DOMA Objavili osadu z doby bronzovej

2008-10-03 11:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V lokalite Fidvár - Zemný hrad pri Vrábľoch objavili archeológovia opevnenú osadu zo staršej doby bronzovej, ktorá patrí svojou rozlohou k európskym unikátom.



Dĺžka obydlí zo staršej doby bronzovej sa pohybuje do desať metrov, šírka je štyri metre. Doteraz známe obydlia z tohto obdobia sú podstatne menšie. Podľa odhadov archeológov mohlo v jednom dome žiť sedem až osem ľudí. Osada bola opevnená troma priekopami, pričom až do obnovenia výskumu na jar minulého roka výskumníci predpokladali, že priekopy sú dve. "Odhalili sme aj rozsiahlu neopevnenú osadu okolo opevnenej časti, o ktorej sme vôbec netušili," konštatoval vedúci archeologického výskumu Jozef Bátora.

Tento objav podľa neho svedčí o diferenciácii spoločnosti, pretože v opevnenej časti zrejme žila vyššia spoločenská vrstva. Podľa doterajších zistení zaberá opevnený areál plochu štyri hektáre, rozloha neopevnenej časti sídliska je 11 hektárov. Sídlisková aglomerácia stará zhruba 3 500 rokov je väčšia ako Mykény či maloázijská Trója. "V Európe sa našli osady, ktoré v určitom momente obývala zhruba stovka obyvateľov. Na Fidvári žilo v istom časovom období až 1 000 ľudí," uviedol Bátora. Osada pravdepodobne zanikla požiarom.

Lokalita Fidvár - Zemný hrad je známa od druhej polovice 19. storočia. Posledné výskumy robili archeológovia v roku 1967. Vlani na jar zrealizoval tím slovenských a nemeckých archeológov prieskum lokality, ktorý pozostával z povrchového zberu materiálu a celkového zamerania pravekej osady. Archeológovia geomagnetickými meraniami zamerali najväčšiu plochu, čo je podľa Bátoru svetový unikát.

Výskum pokračoval aj v letných mesiacoch tohto roka a potvrdil výsledky geomagnetických meraní z vlaňajška. Archeológovia zistili 140 pôdorysov stavieb, pravdepodobne domov, ktoré sa nachádzali pozdĺž kruhových opevnení. Kruhová osada s priemerom 220 metrov pozostávala z niekoľkých priekop. Priamo v osade sa nachádzali viaceré remeselnícke dielne. Súčasťou náleziska je aj súdobé pohrebisko s približne 1 000 hrobmi. Podľa Bátoru, sú výsledky sondáže základom na získanie projektu, ktorý by mal byť financovaný z prostriedkov Nemeckej spoločnosti pre výskum. Ten by mal trvať minimálne päť rokov.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa