Nakupujeme snoubordové "boty"

2007-12-17 17:00:00 |   |    | 

Boty sú veľmi dôležitou časťou výbavy. Snowboardové boty sa stále veľmi vyvíjajú a z roka na rok sú v obchodoch vychytanejšie modely. Dobré boty vylúčia eventuálne zranenia v kotníkoch, zaručia menej strachu pri skokoch, menej trápenia a bolesti a tým väčšiu srandu na snehu.



 

Zhrňme si základné vedomosti, ktoré treba mať pri kúpe snowboardových bôt, aby sme sa rozhodli investovať svoje peniaze správne. Znova platí, tisícka navyše, ale vaše jazdenie bude stáť za viac než v zlých botách. Rozdiely medzi zlými a dobrými botami sú markantné.

 

Viazanie a boty

Ak máte už zakúpené viazanie, zoberte si ho pri nákupe bôt so sebou do obchodu a uistite sa, či má viazanie dostatočne dlhú predovšetkým hornú pracku (snowboardové boty sa vyrábajú mohutnejšie ako pred pár rokmi). (Pravdou však je, že v obchode sa vám nepodarí zatiahnuť boty tak ako po pár prvých jazdách na svahu, takže žiadna panika, ak pracka sadne tesne.) Ak viazanie ešte nemáte, kúpte najprv boty.

 

Heel-lift

Heel-lift je efekt, keď sa bota nedá zatiahnuť tak, aby sa pri naklonení dopredu nešuchla vaša päta smerom hore, čo je samozrejme zlá vec. Boty sa musia dať zatiahnuť tak, aby bolo chodidlo v bote fixované a absolútne sa nepohlo. Inak sú nefunkčné a dokonca nebezpečné. Kvalitná vložka obopne tesne celé chodidlo.

 

Veľkosť

Voľte presnú veľkosť. Boty majú tendenciu roztiahnuť sa (udupať) po pár dňoch na snehu. Proste sa prispôsobia, rozjazdia a zmäknú. Boty vám musia predovšetkým na prvé vyskúšanie úplne sadnúť, obopnúť kotník, nepučiť sa a nikde výraznejšie netlačiť.

 

Vložka a vnútorné zaťahovanie

Drvivá väčšina bôt má vložku. Boty bez vložiek nekupujte. "Jednokusovky" bez vložky snowboardová evolúcia vpodstate vyradila a nevyrába ich žiadna z renomovaných značiek, hypermarkety však stále tieto nefunknčé modely predávajú. Vložka plní viacero funkcií. Dokáže sa prispôsobiť a tesne obopnúť nohu, takže sa noha vovnútri nepohne. Mala by obsahovať priehlbeniny na kotníkové kosti a pätu. Dobré firmy robia preto iné boty pre mužov a ženy (ženy majú nižšie kotníky a menšiu pätu). Vnútro vložky musí byť tvarované pre klenbu spodnej časti chodidla. Ak ťa od začiatku vo vložke niečo príliš zostra tlačí, buď si istý, že to neprestane. Priprav sa na otlaky.

 

Vložka izoluje tepelne a aj voči prípadnej vode (vložky majú zväčša vonkajšiu vrstvu z vodu odpudzujúcej textílie). Kvalitné topánky sú spravidla obohatené rôznymi vnútornými zaťahovacími a spevňujúcimi systémami, ktoré fixujú vložku a váš kotník v topánke. Väčšina vložiek pracuje a mäkne počas jazdenia a treba preto boty počas dňa doťahovať. Niektoré vložky sa dokonca po čase "udupú", utlačia, či proste stenšia v mieste hornej pracky, čo je veľmi kritické pre bezpečnosť, pretože tlak hornej pracky pri zlých pádoch, ale aj pri jazdení dokáže zarobiť na veľkú bolesť.

Vložka by sa mala dať ľahko vybrať a vložiť dnu, pretože vás takto ušetrí nervov a stresu, keď na vás ráno všetci čakajú, pretože ešte nemáte obuté boty. Vložka umožňuje tiež bote rýchlo sa sušiť. Niektoré vložky schnú veľmi pomaly a potom sa pri permanentnom zlom vysušení znehodnocujú a hlavne začínajú smrdieť.

 

Vonkajšia časť: pevnosť, tvrdosť, odolnosť voči vode

Pevnosť boty je jazdenie podstatná. Bota prenáša sily do dosky a tiež naopak, sily z dosky do tela, napr. pri dopadoch, preto musí byť dostatočne pevná, musí podržať kotník. Boty musia dokázať rozložiť tlak z veľkej pracky do celého jazyka topánky a kotníkovej oblasti boty. Väčšina kvalitných bôt preto používa zosilnené jazyky (rôznymi materiálmi, aj umelou hmotou). Jazyk musí byť dostatočne pevný a dostatočne hrubý, aby nebolo veľmi cítiť aj silno zatiahnutú hornú pracku. Okrem jazyka ide hlavne o pevnosť materiálov, spôsob šitia v kotníkovej časti boty. Bota by nemala mať v žiadnom prípade tendenciu ľahko sa ohnúť dopredu a "zalomiť sa" (materiály vedľa kotníkov sa často proste zvlnia, spučia a po pár mesiacoch tak zostanú, degradujúc funkčnosť boty). Nanešťastie je to častý jav a horná časť boty sa tým pádom od dolnej akoby funkčne oddelí, pretože v zvlnených miestach nie je potom žiadna pevnosť.

 

V lepšom prípade, keď sú boty dosť pevné v kotníkovej časti, sa však často stáva, že pri nahnutí dopredu sa tlakom zhora spučí a rozšíri chodidlová časť, a vytvára nepríjemné "voľné miesto" pre chodidlo. Výrobcovia bôt často rozlišujú tvrdosť svojich bôt a označujú ich číselnou stupnicou.

Čo sa týka zaťahovania, najdôležitejšia je schopnosť boty dať sa s prehľadom pevne zatiahnuť v kotníku. Pri zlých vložkách a botách, ktoré intenzívnym jazdením strácajú pevnosť, možte dôjsť k situácii, že botu zaťahujete a zaťahujete "do nekonečna", lebo sa stále "zdupkáva" a zmenšuje v kotníkovej oblasti. Pevná a umelou hmotou vystužená by mala byť aj zadná časť boty, do ktorej sa zapiera lýtko. Pevná a vystužená oblasť okolo prstov je veľmi vhodná pri nárazoch na prekážky a hrany iných snowboardov. Pri vonkajšej časti boty by pri dnešných syntetických materiáloch ani nemuselo padnúť slovo o jej prílišnom premokaní a následnom sušení. Dobré boty skôr prepotíte než namočíte.

 

Váha

Váha je podstatná pre tých, ktorí chcú šliapať na freeride alebo v snowparku (každé kilečko na kotníkoch sa prejaví na vyčerpaní) a tiež pre tých, ktorí sa chcú venovať skákaniu. Váha nemôže však ísť na úkor pevnosti. Pri najkvalitnejších botách renomovaných značiek ako 32 Boots, Burton, Northwave dnes nie sú veľké rozdiely vo váhe, ale rozdiely voči menej tradičným značkám sú často citeľné už po prvom chytení do ruky. Váha sa najviac prejavuje pri botách do step-in viazania, ktoré bývajú kvôli pevnosti a zabudovaným zaťahovacím systémom o dosť ťažšie.

 

Podrážka

Dnes sa už vyrábajú modely s tlmiacimi podrážkami, využívajú sa atletické technológie, takže u mnohých topánok sa v podrážke nachádzajú rôzne gelové vrstvy a "air" bubliny. Stred podrážky býva vystužený tvrdou hmotou. "Drápy" na podrážke sú podstatné najmä pre šliapanie na ľadových miestach, ale nehrajú nejakú extra rolu.

 

Šnúrky

Niekedy sa výrobca pochlapí a dodáva aj náhradné šnúrky.

 

Opravy

Boty sa môžu okrem zmäknutia aj pokaziť – najčastejšie sa odtrhne pútko na šnúrky, či už vnútornej vložky, alebo vonkajšej časti. Tiež sa môžu potrhať nite v švoch. Pri málo opotrebovaných botách ide v princípe o reklamovateľnú výrobnú chybu. V prípade neuznania reklamácie vedia schopní obuvníci opraviť aj snowboardové topánky.

 

Najlepšie značky

Z na Slovensku dostupných značiek sú najlepšie skúsenosti s botami značiek Burton (vyššie modely), 32 Boots, striedavo s rokmi sa kvalitnými kusmi pýši značka Northwave.

 

 

Zdroj/autor: boardlife, Roman Cisár

(Text neprešiel jazykovou úpravou redakcie.) 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa