ZADARMO - nie, ale zato ide tento vlak rýchlosťou až 500 km/h

2014-11-18 17:00:27 |   |    | 

Slovensko v týchto dňoch žije komunálnymi voľbami, ale aj diskusiami o cestovaní. Konkrétne o zľavách pre určité skupiny obyvateľov. Diskusie, či takéto zmeny privedú do železníc viac dobra alebo zla, patria na iné fóra a až budúcnosť ukáže, či je to pozitívna zmena. Tak či tak, aj za našimi hranicami sa odohrávajú malé aj veľké železničiarske zázraky. S Dromedárom sme sa pozreli, čo také sa v týchto dňoch na vlakových tratiach deje.



 

Železnice na vzostupe?

 

Postupne sme si všetci zvykli na to, že ak ideme na dlhšiu dovolenku, prípadne cestujeme trochu ďalej zvolíme si lietadlo. Tie sú veľmi pohodlné, rýchle a bezpečné. No nie všetkým vyhovuje čakanie pred nastúpením, zdĺhavé vybavovanie batožiny, obmedzené priestory na osobné veci, pravidlá, predpisy, nariadenia, obmedzenia a podobne. Ani nedostatok miesta na nohy a prípadné natiahnutie končatín lietadlám práve nenahráva. Ale ktorý dopravný prostriedok toto má? Hovoríme o vlakoch.

Možno nám to na Slovensku až tak nepríde, ale železnice a vlaky si pomaly opäť získavajú svoje zaslúžené miesto medzi dopravnými prostriedkami. Kedysi značne zaostávali. Autá boli pohodlnejšie a zaviezli nás presne na miesto kam sme chceli. Lietadlá boli zase super rýchle a za pár hodín nás dostali aj na opačný koniec sveta. Vlaky naopak boli pomalé, veľmi „hrkali“ a chodili len na niektoré stanice.

Pravdou je, že nie všetko sa dá vyriešiť. Také trate a železničné stanice sa len ťažko presunú na iné miesta, a tak vlaky nateraz musia sledovať ich smer a zastavovať na stanovených miestach. Ale s tým ostatným sa dá niečo robiť a aj sa robí. Moderné vlaky sú totiž stále rýchlejšie, pohodlnejšie, tichšie a aj krajšie.

 

V krajine vychádzajúceho slnka

 

Len pár dní dozadu sa v tejto vzdialenej krajine predviedol jeden z najmodernejších vlakov sveta. Ani nemá cenu ho porovnávať s našimi, pretože naša situácia ani zďaleka nepripomína rozprávku o lietajúcom koberci. Takže potrvá ešte niekoľko desiatok rokov, kým takéto „mašinky“ prídu aj k nám.

Ide o vlak „vznášajúci“ sa nad magnetickými koľajami. Možno to znie ako rozprávka, no v Japonsku sa práve v týchto dňoch odohrávajú za účasti verejnosti skúšobné jazdy. Tento maglev (skratka pre magnetickú levitáciu) premáva medzi mestami Uenohara a Fuefuki, ktoré sú od seba vzdialené 42,8 km. Na tomto úseku vlak dosahuje neuveriteľnú rýchlosť. Dokonca predbehol aj svojho úchvatného predchodcu. Z predchádzajúcej najvyššej možnej rýchlosti 320 km/h sa nový japonský maglev dostal až na neuveriteľných 501 km/h.

Vlak by mal začať premávať už v roku 2027 a spájať TokioNagojou vzdialenou 286 km. Cesta, ktorá dnes trvá hodinu a 40 minút sa tak skráti na neuveriteľných 40 minút. Z prevádzkových a bezpečnostných dôvodov bude trať úplne rovná a takmer 86% z nej bude ukrytých v tuneloch. Prechádzať bude popod Južné japonské Alpy a tiež okolo hory Fudži.

 

V Európe

 

U nás, ale aj v celej Európe si na podobné kúsky budeme musieť ešte počkať. Najlepšou novinkou je práve vlak, ktorý bol v Japonsku zosadený z trónu. Do Londýna sa totiž prišiel predstaviť vlak e320. Svoje pomenovanie získal práve vďaka svojej maximálnej rýchlosti – 320 km/h. Od budúceho roku bude pravidelne premávať medzi Londýnom, BruselomParížom. Veľmi vyťaženú trasu tak odľahčí a svojim cestujúcim dopraje pohodlie, ktoré v iných dopravných prostriedkoch nenájdu. Odhliadnuc od rýchlosti sú vlaky e320 modernejšie, väčšie a príjemnejšie. Cestujúci budú mať v porovnaní s lietadlom dostatok priestoru na nohy aj batožinu.

Zdroj/autor: CNN, BBC.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
1.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa