VÝLET Krásy pohoria Vihorlat

2010-06-27 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Územie Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat sa nachádza v najvýchodnejšej časti Slovenska.



Vihorlatské vrchy sú na severe od Bukovských vrchov a Laboreckej vrchoviny delené Beskydským predhorím. Na západe a juhu hraničia s Východoslovenskou pahorkatinou.

Hoci Vihorlat nevyniká rozlohou ani nadmorskou výškou, ide skutočne o impozantné sopečné pohorie. Jeho najvyššie vrcholy presahujú výšku tisíc metrov.

Patrí medzi najlesnatejšie pohoria na území Slovenska s prevahou listnatých, hlavne bukových lesov.

Geografická poloha a geologický vývoj pohoria podmienili vznik prírodných unikátov, akými sú napríklad prírodné jazero Morské oko, Sninský kameň alebo vrchoviskové rašeliniská.

Lesy Vihorlatu predstavujú európsky unikát aj bohatým zastúpením vzácnych druhov flóry a fauny. Z chránených druhov sa tu vyskytuje bleduľa jarná karpatská, prilbica chlpatoplodá a iné. Najcharakteristickejšou rastlinou je zákonom chránená telekia ozdobná.

Na severnej strane Vihorlatu rastú horské druhy ako napríklad soldanelka karpatská, kým na južných svahoch sa vyskytujú lesostepné spoločenstvá s teplomilnými druhmi. Celkovo sa tu vyskytuje okolo tridsaťpäť druhov chránených rastlín.

Vplyv Východoslovenskej nížiny a Východných Karpát sa prejavuje aj v zložení živočíšnej ríše Vihorlatu. Vyskytuje sa tu vyše dvetisíc druhov bezstavovcov.

Zo stavovcov sú to napríklad mlok karpatský, mlok vrchovský, užovka stromová, ako aj takmer sto druhov hniezdiacich vtákov, napríklad bocian čierny, včelár obyčajný, orol krikľavý alebo hadiar krátkoprstý.

Prírodná rezervácia Morské oko je spomienkou na vulkanickú aktivitu pohoria Vihorlat. Mohutný zosuv z východného svahu Motrogonu a Jedlinky zahatal dolinu potoka Okna a za vytvorenou bariérou vzniklo toto unikátne prírodné jazero.

Leží v nadmorskej výške 618 metrov, je dlhé asi 750 metrov a najväčšia hĺbka je 25 až 28 metrov. Je domovom raka riečneho, pstruha potočného a pstruha dúhového.

Nad jazerom Morské oko sa na severnej strane vypína druhá dominanta Vihorlatu - chránený prírodný výtvor Sninský kameň (1 005 metrov n. m.), ktorý umožňuje panoramatické pohľady na severnú a južnú stranu. Jeho skalné bralá sú vysoké okolo dvadsať metrov v dĺžke niekedy až tristo metrov.

Sninský kameň je výsledkom lávových prúdov, ktorých vek je 10,4 až 0,5 miliónov rokov.

V severnej časti pohoria, pri Snine, sa nachádzajú Sninské rybníky, ktoré sú centrom rekreácie s možnosťou kúpania, rekreovania sa, športového vyžitia a načerpania fyzických a duševných síl.

Návštevníci CHKO Vihorlat môžu využívať na pešie túry aj Náučný chodník Morské oko, Sninský kameň a Sninské rybníky. Prostredníctvom náučných tabúľ sa možno oboznámiť s históriou a zvláštnosťami celej oblasti pohoria.

 

 

Turisticko informačná kancelária Snina

Strojárska 102
069 01 Snina
Tel.: 057/16 186, 768 57 35 Fax: 057/768 22 85
e-mail: unitur@stonline.sk

 

Zdroj/autor: regionsnina, bleskovky, aices, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa