AUTOM Ako sa jazdí v Poľsku

2010-09-20 16:00:00 |   |    | 

POĽSKO - V Poľsku je v obciach najvyššia povolená rýchlosť 50 km/hod., ale len od piatej hodiny rannej do jedenástej večer.



Od 23.00 h do 05.00 h môže vodič jazdiť rýchlosťou 60 km/h. Mimo zastavaného terénu je najvyššia povolená rýchlosť 90 km/h. Ale v tzv. obytnom pásme (napr. na sídliskách) môže vodič jazdiť rýchlosťou nanajvýš 20 km/h.

Na takzvaných dvojprúdových rýchlostných cestách je najvyššia povolená rýchlosť do 100 km/h, na štvorprúdových rýchlostných cestách do 110 km/h. Diaľnice umožňujú rýchlosť do 130 km/h – ale v Poľsku je diaľnic veľmi málo.

Aj v Poľsku si musí každý pasažier v aute zapnúť bezpečnostný pás. Deti do 12 rokov a do výšky 150 cm musia sedieť v špeciálnych sedačkách. Poľskí vodiči musia mať počas jazdy zapnuté svetlá počas celého roka, cez deň i v noci. Zakázané je rozprávať cez mobilný telefón (výnimkou sú systémy hands-free). Zakázané je tiež púšťanie príliš hlasnej hudby, pretože by mohla prehlušiť prípadné zvukové signály zvonku. Alkohol za volantom je povolený do 0,2 promile v krvi.

V Poľsku platí systém tzv. trestných bodov. Maximálny počet bodov je 24. Pokiaľ vodič stratí tento počet, stráca vodičský preukaz a v prípade snahy o nový vodičský preukaz musí ísť na dodatočné psychologické testy.

V prípade vodiča, ktorý ma vodičský preukaz kratšie ako rok, limit trestných bodov je 20. Trestné body sa odoberajú podľa zoznamu jednotlivých priestupkov: napr. za jazdu pod vplyvom alkoholu polícia odoberie minimálne 10 bodov, spôsobenie kolízie šesť bodov, predbiehanie na priechode pre chodcov deväť bodov, nedanie prednosti v jazde osem bodov, nerešpektovanie svetelnej signalizácie šesť bodov, porušenie zákazu vjazdu alebo zákazu odbočenia päť bodov atď.

Poľský vodič môže však zmenšiť počet trestných bodov o šesť (ešte pred prekročením limitu), ak sa na vlastné náklady zúčastní na dodatočnom dopravnom školení v dopravných strediskách jednotlivých vojvodstiev. Po takomto školení sa odratúvajú časovo najstaršie priestupky.

Od začiatku minulého roku platí prísnejší systém pokút za dopravné priestupky.

Za neodôvodnené parkovanie na mieste pre telesne postihnutých zaplatí vodič 500 zlotých (asi 125 eur), za prejazd na červenú 300 zlotých (asi 75 eur), za jazdu pod vplyvom alkoholu 300 zlotých plus pokuta za konkrétny priestupok, za nebezpečné predbiehanie 250 zlotých.

Podľa štatistiky európskej siete mimovládnych organizácií VOICE (Vulnerable road user organisations in co-operation across Europe) je však Poľsko v Európe na poslednom mieste, pokiaľ ide o vymáhanie pokút za dopravné priestupky.

Situácia sa v posledných rokoch síce zlepšuje, ale disciplína poľských vodičov (patria medzi najagresívnejšie jazdiacich v Európe) sa zlepšuje len pomaly.

Chronické nedodržiavanie povolenej rýchlosti na cestách sa zlepšilo v poslednom roku po tom, čo polícia rozmiestnila na cestách väčšie množstvo stacionárnych radarov. Po nezaplatení niekoľkých pokút môže od majiteľa auta vymáhať ekvivalentnú náhradu za nezaplatenú sumu dokonca exekútor.

 

Zdroj/autor: voice,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa