. V tomto prípade existujú dve možnosti. Prvá je, že medzi divákov vybehne herečka prezlečená za Pannu Máriu a prebehne po námestí, akože v ústrety všetkým Kresťanom. Druhou alternatívou je, že pomedzi ľudí prejdú muži v habitoch, ktorí budú na pleciach niesť sochu Madony s dieťaťom. Niektorí s ňou pokojne pochodujú, iní taktiež behajú. A popritom ľudia spievajú rôzne náboženské piesne.

 

  • Vajíčkový tanec, Blists Hill, Veľká Británia

Pod označením Blists Hill nájdete staré viktoriánske mestečko. Ide o akúsi obdobu skanzenu, v ktorom ľudia žijú presne podľa zvyklostí a pravidiel, ktoré platili v tej dobe. Môžete teda navštíviť vtedajšie obchody, lekára a krčmy s občerstvením, v ktorých sa podávajú len dobové špeciality. Okrem toho vždy počas veľkých alebo menších sviatkov prísne dodržiavajú jednotlivé tradície. Na Veľkú noc sa tam teda koná viktoriánsky vajíčkový tanec. Súťažiaci dostanú niekoľko vajíčok, ktoré si položia na zem a postupne sa musia po vopred určenej trase pretancovať ulicami a vajíčka posúvajú pomocou nôh. Do cieľa musia doniesť čo najvyšší počet neporušených kúskov. Ak všetky zničíte, vypadávate z hry. Do súťaže sa môžu zapojiť popri dobových obyvateľoch aj turisti. Kuriózna je hlavná cena. Ten, kto príde do cieľa ako prvý, získa práve vajíčko, s ktorým úspešne došiel do cieľa. Teraz je to už možno vtipné, no v tých časoch malo aj takéto jedlo veľkú cenu.

 

  • Gúľanie syra, Panicale, Taliansko

Ešte raz sa vrátime do slnečného Talianska, ktoré ponúka aj počas veľkonočných sviatkov naozaj mnoho zaujímavých podujatí. Nemožno opomenúť ani slávnostnú svätú omšu a procesie, ktoré sa pravidelne konajú vo Vatikáne a celebruje ich samotný pápež. My sa však pozrieme na zábavnejšiu stránku týchto sviatkov a zájdeme do Panicale. Tam vždy robia na Veľkonočný pondelok podujatie, počas ktorého súťažia v gúľaní syra dole kopcom. Ten, ktorý ho dostane do cieľa ako prvý, vyhráva sladkú odmenu. Nechýba veľa dobrého jedla a dobrej muziky. Čím viac sa potom blíži večer, tým viac sa začínajú ulice meniť na jeden veľký tanečný parket.

 

Zdroj/autor: David, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa