CESTOVATEĽKA Ako sa vydať v raji

2010-06-21 15:00:00 |   |    | 

Ak si chcete s prípravou svadby ušetriť čas aj starosti, obráťte sa na niektorú svadobnú agentúru. Vydať sa v zahraničí, napríklad na slnečnej pláži, nie je nerealizovateľný sen, ani veľký problém.



Stačí navštíviť zopár úradov, zohnať niekoľko potvrdení, dohodnúť presné detaily a hneď vycestovať. Svadby v cudzine navyše skrývajú mnohé výhody. Svadbu si zorganizujete podľa vlastných predstáv.

Na váš veľký deň sa nestretne početné príbuzenstvo, ktoré ste nikdy v živote nevideli. Budete sa tak môcť vyhnúť hektickým prípravám, do ktorých by sa za iných okolností pustila vaša i jeho matka, a svadba bude môcť prebehnúť v komornejšej atmosfére za účasti len tých najbližších alebo len vás dvoch.

Svadby v zahraničí majú ešte jednu veľkú výhodu. Na vybratom mieste rovno strávite aj svoje medové dni a nemôže sa vám teda stať, že svadobnú cestu budete odkladať tak dlho, že napokon vôbec nikam nepôjdete...

 

Piesok, slnko, more

Grécky ostrov Santorini bol najrôznejšími cestovateľskými časopismi mnohokrát vyhlásený za jednu z najkrajších destinácií sveta. Nad tmavými hlbinami Egejského mora do výšky vyčnievajú strmé červenohnedé steny kaldery ozdobené typickými bielymi domčekmi, nad ktorými vládnu modré kupoly kostolíkov a veterné mlyny. Keď sa rozhliadnete okolo seba, veľmi rýchlo pochopíte, prečo sa tomuto ostrovu hovorí „miesto pre bohov“.

Ak si zvolíte práve Santorini, čaká vás skutočná romantika. Najväčší problém nebudete mať s dokladmi, ale s výberom miesta určeného pre svadobný obrad. Svoje Áno si môžete povedať napríklad v niektorých z množstva záhrad s výhľadom na more, sopku a západ slnka, v tradičnej vinici Antonia, kde organizujú typické grécke svadby, na lodi z osemnásteho storočia, priamo na sopke, na pláži s čiernym pieskom či v ponorke Atlantis na dne mora.

V poslednej dobe sa obľúbenými destináciami stali aj exotické ostrovy Maurícius, Seychely, Francúzska Polynézia či Karibské ostrovy. Na Seychelách svadby pre cudzincov usporadúvajú bežne a napriek tomu, že ide o exotickú krajinu, vybavovanie úradných formalít tu nie je až také zložité.

Ak by ste sa však chceli vziať na Mauríciu, počítajte s tým, že vdova alebo rozvedená žena tu nie je oprávnená legálne sa vydať za menej než 300 dní od smrti manžela či uznania rozvodu, pokiaľ priamo na ostrove nepodstúpi lekársku prehliadku, ktorá potvrdí, že nie je tehotná.

V Polynézii si môžete usporiadať nádhernú tradičnú  tahitskú svadbu. Tú budete musieť ešte doplniť občianskym sobášom, aby bola právne uznaná. Ale aj to má svoje čaro - na jednom mieste v jeden deň sa vezmete hneď dvakrát. To by bolo, aby vám takýto obrad nepriniesol šťastie...

 

Vo víre veľkomiest

Paríž, Viedeň, Benátky, Rím, New York - to sú niektoré z mnohých miest, v ktorých môžete partnerovi vysloviť manželský sľub. V zahraničí sa snúbenci bežne berú na tých najmenej tradičných miestach (napríklad v hektickom a preplnenom newyorskom metre, priamo pod Eiffelovou vežou či benátskej gondole) a je len na vás, ktoré si zvolíte vy. Kostoly, chrámy a radnice sú pochopiteľne samozrejmosťou. Romantickú svadbu si môžete nechať vystrojiť napríklad v Luxemburských záhradách, Bulonskom lesíku, na Montmartri alebo v zámočku Malmaison, ktorý sa nachádza asi štvrť hodinu jazdy autom od Versailles a bol postavený v roku 1805.

Ak predsa len chcete mať pri sebe rodinu, priateľov a zároveň chcete niečo okázalé, prenajmite si loď. Luxusnú svadbu vo veľkom štýle zažijete na parížskej jachte Maka na rieke Seine. Počítajte však s tým, že iba samotný obrad na jachte vás vyjde na takmer 8 000 eur, a pokiaľ si budete priať aj hudbu, obed, večeru a kokteil party, celková cena sa vyšplhá minimálne na 15 000 euro.

Lacnejšie, ale stále veľmi luxusne to zariadite ak sa vezmete v romantickom viedenskom zámku Belvedere. V kočiari ťahanom koňmi si budete pripadať ako slávna cisárovná Sisi, ktorú možno poznáte z filmu s Romy Schneider v hlavnej úlohe. Ak vás nelákajú zámočky a nepriťahuje vás ani okázalá romantika, vycestujte do New Yorku. Vziať sa môžete priamo na Brooklynskom moste, pod sochou Slobody alebo v Central Parku medzi pobehujúcimi psami a drzými sivými veveričkami.

 

Praktické informácie

Podmienky svadobného obradu sa v každej krajine líšia, ale mnoho z nich je aj spoločných. Určite budete potrebovať kópie rodných listov, doklad o právnej spôsobilosti, kópiu cestovného pasu obsahujúcu fotografiu každého klienta, kópie pasov oboch svedkov, a pokiaľ sú svadobčania rozvedení či ovdovelí, je nutné poskytnúť overené kópie relevantných dokumentov, ktoré dokladajú rozvod, prípadne úmrtie manžela alebo manželky.

Niektoré krajiny vyžadujú, aby boli všetky dokumenty preložené a notársky overené. Tieto doklady a dokumenty, bez ktorých by ste nemohli byť oddaní, je nutné doručiť poštou na miesto zvyčajne tri týždne pred samotným obradom. Vy a váš partner sa potom budete musieť dostaviť minimálne dva dni pred obradom a ohlásiť sa na patričnom úrade, aby mohli byť odsúhlasené a dohodnuté všetky detaily.

Po svadobnom obrade dostanete sobášny list, ktorý si budete musieť dať preložiť súdnemu tlmočníkovi do slovenčiny a s preloženým dokumentom, občianskymi preukazmi, rodnými listami prípadne s rozvodovými či úmrtnými dokumentmi zájdete na matriku v mieste trvalého bydliska, kde spíšete tzv. zápis o uzavretí manželstva.

Matrika všetko pošle na Osobitnú matriku do Bratislavy a tam vám vystavia sobášny list. Celý proces trvá štrnásť dní až mesiac. Vyzerá to síce trochu zložito, ale v skutočnosti to nie je o mnoho zložitejšie než behanie po úradoch kvôli svadbe usporiadanej u nás.

Ceny svadobného obradu v zahraničí sú síce vyššie, pretože sa musíte dopraviť na miesto, budete musieť bývať v niektorom z miestnych hotelov apod., ale náklady znižuje neúčasť rozvetvenej rodiny, priateľov a kolegov z práce, takže vás to vyjde skoro rovnako. Konkrétne podmienky svadobných obradov v jednotlivých krajinách si nezabudnite zistiť s dostatočným predstihom, aby svadba nestroskotala na nejakej formálnej maličkosti.
            

 

Zdroj/autor: loisa,wedding service,drom
 

VIDEO Svadba na Seychelských ostrovoch



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa