Krásy Slovenska č. 9-10/2010

2010-09-18 17:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Vyberáme z aktuálneho dvojčísla časopisu Krásy Slovenska.



  • Príroda nám pomáha pochopiť život

Rozhovor o vzťahu k prírode a duševnom zdraví so psychológom Ivanom Štúrom

Prof. PhDr. Ivan Štúr, CSc. – psychológ a popularizátor duševného zdravia a zdravého životného štýlu. Prednášal na niekoľkých univerzitách – naposledy na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

Je autorom viacerých kníh odborného i populárno-vedeckého zamerania: O láske a neláske, Metamorfózy života, Ľudské mláďa, Pediatrická psychológia a ďalších. Podieľal sa na založení Ligy za duševné zdravie. Dlhodobo sa občiansky angažuje, o čom o. i. svedčí aj jeho autorská účasť na kultovej ochranárskej publikácii Bratislava/nahlas.

 

  • "Zlaté" Zlaté Moravce

Hoci bývalé stredisko Tekovskej župy a súčasné centrum Požitavia nemá prívlastok "zlaté" listinne doložený a hoci je tento názov známy až od 18. storočia, je nespochybniteľné, že sa v jeho okolí kedysi ryžovalo zlato.

 

  • Požitavský zelený unikát

Arborétum Mlyňany je vďaka bohatej kolekcii stromov a kríkov unikátne nielen v slovenských, ale aj v prinajmenšom európskych dimenziách.

 

  • Stredoveká cesta okolo Gýmeša

Hoci nejde o náročnú túru, ale skôr o pohodlnú prechádzku, na relatívne malom území ponúka toľko historických a prírodných zaujímavostí, že nám čas ubehne neuveriteľne rýchlo. Po trase pritom prejdeme doslova storočiami a oboznámime sa s prírodným a kultúrnym dedičstvom našich predkov.

 

  • Zubria zvernica

Len na dvoch miestach na Slovensku môžete na vlastné oči uvidieť najväčšieho európskeho cicavca – zubra európskeho, blízkeho príbuzného amerického bizóna. Kým v lesoch Polonín na východnom Slovensku existuje len malá pravdepodobnosť, že ho stretnete, pretože je plachý a žije tu voľne v prírode, v lese neďaleko obce Lovce pri Topoľčiankach ho uvidíte stopercentne.

 

  • Za vtákmi okresu Zlaté Moravce

Z hľadiska členitosti terénu je okres Zlaté Moravce značne rôznorodý. Kým západnú časť tvorí Tribeč a východnú Pohronský Inovec, južné časti vypĺňa severný výbežok Podunajskej pahorkatiny s početnými vodnými nádržami. Najvyšším bodom okresu je Veľký Inovec (901 m), najnižším kóta s nadmorskou výškou 150 m pri výtoku Žitavy pri Slepčanoch.

 

  • Kľukatá cesta po Gemeri (1)

Gemer je historické územie v južnej časti stredného Slovenska. Zaberá celé horstvo Slovenského rudohoria, na severe Muránsku planinu a východnú časť Horehronia a na juhu sa tiahne až k hranici s Maďarskom. Kraj je pomenovaný podľa starovekého hradu Gemer, ktorý býval sídlom gemerského župana a ktorý sa spomína už v latinskej Anonymovej kronike o dejinách Uhorska približne z roku 1200. Zrúcaniny hradu sa zachovali dodnes nad rovnomennou obcou ležiacou vo východnej časti okresu Rimavská Sobota.

 

  • Slatina nie je slanisko

Slatina má so slaniskom okrem podobného názvu ešte niečo spoločné – zvýšený obsah solí. V prípade slatín sú to prevažne uhličitany. Odlišnosť oboch biotopov je nápadná najmä zložením vegetácie. Osídľujú ich úplne odlišné druhy rastlín.

 

  • Farebná reč živočíchov

Všetci chodíme do prírody, veď to je samozrejmé. Príroda je totiž hneď za dverami nášho domu. Vedome ju však vždy nevnímame, hoci nám do nosa neraz vnikne susedova alebo aj naša žumpa, vlastne jej pach. Ale, vari to nie je časť prírody? Žumpa nie je útočisko živočíchov? Je – žijú v nej napríklad larvy múch – aj oni tu majú svoje životné prostredie.

 

  • Tatranské chaty (4)

Za jasných nocí býva z Tatranskej Lomnice veľmi pekný pohľad na hviezdnu oblohu. Jej časť zakrýva mohutný masív Lomnického štítu. Večer sa aj na ňom rozsvieti niekoľko svetiel, ktoré pripomínajú tie na oblohe. Tieto svetielka nezvyčajného "súhvezdia" vytvoreného ľudskými rukami vyvolávali vo mne od detstva zvedavosť: „Aký bol dôvod vzniku týchto budov vysoko nad hornou hranicou lesa? Kto rozsvecuje svetlá v ich miestnostiach a čo tam robia ľudia neskoro večer a v noci?“

 

 

 

Zdroj/autor: Krásy Slovenska, Dajama, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa