Portoriko: Tam, kde v noci svieti voda a obrovský teleskop počúva vesmír

2014-11-17 10:00:00 |   |    | 

Stačí nepatrné sčerenie vodnej hladiny a rozsvietia sa v nej milióny drobných podvodných „žiaroviek“. Sú to bičíkovce, ktoré aj pri najmenšom pohybe vodnej masy fosforeskujú a ktorých je tu abnormálna koncentrácia. Preto za temných nocí prichádzajú do zátoky La Parguera v Portoriku turisti a kúpu sa vo vode, ktorá žiari a všetko obaľuje diamantovou vrstvou.



 

La Parguera leží na juhu ostrova, neďaleko mesta Lajas a bez preháňania sem vyrazí takmer každý, kto na Portoriku trávi dovolenku. Bičíkovcov sú tu vo vode miliardy a práve ich obrovské množstvo stojí za magickými fosforeskujúcimi javmi. Rôznofarebne žiari voda v bezprostrednom okolí lodných kýlov i tiel potápačov, ktorí sa sem v noci nechávajú zaviezť. Stačí urobiť jedno dve tempá a všetko okolo sa rozsvieti.

„Ideálna pre návštevu je temná noc, kedy fosforeskovanie vynikne najviac,“ hovorí majiteľ menšej loďky. Zároveň tvrdí, že lepšie je vyraziť práve na menšom člne. Miesta, kde to „svieti najviac“, sú totiž každý deň inde – záleží na prúdoch, počasí a vetre… A posádky väčších lodí často vyrážajú na tie isté miesta bez ohľadu na momentálnu situáciu. Človek sa tak za veľa peňazí môže dočkať len minima „muziky“.

 

Hlavná sezóna tu vrcholí v zime

 

Najlepšie je vyraziť v čase, kedy na ostrove a teda i v zátoke nie je príliš veľa turistov. Rozhodne to nebude obdobie od decembra do apríla, kedy je na Portoriku hlavná turistická sezóna a za teplom a slnkom sem vyrážajú ľudia z oblastí, kde je v tejto dobe zima a slnko sa objaví len na chvíľu raz za pár dní.

 

Započúvajte sa do vesmíru

 

Obrovskou atrakciou Portorika je i observatórium Arecibo s rovnomenným rádioteleskopom. Ten má priemer 305 metrov a je vďaka tomu najväčším teleskopom svojho druhu na planéte. Tunajší zhruba stopäťdesiatčlenný personál má za úlohu vyhľadávať asteroidy, skúmať okolitý vesmír a odtiaľto odoslali i slávnu zakódovanú správu pre mimozemské civilizácie. Tá za približne 26 tisíc rokov dorazí do súhvezdia Herkula a ťažko povedať, či v ňom nájde príjemcu. Mimochodom – po predchádzajúcej rezervácii tu môžu turisti absolvovať prehliadku.

V tomto období je v Portoriku nielen najviac turistov, ale i vyššie ceny. Zákon ponuky a dopytu funguje i tu. Pokiaľ teda máte radšej pokoj a premýšľate o Portoriku, uvažujte o ďalších mesiacoch – počasie tu bude viac-menej rovnaké, turistov však bude menej a ceny nižšie. „Pre tých, ktorí naopak vyhľadávajú ruch a život, je však hlavná sezóna ideálna,“ dodávajú tunajší hotelieri.

 

Isla Verde – jedno z najznámejších letovísk

 

Jedným z hlavných turistických letovísk na Portoriku je Isla Verde, nachádzajúce sa de facto v dochádzkovej vzdialenosti od hlavného mesta San Juan, od ktorého ho delí asi desaťkilometrový pás pobrežia. Kedysi tu žil i Ricky Martin, dnes je tu viac turistov než miestnych obyvateľov a pláže sú nimi v hlavnej sezóne obsypané. Ostatne, bodaj by aj nie, keď práve pláž Isla Verde patrí k tým vôbec najkrajším na ostrove.

Kúsok od nej leží i medzinárodné letisko – a v minulosti bolo dokonca možné priamo z pláže spoza plota sledovať dianie na pristávacích a odletových plochách. Po septembrových útokoch v roku 2001 však miestne úrady pruh pláže uzavreli – vraj z bezpečnostných dôvodov.

 

Vydajte sa do pralesa El Yunque

 

Dažďový prales El Yunque leží na severovýchode ostrova a môže sa pýšiť statusom prvej chránenej rezervácie na západnej pologuli. Rozlohou nie je prales El Yunque žiadny obor – má 115 štvorcových kilometrov – i preto ním môže viesť sieť udržiavaných turistických trás. Narazíte tu na zhruba 200 druhov stromov, z ktorých desatina rastie len tu, možno uvidíte i tunajší extrémne ohrozený druh papagája amazoňana. V turistickom centre El Portal sa zas turisti môžu prejsť po lávkach vo výške 18 metrov – uvidia tak prales z úplne inej perspektívy.

 

Takže namiesto pozorovania lietadiel turisti vyrážajú na obhliadku neďalekého hlavného mesta San Juan. Obvykle do takzvaného Nového mesta s pobrežnou promenádou Condado s reštauráciami, barmi a obchodmi so suvenírmi, so Zlatou míľou - čo je ekonomické srdce mesta - i s Kapitolom, v ktorom sídli tunajšia vláda.

 

Starý verzus Nový San Juan

 

Stará časť mesta leží na dlhom ostrove, ktorý od pevniny oddeľuje asi sto metrov široký prieplav. Stačí letmý pohľad a človek tuší, že má tú česť s jedným z najstarších miest na americkom kontinente. Mohutné hradby, ktoré majú dĺžku zhruba desať kilometrov a miestami sú vysoké až pätnásť metrov, chránili pôvodné mesto pred pirátmi. Mimochodom – Puerto Rico znamená v preklade „bohatý prístav“ a ostrov skutočne patril a stále patrí k najbohatším v Karibiku. Nájazdy pirátov boli preto vcelku logické.

Portoriko je pridružený štát Spojených štátov amerických a angličtina je tu i oficiálnym jazykom. Počítajte však s tým, že sa skôr dohovoríte španielsky. A hispánska kultúra je tu citeľná na každom kroku – čo je ďalší z dôvodov, prečo je Portoriko takou obľúbenou destináciou.

 

Reklamný odkaz

Vydajte sa do Portorika!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov:

 

  • Rincón Beach Resort : Romantický hotel zasadený medzi pohorie a pobrežie Atlantického oceánu zvané „brána slnka“, sľubuje naplnenie predstáv o dovolenke snov. Privátna piesočná pláž, tri bary a zázemie štvorhviezdičkového servisu.
  • Grand Melia Golf Villas : Jedno z najluxusnejších stredísk v celom Karibiku! Štyri bazény, vírivky, tri reštaurácie a päť ďalších barov. V tesnej blízkosti dve golfové ihriská a piesočná pláž, ktorá je súčasťou hotelového komplexu.
  • Countyard by Marriott : Elegantný hotel, ktorý leží priamo pri pláži Isla Verde. Ideálne miesto pre výlety do mesta San Juan i pre nákupy a ďalšie výlety po ostrove. Sladkovodný bazén, vírivka, fitness centrum a verejná piesočná pláž priamo pri hoteli.

 

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
2.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa