RAKÚSKO Národný park Neziderské jazero

2010-01-16 12:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Stepný Národný park (National park Neusiedlersee), o ktorý sa spoločne starajú a ktorým zároveň prechádza i štátna hranica Rakúska a Maďarska, bol vyhlásený za prírodnú rezerváciu v roku 1993.



Jeho vodné plochy, lemované rozsiahlym tŕstím, lúkami a slanými močiarmi, s prirodzenou periodicitou vysušovania a napĺňania, patria medzi najfascinujúcejšie prírodné útvary v Európe.

Opasok z tŕstia okolo Neziderského jazera (Neusiedlersee), je po dunajskej delte rozlohou druhým najväčším biotopom svojho druhu v Európe.

Na tomto pôvabnom kúsku zeme si v prirodzenej zhode nažíva celá plejáda východoeurópskych a západoeurópskych zástupcov vzácnej fauny a flóry a vytvára mimoriadne mnohovrstvenú spoločnosť. V národnom parku stepného jazera sa darí rovnako ázijským, stredomorským i severským druhom. V žabom zbore kvákajú ostošesť balkánske žabiaky, po dažďovkách a mäkkýšoch snorí dunajský mlok. Rastie tu rakúska palina obyčajná i maďarský kozinec alpský.

Okrem toho sa na území Seewinkel nachádza jeden z najslávnejších a najznámejších vtáčích rajov Európy, skutočné eldorádo pre ornitológov, ale aj cyklistov, bežcov a milovníkov koní.

 

 

Informačné centrum Národného parku Neziderské jazero

A - 7142 Illmitz
Hauswiese
Tel.: +43 (0)2175/3442, Fax 3442-4
E-mail: info@nationalpark-neusiedlersee-seewinkel.at

 

Zdroj/autor: austriainfo, nationalparkneusiedlersee, drom

VIDEO NP Neusiedlersee



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa