VÝLET Jánošíkove diery

2009-06-03 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Jánošíkove diery (Diery) v Terchovej, sústava tiesňav a kaňonov, je už od nedele opäť sprístupnená turistom.



V časti Nové diery kompletne vymenili lávky a rebríky za nové z pozinkovaného kovu, ich životnosť by mala byť minimálne 50 rokov. Do zložitého terénu ich vynieslo päťdesiat dobrovoľníkov z miestnych organizácií. Práce v neprístupnom teréne vykonávali aj členovia horskej služby, boli to profesionálni odborníci, všetko sa obišlo bez úrazov. Vo konečnej fáze je aj rekonštrukcia rebríkov a lavičiek v Horných a Dolných dierach, prechádzajú v súčasnosti povrchovou úpravou. Práce si nevyžadujú ich uzavretie pre verejnosť.

Posledná výmena sa uskutočnila v roku 1982, drevené rebríky a lávky vtedy vymenili za kovové. Lávky a rebríky poškodzuje hlavne korózia a lavíny. Pri návšteve Jánošíkových dier je potrebná hlavne vhodná obuv, záchranári musia totiž často zasahovať napríklad pri zlomeninách. Záchranárska akcia v tomto teréne je však veľmi náročná.

Jánošíkove diery tvorí sústava tiesňav a kaňonov v Krivánskej Malej Fatre. Nachádzajú sa v Národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. Skladajú sa z troch ucelených častí: Dolné diery, Nové diery a Horné diery. Preteká nimi Dierový potok, ktorý ich vyformoval. V Dierach sa nachádza viac ako dvadsať vodopádov, ktoré spolu vytvárajú Vodopády Dierového potoka 

Bizarné skalné útvary so špecifickou klímou sú domovom viacerých zaujímavých druhov rastlín a živočíchov. Východiskom do Dier sú osady patriace do katastrálneho územia obce Terchová - Štefanová a Biely Potok. V Dolných dierach je vybudovaný náučný chodník.

Horné diery sú v zimnom období uzatvorené. Jánošíkove diery sú prístupné turistickými chodníkmi s lávkami, rebríkmi a reťazami. Sú zaujímavou a atraktívnou lokalitou nielen pre turistov, ale aj pre filmárov, nakrúcal sa v nich napríklad slovenský film Rozhovor s nepriateľom.

 

Správa NP Malá Fatra

Hrnčiarska ul. 197
013 03 Varín
Tel.: 041 56 92 311
Fax: 041 56 92 101
Web: www.sopsr.sk/malafatra

Obecný úrad Terchová
Sv. Cyrila a Metoda 96
013 06 Terchová
Tel.: +421 - (0)41 - 5695138, 5695310
Fax: +421 - (0)41 - 5695310

 

Zdroj/autor: sita, sopsr, terchova, drom

VIDEO Jánošíkove diery



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa