Koniec hubárskej sezóny

2010-10-22 11:45:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Teploty pod bodom mrazu, ktoré sa najmä v noci a nad ránom začali vyskytovať v posledných dňoch na Slovensku, veštia koniec hubárskej sezóny.Odborníci varujú pred otravami zo zamrznutých húb.



Darí sa len druhom adaptovaným na väčší chlad.

Bežná hubárska sezóna je už za nami a do budúcnosti nemožno predpokladať zvýšený výskyt jedlých druhov húb. Túto predpoveď majú na svedomí predovšetkým nočné mrazy, ktoré obmedzili rast väčšiny hubármi bežne zbieraných húb, ako sú hríby a čírovky.

Odborníci navyše varujú pred možnosťou otravy zo zamrznutých húb.

Nájsť možno momentálne len druhy zvyknuté na chlad. Ich typickým zástupcom je napríklad hliva ustricová. Milovníci húb môžu naraziť i na plamienku zimnú a niekoľko druhov číroviek: zemnú, fialovú a dvojfarebnú. Rásť prestali aj podpňovky, ktoré sú už teraz väčšinou prerastené a nehodia sa ako jedlo.

Hubári by si mali tiež dávať pozor, v akom stave sa ich "úlovky" nachádzajú. Huby by nemali byť niekoľkokrát zamrznuté, pretože potom vznikajú sekundárne otravy z patogénov obsiahnutých v nahnilých kusoch.

Len zriedka sa už vyskytujú jedovaté huby, ako sú napríklad muchotrávky červené a muchotrávky citrónové. Stále sa ale darí nespočetným druhom jedovatých pavučinovcoch a vláknic.

 

 

Zdroj/autor: čtk, drom 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa