MAĎARSKO Víno, vinobranie, vinárske oblasti

2010-09-20 14:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Je tu jeseň, čas vinobrania. Hrozno pomaly dozrieva a čo nevidieť začne v maďarských vínnych pivniciach zrieť lahodné vínko.



Dvadsaťdva vinohradníckych oblastí  Maďarska predstavuje pre návštevníkov hojnosť zaujímavých destinácií, ktoré sa najviac oplatí navštíviť práve na jeseň, počas sezóny vinobrania, trvajúcej od septembra do novembra, keď sa vinič zahaľuje do žltnúceho lístia a šťavnaté bobule praskajú od zrelosti.

Ak vás srdce ťahá ku sladším nápojom, mali by ste svojou návštevou poctiť vlajkovú loď maďarských vinárskych oblastí a vydať sa do regiónu Tokaj, kde je i samotný proces výroby tokajského samorodného či aszú prinajmenšom rovnako zaujímavý, ako tamojšia spleť vínnych pivníc s povlakom plesní na stenách, či očarujúci výhľad na sútok riek Tisa a Bodrog. Od roku 2002 je táto oblasť, zahrnujúca 27 obcí a vinohradov, zapísaná v zozname svetového dedičstva UNESCO.

Zber úrody je náročný, keďže bobule sa zbierajú bez strapcov. Až potom sa z nich lisuje mušt, ktorý sa po správnom spracovaní a vyzrievaní mení na lahodné aszú. Ak si návštevu Tokaja správne načasujete, možno sa vám podarí ochutnať aj cibéby, teda suché bobule hrozna, napadnuté ušľachtilou plesňou, prípadne nektár, ktorý sa v nich tvorí.

Druhou nevyhnutnou zastávkou je Villány, ktorý mnohí znalci považujú za jednu z desiatich najlepších vinárskych oblastí sveta. Cestou sa oplatí navštíviť aj Pécs ako úchvatné centrum regiónu či hrad Siklós.

Pozoruhodné sú aj v okolí roztrúsené dedinky, tvoriace súčasť vínnej cesty Villány-Siklósi Borút, ako napríklad malebná vinárska obec Palkony. V pivniciach obce Villánykövesd, tiahnucich sa v dvoch rovnobežných radoch, môžete ochutnať červené cuvée, ktoré je tamojšou špecialitou typu bordeaux.

Možno sa vám podarí objaviť aj iné skryté poklady, ktoré by ste na regáloch obchodov márne hľadali. Takými sú miestne sorty portugal či kadarka, poctivo dorábané tradičnými postupmi s použitím drevených kadí a sudov.

Ďalším cieľom nášho putovania, ktorý určite neradno vynechať, je Eger. Pozoruhodné sú nielen pivnice vinárskeho raja Szépasszony-völgy, ale aj okolité svahy, ktoré sú (samozrejme, spolu s oblasťou Szekszárd) domovinou pravého bikavéru.

O víne bikavér (býčia krv) je zaujímavé vedieť, že sa pripravuje minimálne z troch starostlivo vyberaných druhov hroznových vín a pred plnením do fliaš musí aspoň rok zrieť v drevených sudoch. Odporúčame ochutnať aj modrú frankovku, taktiež typickú pre okolie Egru; znalci sa však rozchádzajú v názoroch na to, kde sa dorába najkvalitnejšia sorta tohto vína.

Isté však je, že medzi najchutnejšie patria šopronské odrody, o čom je najlepšie sa presvedčiť priamo na mieste. Túlať sa po uličkách historického mesta Sopron je priam rozprávkový zážitok. Keďže sa miestne pivnice nenachádzajú na svahoch kopcov ako inde v Maďarsku, ale priamo pod domami v centre mesta, vinohradnícku túru poľahky zvládne každý návštevník.

Vlastnú vínnu pivnicu by si tu mohla otvoriť takmer každá rodina. Len na skok od Sopronu sa nachádza Kőszeg, známy aj ako „klenotnica pod Alpami“, kde si priaznivci chutného vínka tiež určite prídu na svoje.

Týchto niekoľko opísaných oblastí je však len špičkou ľadovca - v rámci tridsiatky ucelených vinárskych oblastí a združení Maďarska čaká na návštevníka nekonečné množstvo možných destinácií.


 

Zdroj/autor: wineportal,madarsko,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa