ČESKO Hrad a zámok Velhartice

2010-09-28 15:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA/ video - K ojedinelým dielam českej hradnej architektúry patrí hrad Velhartice, ktorý sa nachádza v rovnomennej obci na Šumave.



Jeho dominanty tvoria zrúcaniny starého gotického paláca Rajského domu s náprotivnou vežou Putnou. Obe časti sú prepojené mohutným kamenným mostom so štyrmi lomenými oblúkmi.

Ojedinelým projektom v oblasti historických pamiatok je audiovizuálny program v rámci prehliadkového okruhu hradu.

Hrad bol založený v rokoch 1290 až 1310 ako rodové sídlo pánov z Velhartic. Stavbu zahájil Bohumil z Budětic, pokračoval Bušek starší a jeho syn Bušek mladší z Velhartic, oba obľúbení a verní komorníci kráľa a cisára Karola IV. V roku 1627 bol k Rajskému domu pripojený neskoro renesančný zámocký palác, ktorý nesie názov po svojom staviteľovi Huertovo krídlo.

Okruh hrad zahajuje audiovizuálny program o histórii a stavebnom vývoji hradu. Nasleduje prehliadka hradnej cisterny, potravinových pivníc a vstup do impozantných bývalých interiérov Rajského paláca. Tento hradný okruh vám umožní nahliadnuť do stredovekého života prostredníctvom šachovej hry podľa Tomáše Štítného zo Štítného.

Okruh zámok ponúka prehliadku zámockých renesančných interiérov šľachtickej rodiny žijúcej v polovici 17. storočia. Pozriete si rodinnú miestnosť, šatník šľachtičnej, komôrku komornej, jedáleň, herňu, tanečnú sálu či loveckú chodbu.

Expozícia zoznamuje so všedným i spoločenským životom šľachtickej rodiny na vidieckom sídle. Dozviete sa o filozofii ich života, ako ľudia neskorej renesancie trávili svoj voľný čas a tiež niečo o hrách, ktoré sa v tomto období hrali.

Voľná prehliadka upúta impozantnou budovou bývalého hradného pivovaru, ktorá sa príležitostne využíva k rôznym interaktívnym expozíciám či výstavám. Uvidíte taktiež zbytky pálenice, hradbový okruh dolného nádvoria i zadnej časti, ale i niekoľko hier rozmiestnených voľne po areáli, ktoré si môžete sami zahrať.

Pred hradom vyrastá na ploche starých základov pôvodnej stavby zaniknutého predhradia súbor stavieb ľudovej architektúry. Tento skanzen je tvorený hodnotnými stavbami transferovanými do hradu z pošumavského predhoria z dôvodu nemožnosti ich záchrany v pôvodnom umiestnení. Od roku 2009 je tento okruh oficiálne sprístupnený pre návštevníkov, zatiaľ ako prehliadka exteriérov.

 

 

Státní hrad Velhartice
Velhartice
341 42 Kolinec
Tel.: +420 376 583 315
E-mail:
info@hradvelhartice.cz
Web: www.hradvelhartice.cz

 

Atrakcie na Šumave

 

  • Boubín a Boubínský prales – Boubín (1 362 metrov) je spoločne so susedným Bobíkom (1 264 metrov) dominantou juhočeskej časti Šumavy. Na vrchole stojí rozhľadňa, na úbočí sa nachádza prírodná rezervácia Boubínský prales s rozlohou 666 hektárov.
  • Zážitková trasa Duch pralesa – pri hrádzi Plešného jazera začína a pri pomníku spisovateľa Adalberta Stiftera vysoko v jazernej stene končí zážitková trasa, ktorá vás zoznámi s lesom v podobe, ako ho poznali naši predkovia.
  • Múzeum Šimona Adlera v Dobré Vodě pri Hartmaniciach – pamätník židovského historika a rabína Šimona Adlera, expozícia venovaná židovskej kultúre a osudom Židov v západočeskom pohraničí.
  • Horská synagóga v Hartmaniciach – synagóga z roku 1883. Expozícia pripomína históriu tejto budovy a spolunažívanie Čechov, Nemcov a Židov na Šumave, nájdete tu i fotografie šumavských dedín, zlikvidovaných po roku 1948.
  • Expozícia ľudových remesiel na zámku v Chanovicích – inštalované zbierky v barokovom zámockom areáli dopĺňa skanzen, prvé múzeum ľudovej architektúry juhozápadných Čiech.
  • Americká záhrada pri Chudeniciach – arborétum so zbierkou vzácnych drevín väčšinou z Ázie a Severnej Ameriky pod rozhľadňou Bolfánek.
  • Hrad Klenová – romantická zrúcanina s novorenesančným zámockým krídlom.
  • Klatovy – dominantou mesta je 71 metrov vysoká Čierna veža zo 16. storočia, vidieť by ste mali aj katakomby s múmiami v podzemí jezuitského kostola Počatia Panny Márie a sv. Ignáca a barokovú lekáreň so zachovaným inventárom.
  • Prachatice – historické mesto s renesančným mestským jadrom v podhorí Šumavy na niekdajšej soľnej Zlatej ceste.
  • Kašperské Hory – typické šumavské horské mestečko pod hradom Kašperkom.
  • Železná Ruda – mesto s barokovým kostolom Panny Márie Pomocnej z hviezdy, ktorý stojí na pôdoryse šesťcípej hviezdy a má typickú cibuľovú kupolu pokrytú šindľom.
  • Hrad Rožmberk – starobylé sídlo rodu Rožmberkovcov na brale nad riekou Vltavou.
  • Archeopark Prášily – keltská dedinka, v ktorej jednotlivé objekty vychádzajú z rekonštrukcie rôznych stavieb, autentické sú aj používané materiály.
  • Vyšší Brodkláštor cisterciánov založený v roku 1259.
  • Lipno – najväčšia vodná plocha v Českej republike, obľúbené miesto letnej i zimnej rekreácie.
  • Schwarzenberský kanál a Vchynicko-tetovský kanál – unikátne technické pamiatky, plavebné kanály na triedenie a prepravu dreva z ťažko dostupných šumavských lesov.
  • Rozhľadne – pekné výhľady na Šumavu sa otvárajú z rozhľadne na vrchu Svatobor nad Sušicí, z rozhľadne Poledník nad obcou Prášily, z veže hradu Kašperk či Rabí, zo zrúcaniny Vítkův Hrádek, z rozhľadne na vrchu Sedlo neďaleko Albrechtic u Sušice alebo z rozhľadne na Libíně nad Prachaticemi.
  • Lanové parky – na Šumave ich objavíte niekoľko, napríklad Lanové centrum PROUD blízko pri Šport hoteli Olympia na Zadově, Lanový park pod rozhľadňou Libín v nadmorskej výške 1 000 metrov kúsok od Prachatic alebo Lanový park Lipno s výhľadom na známu vodnú nádrž. Lanový park je taktiež súčasťou voľnočasového outdoorového centra LoapOffpark Sušice.
  • Kúpanie – milovníci vodných radovánok môžu využiť rybníky, vodné nádrže a niekoľko celoročne otvorených krytých bazénov. Celoročne sú vám k dispozícii Aquapark Horažďovice, aquapark v komplexe Wellness Hotela Frymburk a Aquaworld Lipno.

 

   

Zdroj/autor: kudyznudy, CzechTourism, hradvelhartice, drom

VIDEO Hrad Velhartice



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 12. máj. 2024. Meniny má Pankrác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa