RAKÚSKO Najdlhšie nákupné ulice (1)

2010-04-10 09:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Dovolenka alebo výlet bez nákupov, to si asi mnohí z vás nevedia ani predstaviť. Najmä keď veľké nákupné centrá, malé obchodíky so suvenírmi i nádherné nákupné bulváry na potulky obchodmi priam vyzývajú.



 

 

 

 

 

Mariahilfer Strasse vo Viedni

Iba na skok od stanice Westbahnhof sa tiahne "Mahü", ako ju s láskou prezývajú domáci. V nej sa zoskupila väčšina obchodov zo všetkých okrajových častí. Rovnako ako vo veľkých nákupných reťazcoch sa tu predáva oblečenie, kožené výrobky, nábytok a doplnky, knihy a písacie potreby. A v tom hurhaji sa túlia mini-fini obchodíky s neobvyklým portfóliom.

Kaviarne v uliciach dohliadajú na to, aby pri všetkom tom virvare nezostala bokom ani viedenská pohodovosť a viedenská podzemka, vedúca asi dvoma tretinami pozdĺž Mariahilfer Strasse. Vznikla iba preto, aby skracovala vzdialenosti medzi obchodmi. V stredoveku sa tu, kde sa v súčasnosti tiahne najrozsiahlejšia nákupná míľa Rakúska, pestoval vinič. Dnešný obraz ulice pochádza napokon z obdobia industrializácie (Gründerzeit).

 

Landstrasser Hauptstrasse vo Viedni

Luxusná míľa Kärntner Strasse rozdeľuje Landstrasser Hauptstrasse v treťom samosprávnom okrese Viedne na dve časti a vytvára sa tak priestor pre dve najväčšie nákupné ulice hlavného mesta.

V polovici osemdesiatych rokov sa začalo s jej prestavbou a odvtedy vedie i tam podzemka, ulica tým získala na šarme, lemujú ju široké chodníky so stromoradím a čo je na nákupných uliciach najdôležitejšie, udomácnili sa v nej rozličné obchody pre plnšie i menej plné peňaženky a dotvorili jej atmosféru. A ak sa po nákupe ozve prázdny žalúdok, stačí si odskočiť na Rochusmarkt, priamo na nákupnej ulici a postarať sa o prísun čerstvých síl dobrotami z trhu.

 

Landstrasse v Linzi

Landstrasse v Linzi je po viedenskej Mariahilfer Strasse druhou naj-nákupnou ulicou Rakúska. Vinie sa od barokového hlavného námestia Hauptplatzu cez celé centrum mesta až po lineckú križovatku "Blumauer"-Kreuzung. Iba zopár krokov po odbočke z Landstrasse sa týči najväčší kostol v Rakúsku Neue Dom. Ak sa rozhodnete využiť na presun do Linzu služby železnice, vyhrali ste! Landstrasse je vzdialená iba pár krokov od železničnej stanice.

Nájdete tu módne svetové značky vo vlajkových lodiach, teda špecializovaných obchodoch, rovnako ako ligôtky a drobnôstky od výmyslu sveta v malých obchodíkoch. Oplatí sa nazrieť i do bočných uličiek, v nich nájdete malé špecializované obchodíky, vedené osobne a s veľkou láskou.

 

Maria Theresien-Strasse v Innsbrucku

Posiedka a okukávanie je i na Maria Theresien-Strasse v Innsbrucku zážitkom. Táto nádherná ulica s nádherným pozadím, skalnatým hrebeňom Nordkette, sa považuje za najkrajšiu v Európe.

Uprostred ulice kraľuje Anenský stĺp a medzi všetkou tou parádou pozývajú veľké i malé obchody na prehrabávanie sa v tovare a nákupy. Veľkým lákadlom je predovšetkým obchodný dom Tyrol. Najväčšiu nádheru však vyžaruje upravený rad budov, pôvodom zo stredoveku až gotiky. Webkamera

 

Zdroj/autor: austriainfo, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa