NA KOLESÁCH Gréci blokujú hranice a diaľnice

2010-01-20 08:45:00 |   |    | 

GRÉCKO - Grécki farmári rozšírili včera blokádu hlavných ciest a hraničných priechodov v krajine na protest proti nevyplateniu štátnej podpory.



Poľnohospodári žiadajú od vlády vyplatenie státisícov eur ako kompenzáciu za znižovanie cien ich produktov a zvyšovanie výrobných nákladov.

Poľnohospodári zablokovali cesty a diaľnice pomocou traktorov a ďalších poľnohospodárskych strojov najmä na severe, západe a v strede krajiny.

 

Už druhý deň blokujú hlavný hraničný priechod do Bulharska Promahonas.

Nepriechodná je aj najväčšia diaľnica spájajúca sever Grécka s Aténami, ktorú pri meste Larissa blokuje vyše 500 traktorov. Do konca utorka chcú farmári rozšíriť svoj protest aj na juh Peloponézskeho polostrova.

Blokáda hraničného priechodu rozhnevala susedné Bulharsko, ktoré pohrozilo, že sa obráti na Európsku komisiu (EK). "Ak nebude priechod otvorený do stredy, budeme žiadať kompenzácie," vyhlásil bulharský premiér Bojko Borisov.


Nepriechodné cesty

Podľa MZV sú uzavreté cestné ťahy medzi Serres – Thessaloniki v úseku Strymonikos v čase od 12:00 do 15:00, úsek Kerdyllies cestného ťahu Egnatia Odos Serres – Kavala, cestné ťahy smerujúce k hraničných priechodom Ormenio, úsek Nikea v okrese Karditsa. Obmedzenia a uzávierky platia pre osobnú aj nákladnú dopravu z oboch strán.

Včera boli uzavreté hraničné priechody Promachon (Grécko) - Kulata (Bulharsko), priechody medzi Gréckom a Albánskom (Krystallopigi) a tiež medzi Gréckom a Macedónskom (Kilkis - Doirani). Očakáva sa, že ak nebudú splnené podmienky štrajkujúcich do večera, poľnohospodári uzavrú aj hraničný priechod Ormenio (Grécko) - Kapitan Petko Voivoda (Bulharsko).

Podrobné informácie o aktuálnej situácii na bulharsko-gréckych hraničných priechodoch je možné získať na webovej stránke Ministerstva vnútra Bulharskej republiky (www.mvr.bg) v časti tlačové centrum, prípadne prostredníctvom Veľvyslanectva SR v Sofii na telefónnom čísle +35 929 429 212.
 

 

Zdroj/autor: afp,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa