8 skvelých miest pre veľkonočné prázdniny

2014-04-21 12:00:00 |   |    | 

Slovenská Veľká noc spolu so šibačkou a ďalšími tradíciami má zaiste svoje čaro, ktoré jej nechceme upierať. Ale prečo vždy tráviť tieto sviatky len a len na Slovensku? Je predsa toľko zaujímavých miest, ktoré sú priamo predurčené na to, aby sme ich počas Veľkej noci navštívili.



 

  • Veľká noc s pápežom

Veľká noc je v prvom rade jeden z najväčších kresťanských sviatkov a tak je pomerne logické, že naša prvá cesta zavíta do srdca kresťanstva, čiže do Vatikánu. Samotný pápež tu totiž počas sviatkov ukrižovania Ježiša Krista vedie viacero slávnostných omší a tak sa návšteva Ríma v tento čas môže zmeniť na nezabudnuteľný duchovný zážitok. Navyše hlavné mesto Talianska a najmä samotný Vatikán s Námestím svätého Petra sú nádherné pri akejkoľvek príležitosti.

 

  • New York plný čepcov

Piatu Avenue v New Yorku každoročne na Veľkú noc zaplaví more extravagantných veľkonočných čepcov. Táto neformálna tradícia sa vo „Veľkom jablku“ udržiava už od devätnásteho storočia a vyvinula sa z obliekania nových vecí na veľkonočné sviatky. Ak by ste sa na túto prehliadku chceli pozrieť, najlepšie bude, keď sa stavíte v okolí Katedrály svätého Patrika, kde akcia každoročne vyvrcholí.

 

  • Svätý týžden v Riu de Janeiro

Semana Santa alebo Svätý týždeň je názov slávnostného sprievodu v brazílskom Riu de Janeiro, ktorý je, ako prakticky všetky podobné prejavy juhoamerických národov, podujatím hrajúcim tými najrôznejšími možnými aj nemožnými farbami. Počas tohto sviatku sú navyše mnohé ulice mesta vyzdobené kvetinovými kobercami. Celkom pekná zábava predtým, ako si pôjdete trochu oddýchnuť na pláž Copacabana, čo poviete?

 

  • Bluesový Byron Bay

Pre hudobných nadšencov tu zasa máme päťdňový festival plný bluesu, folku a etno hudby. Pravda, nie na Slovensku, ale trošku ďalej, v Austrálii. Festival aj počas tohtoročnej Veľkej noci nájdete v mestečku Byron Bay. Čaka na vás nielen skvelá hudba, ale príjemné podnebie a Tichý oceán, v ktorom si aj v tomto období do sýtosti zaplávate.

 

  • Tulipány okolo Amsterdamu

Amsterdam sa počas veľkonočného obdobia vždy dostane do obkľúčenia nádherných farebných tulipánov a narcisov v plnom kvete. A ak ešte navštívite kvetinové záhrady Keukenhof s miliónmi tulipánov v neskutočným kreáciách nachádzajúce sa na juhozápade mesta, môžete tohtoročnú Veľkú noc premeniť v nádherný kvetinový sviatok oslavujúci prírodu a hlavne jar.

 

  • Klasická Veľká noc v Moskve

Pokiaľ by ste sa počas veľkonočných sviatkov ocitli v hlavnom meste Ruska, mohli by ste tu zažiť naozaj klasickú Veľkú noc. Nie však v zmysle tradícií, ale skôr vo význame hudobnom. Každoročne sa tu totiž koná festival klasickej hudby, kde môžu návštevníci vidieť tých najlepších ruských hudobníkov. Atmosféru podujatia dotvárajú aj miesta konania festivalu - mnoho koncertov sa totiž odohráva v menších pravoslávnych kostoloch, kde sviatočná hudba vynikne skutočne neopakovateľne.

 

  • Bizarná Veľká noc v Dubaji

Hoci obyvatelia hlavného mesta Spojených arabských emirátov nepatria medzi kresťanov, z vysoko rozvinutej úcty voči turistom a samozrejme aj ich peniazom tu môžete zažiť skutočne veľmi netradičnú Veľkú noc. Tak napríklad sa vaše deti môžu zabaviť hľadaním vajíčok ukrytých v snehu v Ski Dubai Complex, zatiaľ čo vy sa môžete previezť na ťave a osláviť sviatky v horúcej púšti.

 

  • Veľkonočné trhy vo Viedni

Nakoniec sa pozrieme do neďalekej Viedne, kde na nás v čase veľkonočnom čakajú veľmi milé trhy, na ktorých môžeme zohnať vajíčka a ostatné veľkonočné dekorácie od výmyslu sveta. K trhom robí skvelú kulisu neďaleký palác Schönbrunn.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa