Starý pán sa vyfintí a ukáže svoje dobré maniere – Grandhotel S. Smokovec

2014-08-14 16:00:47 |   |    | 

Aj vy ste zatúžili vrátiť sa tých starých dobrých čias plných elegantných pánov a dokonale upravených dám. Časy, keď ešte zdvorilosť a noblesa hrali dôležitú úlohu v našich životoch. Ak ozaj prichádzate o rozum z tejto rýchlej modernej doby, zastavte sa aspoň na víkend v luxusnom Grandhoteli a doprajte si čaro starých dobrých zvykov.



Najstarší tatranský Grandhotel v Starom Smokovci sa vracia do obdobia prvej Československej republiky 20. - 30. rokov minulého storočia. Hotel sa vracia k všetkému „starému a dobrému“ a k časom, keď si ľudia užívali zábavu a relax vo veľkom štýle. Starosmokovský Grandhotel píše svoju históriu od roku 1904. „Pri príležitosti svojho 110. výročia prichádza hotel s konceptom Vintage. Projekt obnovuje tradície starej éry stolovania, tzv. glošovaný servis. Ide o vyššiu formu obsluhy s osobitným servisom vo frakoch a bielych rukavičkách. Reštaurácia hotela predstavuje nové menu v štýle rakúsko-uhorskej kuchyne,“ informovala Zuzana Fabianová zo spoločnosti Tatry mountain resorts.

Slávnostný galavečer koncom roka 2014 bude podľa Fabianovej oslavou tradície legendy tatranského hotelierstva a zároveň odštartovaním novej éry Vintage. Už teraz však mení hotel svoj koncept a prináša návštevníkom menu z rakúsko-uhorskej kuchyne, v ktorej je lahôdkou Tafelspitz z teľacieho mäsa. Ten je servírovaný priamo pri stoloch šéfkuchárom v špeciálnych medených nádobách. Menu v Castro Café bare je zas popretkávané hotelovými historkami slávnych hostí, ktorí hotel v minulosti navštívili. Zaujímavosťou sú dobové recepty na Grand Sacher tortu, home made cookies alebo vlastnoručne vyrábané pralinky z belgickej čokolády, ktoré hotel dedí už celé generácie. Medzi nové služby patrí Čaj o piatej s pravidelným posedením pri tónoch klavíra alebo saxofónu, kriket či piknik v tráve.

Inšpiráciu čerpáme z bohatej minulosti, kde hlavným atribútom je kvalita a výnimočnosť poskytovaných služieb s vytvorením zážitku, na ktorý hosť nezabudne a pre ktorý sa bude do Tatier rád vracať,“ uviedol riaditeľ Grandhotela v Starom Smokovci Marek Koumal.

Stodesaťročný hotel, ktorý si pamätá vznik Československa, je podľa Fabianovej pýchou Vysokých Tatier. Vďaka svojmu vybaveniu a poskytovaným službám patril už v minulosti k vyhľadávaným horským hotelom počas celého roka. V čase pred prvou svetovou vojnou bol neoficiálne vyhlásený ako jeden z TOP 10 svetových horských hotelov. Secesná, prepychovo riešená trojpodlažná budova bola naprojektovaná so 120 izbami. Dvakrát lomené priečelie sprístupnilo väčšine izieb južnú stranu. Hotel uviedli do prevádzky 30. júna 1904. Po jeho otvorení sa počet návštevníkov Smokovca zdvojnásobil. Hotel mal vlastný taxík, herňu, organizoval medzinárodné bridžové, šachové, šermiarske súťaže a odborné kongresy. Návštevníci Grandhotela sa prvýkrát sánkovali počas vianočných sviatkov v roku 1904. Ubytovaní hostia zároveň využívali klzisko, ktoré v lete nahradili tenisové kurty alebo si užívali výlety lanovkou na Hrebienok.

K zatraktívneniu hotela prispelo v roku 1931 plážové kúpalisko a golfové ihrisko. Služby Grandhotela využili známe osobnosti politického, spoločensko-kultúrneho i športového života. Jedným z prvých hostí, ktorí hotel navštívili, bol saský korunný princ Fridrich August s rodinou, prezident a štátnik Edvard Beneš, britský politik Harold Wilson, herec Vlasta Burian, hudobní skladatelia Alexander Moyzes, Eugeň Suchoň a Ján Cikker, majster sveta v lyžovaní Toni Sailer alebo olympijský víťaz vo vytrvalostnom behu Emil Zátopek. V hoteli boli ubytované vládne delegácie z Číny, Indie, Indonézie, Juhoslávie, Laosu či Mozambiku. Nocoval tu kubánsky prezident Fidel Castro, minister zahraničných vecí Sovietskeho zväzu Andrej Gromyko, maďarský komunistický politik János Kadár, ale aj Zdeněk Fierlinger, Václav Nosek, Viliam Široký, Gustáv Husák, Vasil Biľak. Medzi hosťami nechýbali ani spisovatelia Ladislav Mňačko, Miroslav Válek, Maša Haľamová, Vojtech Mihálik, Andrej Plávka, karikaturista Viktor Kubal, fotograf Karol Plicka či americká speváčka a herečka Nancy Sinatra.

 

Zdroj: SITA

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa