Už čoskoro – karneval v Benátkach. Masky, kostýmy, bujará zábava a tajomná atmosféra

2015-01-28 08:00:00 |   |    | 

Už čoskoro zabudneme na dlhé zimné noci a pochmúrne počasie. Prichádza čas zábav, plesov, fašiangov a karnevalov. A ktorý karneval najviac reprezentuje toto obdobie? Jednoznačne je to karneval v Benátkach. Preslávený je po celom svete. Pompézne masky a kostýmy vykúkajú zo všetkých rohov a človek prepadne tej atmosfére hýrenia a neviazanej zábavy. Tešíte sa? Všetko to začne už 31. januára.



 

Paráda začína už čoskoro

 

Už o pár dní tu máme jeden z najznámejšíchnajkrajších karnevalov sveta. Benátky sa vďaka nemu stávajú aj v tomto ročnom období, mimo sezóny, keď ešte nie je teplo, plným a hlučným centrom zábavy a ruchu. V týchto dvoch týždňoch pred kresťanským pôstom sa sem zbiehajú ľudia z celého sveta, aby si prezreli nápadité a veľmi neobyčajné masky. Každá z nich je skvostom. Sú dokonale prepracované a všetky veľmi elegantné. Zaujímalo by vás koľko taká maska stojí? Pri objednávke vopred zaplatíte za ozaj prekrásny kostým aj 400 eur na deň.

Karneval v Benátkach ale nie je pre všetkých. Kto nemá rád veľké davybujarú zábavu, by si mal mesto postavené na kanáloch prezrieť v inú ročnú dobu. V týchto dňoch sa totiž mestom okrem zamaskovaných domácich v pochodoch potulujú aj návštevníci, ktorí mieria na večierky spojené s karnevalom. A tých je naozaj dosť.

 

Dávne tradície

 

Pripomeňme si aj to ako tradícia bujarých zábav vznikla. Pochádza ešte z roku 1162, keď Benátčania oslavovali tancom na uliciach víťazstvo nad znepriateleným patriarchom. Postupom rokov začali byť oslavy veselšie a divokejšie. V renesancii už môžeme hovoriť o skutočnom karnevale. Ten bol podmienený aj kresťanskou kultúrou, keď si mohli všetky požitky ľudia dopriať len do popolcovej stredy (tak ako u nás počas fašiangov). V týchto dňoch sa vďaka maskám mohli bohatý zhýralo zabávať bez následkov toho, že by ich niekto spoznal, a zase chudobní sa mohli hrať na bohatých. Týmto sa aj udržiavala rovnováha medzi spoločenskými vrstvami, raz za čas boli všetky zákony na pár dní uvoľnené a bolo dovolené takmer všetko.

Karneval sa ale rokmi zdeformoval a z predpôstneho obdobia sa rozšíril na veľmi dlhé obdobie. V Benátkach nosili mešťania masky aj pol roka, čo sa najvyšším nepozdávalo. Tráciu zatrhli až nový rakúski vládcovia, pod ktorých sa Benátky v roku 1797 dostali. Po tomto roku im zostávalo len usporadúvanie malých súkromných zábav.

Našťastie aj to pominulo a po Mussiliniho páde a pár rokoch sa tradícia obnovila. Prvý oficiálny karneval po dlhých stáročiach sa uskutočnil v roku 1979 a odvtedy žne po celom svete úspechy. Je veľkou európskou konkurenciou karnevalu v Rio de Janeiro. Tu sa ale masky na rozdiel od slnečnej Brazílie čo najviac zahaľujú.

Zdroj/autor: venice-carnival-italy.com, venetianmasksshop.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa