Hrad Čabraď

2008-09-08 12:00:00 |   |    | 



Prístup

Východiskom túry na hrad je rázcestie Cerina (485 metrov), ktoré leží pri hlavnej cestnej komunikácii spájajúcej Levice a Veľký Krtíš východne od obce Beluja. Modro značkovaná lesná cesta smeruje na sever a veľmi mierne klesá po zalesnenej plošine Krupinskej planiny. Musíme pozorne sledovať turistické značky, aby sme nezišli z trasy, ktorá nás privedie do blízkosti hradu Čabraď (320 metrov).

Do areálu hradnej zrúcaniny vojdeme po drevenom moste. Rozvaliny hradu sa pomaly strácajú vo vysokej burine. Zo zachovaných častí hradieb vidieť do doliny riečky Litava s viacerými meandrami. Posledný meander z troch strán obtáča skalnú ostrohu s hradom. Alternatívny prístup k hradu určený skôr motoristom vedie z obce Čabradský Vrbovok (305 metrov).

Po asfaltovej ceste sa dostaneme do osady Konské (360 metrov) a dolinou Konštiarskeho potoka kamenistou cestou (zjazdnou pre motorové vozidlá) prídeme až k brehu rieky Litava. Za mostom cez riečku stojí pár domov a pomerne dobre zachovaná ruina kaplnky (250 metrov), odkiaľ to máme modro značkovaným lesným chodníkom už len kúsok ku zrúcanine hradu. (...)

 

Zaujímavosti v okolí
Z hradu možno vidieť veľkú časť Krupinskej planiny, v ktorej sa pravidelne striedajú tri základné typy reliéfu – plošiny, strmé svahy dolín a ploché dolinové dná. Kedysi jednotná náhorná plošina je dnes rozrezaná systémom dlhých dolín so strmými bočnými svahmi a pomerne širokým plochým dnom. Nie sú celkom paralelné, ale sa od severu na juh mierne rozbiehajú.

Z tohto usporiadania dolín sa nápadne vymyká krajinársky veľmi príťažlivý stredný úsek doliny Litavy, ktorý okrem toho, že prebieha v kolmom smere na priebeh ostatných dolín, má navyše krásne vyvinuté a hlboko zaklesnuté dolinové meandre. Na ostrohe jedného z najväčších meandrov ležia rozvaliny hradu Čabraď. Svahy hradného kopca pokryté krovinou a sutinou vyhlásili za národnú prírodnú rezerváciu Čabraď, ktorý chráni nielen vzácnu teplomilnú vegetáciu, ale aj druhovo najpočetnejší výskyt plazov na Slovensku.

Asi 500 metrov južne od hradu, na výbežku, ktorý je zakončený hradným vrchom, sa nachádza plošina nazývaná Táborisko. Je to miesto kedysi palisádou opevneného táboriska Jiskrových vojsk. Jednorazové krátkodobé osídlenie v polovici 15. storočia bolo potvrdené aj archeologickými nálezmi. (...)

 

Viac si môžete prečítať v knihe Kollár, D., Nešpor, J.: Hrady najkrajšie zrúcaniny. Dajama 2007.

 

Zdroj/autor: Dajama, Hrady, drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa