Koniec hubárskej sezóny
SLOVENSKO - Teploty pod bodom mrazu, ktoré sa najmä v noci a nad ránom začali vyskytovať v posledných dňoch na Slovensku, veštia koniec hubárskej sezóny.Odborníci varujú pred otravami zo zamrznutých húb.
Darí sa len druhom adaptovaným na väčší chlad.
Bežná hubárska sezóna je už za nami a do budúcnosti nemožno predpokladať zvýšený výskyt jedlých druhov húb. Túto predpoveď majú na svedomí predovšetkým nočné mrazy, ktoré obmedzili rast väčšiny hubármi bežne zbieraných húb, ako sú hríby a čírovky.
Odborníci navyše varujú pred možnosťou otravy zo zamrznutých húb.
Nájsť možno momentálne len druhy zvyknuté na chlad. Ich typickým zástupcom je napríklad hliva ustricová. Milovníci húb môžu naraziť i na plamienku zimnú a niekoľko druhov číroviek: zemnú, fialovú a dvojfarebnú. Rásť prestali aj podpňovky, ktoré sú už teraz väčšinou prerastené a nehodia sa ako jedlo.
Hubári by si mali tiež dávať pozor, v akom stave sa ich "úlovky" nachádzajú. Huby by nemali byť niekoľkokrát zamrznuté, pretože potom vznikajú sekundárne otravy z patogénov obsiahnutých v nahnilých kusoch.
Len zriedka sa už vyskytujú jedovaté huby, ako sú napríklad muchotrávky červené a muchotrávky citrónové. Stále sa ale darí nespočetným druhom jedovatých pavučinovcoch a vláknic.
- Prečítajte si tiež: Ako sa neotráviť hubami
Zdroj/autor: čtk, drom
Zdieľať článok na FacebookuFoto: tasr
Súvisiace články
Novinky.sk
Gurman.sk
TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.