VLAKOM Ako do Prahy za menej ako štyri hodiny

2009-09-18 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Železničná spoločnosť s Českými dráhami ponúkajú cestujúcim vo vlaku SuperCity Slovenská strela najvyššiu u nás dostupnú kvalitu služieb. Do decembra.



Trasu Bratislava - Praha zvládne tento komfortný vlak (Pendolino) za 3 hodiny a 56 minút. Cestovný čas medzi oboma metropolami Slovenska a Čiech je tak kratší približne o 30 minút pri porovnaní s inými vlakmi, pretože po našom území jazdí SuperCity Slovenská strela rýchlosťou 140 km/h a na českom území dosahuje rýchlosť až 160 km/h.

 

 

Vybavenie a interiér vlaku SuperCity Slovenská strela

Vlak kategórie SuperCity je úplne klimatizovaný, má uzavreté odpadové systémy, odkladacie priestory na batožiny pri vstupných dverách každého vozňa a osvetlenie nad sedadlami na čítanie.

Celá súprava je nefajčiarska, vo vozňoch sú polohovateľné sedadlá, zásuvky 230 V (v 1. triede), klimatizácia, elektronicky ovládateľné rolety, tlačidlá na privolanie vlakového personálu, moderný informačný systém, vlakový rozhlas a tiež plošiny pre cestujúcich na invalidnom vozíku. Počas cesty sa o občerstvenie stará obsluha s mobilným pultom. Prípadne sa môžete občerstviť v reštauračnom vozni.

Vo vozňoch 1. triedy môžu cestujúci počas jazdy počúvať hudbu a vybrať si z troch hudobných kanálov. Na výber sú hudobné žánre so zameraním rock a pop, folk a jazz alebo klasickú hudbu. Slúchadlá si môžu kúpiť priamo vo vlaku alebo použiť vlastné. Vo vlaku je celkom 331 miest na sedenie a 2 miesta pre cestujúcich na invalidnom vozíku.

 

Komplexný zákaznícky servis v SuperCity Slovenská strela

  • expresné pokladnice v staniciach na prednostný predaj lístkov SC Slovenská strela 30 minút pred odchodom
    ČD Lounge pre cestujúcich 1. triedy a cestujúcich ČSA
  • garancia miesta, plne nefajčiarsky spoj, asistencia školeného personálu
  • rozšírený informačný servis na palube vlakov (prepojenie palubného personálu s informačným a predajným systémom ČD)
  • servis pre cestujúcich 1. triedy - v cene cestovného lístka je občerstvenie, denná tlač, počúvanie hudby
  • možnosť prepravy spojom AIRPORT EXPRESS zo stanice Praha Holešovice - Praha Ruzyně

 

SC Slovenská strela je v rámci medzištátnej prepravy medzi Slovenskou a Českou republikou povinne miestenkový vlak, v ktorom sa cestuje s cestovným lístkom v susedskej preprave ZSSK - ČD a príplatkom, ktorý zahŕňa rezerváciu miesta.

Výška príplatku je 7 eur(210,88 SKK) a pokiaľ je cestujúci držiteľom preukazu s logom RAILPLUS alebo využije ponuku City Star, tak výška príplatku je 3 eurá (90,38 SKK). Výška štandardného cestovného bez príplatku  - Bratislava-Praha je 21,20 eura (729,05 Sk)

Príplatok nie je potrebný v smere ČD – ZSSK v úseku Břeclav - Bratislava hl. n., (len v smere ZSSK – ČD je vyhlásená akvizičná zľava a nástup do vlaku je mimoriadne povolený bez príplatku – miestenky, pričom cestujúci nemá nárok na miesto).

Dieťa od 6 do 15 rokov cestuje za polovičné cestovné. Ak požadujete pre dieťa do 6 rokov samostatné miesto, zaplatíte príplatok 7 EUR (210,88 SKK) a polovičné cestovné. Ak pre dieťa do 6 rokov nepožadujete samostatné miesto, cestuje bezplatne.

Ak chcete vziať so sebou aj vášho psa, zaplatíte zaň polovičné cestovné.

 

  • Odchody a príchody

Bratislava hlavná stanica 5.39 h - Praha hl. n. 9.35 h
Praha hlavní nádraží 18.23 h - Bratislava hlavná stanica 22.20 h

Vlak stojí v staniciach Břeclav, Brno, Pardubice.

 

Koniec rýchlovlaku Slovenská strela (Pendolino)

 

České rýchlovlaky pendolinood decembra nebudú jazdiť do Bratislavy. Nahradia ich menej luxusné vlaky EuroCity. Podľa denníka Pravda chcú české železnice súpravu využiť na inej trase. Na Slovensku skončia po troch rokoch.

 

Za vlak EuroCity zaplatia cestujúci menej, keďže si nebudú musieť kupovať špeciálnu miestenku za sedem eur (210,88 Sk). Zároveň však do českého hlavného mesta pocestujú dlhšie. Pendolino do Prahy stihlo prísť za menej ako štyri hodiny, po novom to bude zhruba o 20 minút viac, napísala Pravda.

 

"Zahraničné železnice z Rakúska, Nemecka nás požiadali spojiť Slovenskú strelu a jeden z vlakov EuroCity, ktorý jazdil z Viedne cez Břeclav do Prahy a ďalej do Berlína. Pendolino pripojenie vozňov technicky neumožňuje, preto budú vlaky nahradené klasickými vagónmi kvality EuroCity," uviedol pre Pravdu Petr Šťáhlavský z českých železníc.

 

Slovenské železnice zas tvrdia, že spoj nebol využívaný tak, ako si to predstavovali. "Vlak nebol obsadený tak, ako sa očakávalo, mal vysoké náklady na prevádzku," povedal hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský.  


 

Zdroj/autor: zssk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa