CESTOVATEĽKA Čo si zabaliť do lekárničky

2010-07-02 15:30:00 |   |    | 

Obdobie prázdnin a dovoleniek začalo a s ním aj balenie kufrov.



Medzi vecami, ktoré si na cestu chystáte, by nemala chýbať ani lekárnička. Jej obsah sa určite bude líšiť podľa toho, či cestujete sama alebo s deťmi, či pôjdete len niekam na Slovensko, alebo do hotela k moru či na týždenný prechod horským masívom.

Na dovolenku na Slovensku si nezabudnite pribaliť pinzetu na vyňatie kliešťa a na púť pralesom tabletky na úpravu vody. Inak sa ale doporučené prostriedky nebudú príliš líšiť. Všade vás totiž môže prepadnúť nádcha, črevné problémy, alergia, koža spálená od slnka, poštípaná od komárov alebo úraz. Nebude preto na škodu si pripomenúť, čo by mala lekárnička každej cestovateľky obsahovať.

 

  • Cestovná nevoľnosť

Cestovnú nevoľnosť alebo kinetózu má na svedomí aparát stredného ucha. Počas jazdy naše oči vidia to, čo nezodpovedá pocitom. Zatiaľ čo napríklad v aute sa nič nepohybuje, hýbe sa všetko okolo neho, a tak dochádza k podráždeniu nervov, poklesu krvného tlaku a zvracaniu.

Z klasických liečív je bežne dostať Kinedryl alebo žuvačky Travel-Gum. Tieto prostriedky možno použijete už cestou na dovolenku, avšak určite sa hodí vziať si väčšie množstvo, ktoré neskôr využijete pred výletom loďou alebo prechádzkou na ťave.

 

  • Niečo na vás lezie?

Ak sa blíži len nádcha, potrebujete predovšetkým ošetriť vyschnutú nosnú sliznicu, na čo sa výborne hodia kvapky do nosa Nasivin alebo Mucoseptonex.

Aj na dovolenke sa ale môže stať, že vás tiež začne škrabať v krku, bolieť hlava, dostaví sa zvýšená teplota a typické príznaky nachladnutia a virózy. Uškodiť vám mohlo podchladenie a prudké zmeny teplôt pri používaní klimatizácie, cirkulácia vírov v uzavretom priestore lietadla alebo zmeny tlaku v lietadle.

Pri prvých príznakoch nachladnutia alebo virózy sú najúčinnejšie analgetiká a antipyretiká, medzi ktorými je najznámejší Acylpyrin, ktorý spája oba účinky. Rozpustný Acylpyrin + vitamín C navyše urýchľuje účinok o čas potrebný na rozpustenie v tráviacom ústrojenstve.

Pretože Acylpyrin nemôžu užívať deti, pribaľte im na rovnaké problémy Paralen, Coldrex night alebo Ibuprofen.

Pri nachladení a bolestiach v krku vám poslúži tiež Florsalmim, Tantum verde alebo Neo-angin pastilky.

 

  • Bolesti chrbta

Celý rok sedíte za počítačom alebo za kasou v obchode, máte minimum pohybu a zrazu dáte telu zabrať napríklad cyklistickou výpravou. A tak sa môže stať, že vás práve na vytúženej dovolenke začne bolieť chrbát a ďalšie časti pohybového aparátu. Do lekárničky si pribaľte univerzálny prostriedok Veral.

Jeden z najhorších problémov na dovolenke je bolesť. Nedopusťte, aby ste museli prebdieť celú noc, než dostanete odborné ošetrenie a radšej si nezabudnite pridať do lekárničky Valetol. Ten je účinný aj pre prípadné menštruačné bolesti.

 

  • Tráviace problémy

Zmena prostredia môže u niektorých ľudí vyvolať zápchu, na ktorú vám pomôže extrakt vlákniny Psyllium. Častejšie sa však objavuje opačný problém a čím exotickejšia dovolenka, tým väčšie riziko hnačiek. Vaša lekárnička by preto určite mala obsahovať Smectu, Imodium a Endiaron. Akonáhle sa dostavia problémy takéhoto druhu, vyskúšajte prípravky zhruba v tomto poradí.

 

  • Problémy s očami

Preventívne vaše oči ochránia slnečné okuliare. Z nadmernej záťaže, prachu, slnka, slanej vody sa občas objavuje ľahký zánet očí, takže by na cestách rozhodne nemali chýbať prípravky na ošetrenie očí ako napríklad Opthalmo-Septonex gtt. alebo aspoň bórová voda.

 

  • Hmyz sa vyskytuje všade

Nepodceňujte pribalenie repelentných prostriedkov na odpudenie hmyzu. Pokiaľ aj napriek prevencii máte po bodnutí hmyzom štípance, alergickú reakciu alebo iné kožné reakcie, majte po ruke Fenistil gél.

 

  • Pozor na slnko!

Na úpal – najčastejší problém z prehriatia – žiadne medikamenty nie sú. Odporúča sa najmä ochladzovanie organizmu a pokoj. Pokožku pred slnečným žiarením radšej chráňte prípravkami s UV filtrom, ale oplatí sa so sebou mať aj prípravky na spáleniny. Panthenol sa používa nielen na spálenú či inak podráždenú pokožku, chladí a upokojuje, ale tiež podporuje tvorbu pigmentu po opaľovaní.

 

  • Proti alergiám

Môže sa stať, že sa na dovolenke dostavia rôzne alergické reakcie. Alergičky si svoje lieky určite svedomito zbalia, ale tie, ktoré si myslia, že žiadnou alergiou netrpia, nech si ako poistku pridajú do lekárničky prípravok Claritine alebo Dithiaden.

 

  • Potreby pre prvú pomoc

V žiadnej lekárničke by nemal chýbať tlakový obväz, ovínadla, leukoplast odolný voči vode, náplaste, vlhké vreckovky napustené antiseptickým roztokom, teplomer, zapínacie špendlíky, nožnice, pinzeta, žiletka, antiseptikum, elastické ovínadlo a dezinfekcia na ošetrenie drobných poranení ako napríklad Betadine, ktorý nepáli, takže je vhodný aj pre deti.

Do lekárničky alebo k dokladom si tiež nezabudnite vložiť zoznam dôležitých telefónnych čísel zdravotníckych zariadení regiónu, v ktorom budete dovolenku tráviť. A verte, že sa pred ňou nevypláca žiadny stres a zvýšená psychická a fyzická záťaž. Oslabujú totiž imunitný systém. Namiesto odpočinku by sa mohlo stať, že dovolenku preležíte v posteli a to by ste určite nechceli.

 

 

Zdroj/autor: rekl.článok,babinet,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa