Ako žiadať o vízum do USA

2008-04-21 17:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/SLOVENSKO - Nasledujúca informácia slúži ako pomôcka pre žiadateľov pri predkladaní dostatočnej evidencie, že spĺňajú zákonné podmienky na získanie víza do USA.



Každý žiadateľ musí americkému konzulovi preukázať, že má silné finančné, ekonomické a sociálne záväzky k Slovensku, na základe ktorých sa po ukončení cesty do USA vráti späť. K žiadosti o vízum je potrebné predložiť základné doklady o zamestnaní, o finančnej situácii a o účele cesty.


 

K žiadosti o vízum je potrebné

 

VŠETKY VYTLAČENÉ STRANY FORMULÁRU DS-156 S PODPORNÝMI DOKLADMI K VAŠEJ ŽIADOSTI JE POTREBNÉ PRINIESŤ SO SEBOU NA OSOBNÝ POHOVOR

V prípade, že si požiadate o vízum v priebehu jedného roka od zamietnutia vašej žiadosti, pohovor absolvujete s iným konzulárnym úradníkom. Na pohovor sa v tomto prípade odporúča priniesť aj popis všetkých zmien vašej situácie od poslednej žiadosti doplnený potrebnými dokumentami.

Všetci žiadatelia od 14 do 80 rokov MUSIA osobne absolvovať pohovor s konzulom. Deti do 18 rokov sa pohovoru musia zúčastniť v sprievode rodiča. Žiadatelia do 18 rokov a študenti predkladajú finančné a ekonomické doklady svojich rodičov i v prípade, že rodičia o vízum nežiadajú.

Držitelia diplomatických pasov a žiadateľov o víza typu A, G a NATO, by sa mali spojiť priamo s konzulárnym oddelením.

Predpokladaný čas na vydanie víz je do 24 hodín od absolvovania vízového pohovoru. Žiadatelia, ktorí si nemôžu zabezpečiť prevzatie víz na ambasáde osobne alebo splnomocnením inej osoby, si musia priniesť na pohovor aj OBÁLKU NA POISTENÝ LIST ZO SLOVENSKEJ POŠTY s predpísanou spiatočnou adresou žiadateľa a priloženou známkou v hodnote minimálne 38 SK. (pas s udelenými vízami vám bude v tomto prípade zaslaný poštou na vami uvedenú adresu)

ZÁKLADNÉ DOKLADY

• Pas, ktorý je platný ešte minimálne šesť mesiacov po vstupe do USA
• Čitateľne vyplnený formulár DS-156 "Žiadosť o americké neprisťahovalecké vízum".
• Jedna farebná fotografia, rozmer 5x5cm, pohľad spredu, svetlé pozadie, nie staršia ako šesť mesiacov, nalepená na formulár DS-156
• Muži vo veku 16 až 45 rokov musia vyplniť formulár DS-157 "Doplnok k žiadosti". Tento formulár je k dispozícii na stránke veľvyslanectva USA 

Vízový poplatok

Všetci žiadatelia žiadajúci o všetky typy neimigračnných víz, musia zaplatiť vízový poplatok, ktorý je nevratný. Poplatok je 131 dolárov (može byť platený v slovenských korunách)

Poplatok je možné zaplatiť len nasledovnými spôsobmi

Pomocou internet bankingu
Príkazom na úhradu z banky, v ktorej máte otvorený účet
Poštovou poukážkou typu U na pošte

Pri platení poplatku cez internet banking alebo prevodom z účtu je potrebné platbu zrealizovat minimálne tri pracovné dni pred dátumom pohovoru. Pri úhrade poplatku menej ako tri pracovné dni pred dátumom pohovoru je možné zaplatiť poplatok len v hotovosti na pobočkách Slovenskej pošty.

Pred zaplatením si overte výšku poplatku v Sk, ktorú stanovuje a aktualizuje Veľvyslanectvo USA raz za mesiac. Výška poplatku je k dispozícii aj na poštách a v ktorejkoľvek pobočke Tatra banky. Doklad o zaplatení poplatku je platný rok od dátumu zaplatenia.

Číslo účtu: 2677000490/1100
Variabilný symbol: rodné číslo; cudzinci uvedú kombináciu dátumu narodenia a núl v tvare “RRMMDD0000”
Konštantný symbol: 0308
Špecifický symbol: dátum pohovoru v tvare „DDMM“

Adresa
U.S. Disbursing Officer
P.O.Box 309
814 99 Bratislava

Na vízový pohovor prineste doklad o zaplatení poplatku vo forme:

Výpisu z internet bankingu o zrealizovanej platbe (NIE PRÍKAZ NA ÚHRADU)

Potvrdenie z banky o zrealizovanom prevode poplatku (NIE PRÍKAZ NA ÚHRADU) alebo štandardný výpis z účtu, potvrdzujúci zrealizovanú platbu
Ústrižok zaplatenej poštovej poukážky typu U

Občania Slovenskej republiky nemusia platiť ďalšie poplatky pre turistické alebo služobné víza. Dodatočné poplatky sa platia pri určitých typoch pracovných víz, ktoré môžu byť zaplatené na ambasáde. Niektoré typy študenských víz a výmenných pobytov vyžadujú ďalšie poplatky, záleží od programu.

Od žiadateľov inej štátnej príslušnosti ako slovenkej, može byť vyžadované zaplatenie dodatočného poplatku, závisí to od poplatku ktorý je platení v krajine daného žiadateľa. Tieto poplatky môžu byť zaplatené na ambasáde po schválený víz.

Rodinné žiadosti: ak žiada o vízum celá rodina, každý člen rodiny, vrátane maloletých detí, musí predložiť predchádzajúce doklady. Deti do 14 rokov sa nemusia zúčastniť osobného pohovou na veľvyslanectve.

Štúdium alebo výmenný pobyt

• Formulár I-20 AB alebo formulár I-20AB/I-20ID pre študentov stredných a vysokých škôl a doklad o úhrade školného podľa formuláru I-20 AB. Vyplnený formulár DS-158. Formulár je k dispozícii na web stránke Veľvyslanectva USA
• Formulár DS-2019 pre účastníkov výmenného pobytu. Vyplnený formulár DS-158. Formulár je k dispozícii na našej stránke
• Doklad o uhradení SERVIS poplatku I-901. Ďalšie informácie o tomto poplatku sú k dispozícii na stránke http://www.fmjfee.com
• Formuláre I-20 AB, I-20AB/I-20ID, DS-2019 žiadajte od inštitúcie, ktorá program organizuje, ako aj potvrdenie programu a Vašej účasti v ňom cez systém SEVIS.

Pracovné vízum

• Originál pracovnej petície - formulár Imigračnej a naturalizačnej služby I-797 žiadajte od zamestnávateľa. Žiadatelia o H2B alebo H3 víza musia predložiť aj finančné doklady.
• Žiadatelia o C1/D "námornícke víza" musia predložiť originál kontraktu od námornej spoločnosti.

FINANČNÉ A INÉ DOKLADY

Žiadatelia by mali predložiť k nahliadnutiu doklady o svojej sociálnej, ekonomickej a finančnej situácii. Nie je možné stanoviť presný zoznam dokladov pre všetkých žiadateľov, nakoľko situácia každého žiadateľa je iná. Svoju situáciu je však potrebné zdokladovať čo najlepšie, napríklad niektorými z nasledovných dokladov:

• Podrobné výpisy z účtu za posledné 3 mesiace (znázorňujúce pohyby na účte); doklad o stave prostriedkov na účte ku konkrétnemu dátumu nie je dostatočný;
• Doklad o vlastníctve nehnuteľnosti, bytu alebo iného hodnotného majetku,
• Doklad od zamestnávateľa na hlavičkovom papieri s informáciou o pracovnej pozícii, plate, dĺžke zamestnania u súčasného zamestnávateľa, type a dĺžke dovolenky, o návrate na súčasnú pozíciu po príchode z USA,
• Doklad o návšteve školy u študentov stredných škôl, index u študentov univerzít,
• Originál živnostenského listu, výpisu z obchodného registra, výpisy z firemných účtov, faktúry, daňové priznanie, doklad o úhrade daní a informácie o prosperite firmy.
• Potvrdenie o výške dôchodku

Ako doklad o účele cesty sa môže použiť niektorý z nasledovných dokladov:

TURISTICKÁ CESTA

Pozvanie od príbuzných alebo priateľov, súkromný list od príbuzných alebo priateľov v slovenskom alebo anglickom jazyku spolu s obálkou, alebo pozvanie poslané faxom alebo e-mailom konkrétnej osobe na konkrétne obdobie, alebo:
• Prijateľný doklad o dostatočnom finančnom zabezpečení cesty a pobytu na území USA. Predpokladá sa 100 USD na deň a ososbu, alebo
• Doklad o neplatenej rezervácii zájazdu s presným dátumom, programom a službami, zahrnutými v cene zájazdu.
• Pozývací list nie je podmienkou pri žiadosti o turistické víza a nemá rozhodujúci vplyv na konečné rozhodnuti konzula o vydaní víz. Formulár "Affidavit of Support", ktorý je veľmi často ale nesprávne predkladaný žiadateľmi o neprisťahovalecké víza, nemá žiadnu spojitosť s turistickými vízami a je určený len v prípade žiadosti o víza prisťahovalecké.

SLUŽOBNÁ CESTA

• Doklad o účele cesty, zoznam účastníkov, presný dátum uskutočnenia služobnej cesty, doklady o predchádzajúcom kontakte s pozývateľom,
• Doklad od slovenskej firmy, ktorá účastníka/ov na služobnú cestu vysiela s presným dátumom cesty a zoznamom účastníkov,
• Doklad o financovaní služobnej cesty.

VŠETCI ŽIADATELIA

Ak ste navštívíli Spojené štáty už v minulosti, predložte doklad o svojom včasnom návrate (napríklad starý pas so vstupnou pečiatkou, palubné lístky zo spiatočného letu) alebo doklad o legálnom predľžení povolenia na pobyt (formulár I-797 schválený imigračným úradom v USA).
Ak navštívíte blízkeho príbuzného, predložte aj doklad o jeho pobytovom štatúte v USA (kópiu platného pasu USA alebo dokladu o legálnom trvalom pobyte v USA alebo platné vízum).

IMIGRAČNÉ VÍZA

Imigračné víza, vrátane snúbeneckých, pre občanov Slovenskej republiky vybavuje Veľvyslanectvo USA v Prahe.
Informácie je možné získať na telefónnom čísle 00420-2-5702 2000 alebo na stránke http://www.usembassy.cz

UPOZORNENIE Od 4.októbra 2005 americké úrady pre vstup do USA vyžadujú, aby každý cestujúci, ktorý nie je občanom USA, alebo nemá povolenie na trvalý pobyt v USA, poskytol leteckej spoločnosti adresu, na ktorej bude bývať v USA, a to už pred odletom. Informácia bude musieť obsahovať všetky tieto údaje: ulicu a číslo, mesto, poštové smerovacie číslo, štát v USA. Ak cestujúci neposkytne všetky údaje, bude mu odopretý vstup na palubu lietadla linky do USA.

K3 A K4 VÍZA

Žiadatelia o víza typu K3 alebo K4 predložia nasledujúce doklady:

• Dve kópie formulára DS-156 žiadosti o vízum
• Dve kópie formulára DS-157 pre mužov vo veku of 16 do 45 rokov
• Výpis z registra trestov pre každého žiadateľa
• Rodný list každého žiadateľa
• Sobášny list
• Doklad o rozvode každého predchádzajúceho manželstva
• Štandardné lekárske potvrdenie pre účely prisťahovaleckých víz (okrem očkovaní). Prosíme, spojte sa s Dr.Čápovou, Podunajské Biskupice, Krajinska cesta 91, Bratislava at (02) 4025 1135.
• Platný pas. Žiadatelia o víza typu K4 môžu mať vlastný pas, alebo im víza môžu byť udelené do pasu spolucestujúceho rodiča.
• Schválenú petíciu I-129F
• Doklad o tom, že Americký manžel podať aj petíciu I-130 na imigračnom úrade v USA.

 

NAJČASTEJŠIE OTÁZKY (FAQ)

Deti
Deti do päť rokov nemusia mať vlastný pas. Môžu byť zapísané v pase spolucestujúceho rodiča, resp. zákonného zástupcu. Musia však mať vlastnú žiadosť, fotografiu a zaplatený poplatok. Pokiaľ budú cestovať oddelene, musia mať vlastný pas a v ňom vízum. Deti tiež preukazujú záväzky v domovskej krajine. Je to zväčša ich rodina a škola. Takže sa berie do úvahy situácia ich rodičov alebo zákonných zástupcov a ich návšteva školy. Aj keď rodičia alebo zákonní zástupcovia nežiadajú o víza spolu s deťmi, predkladajú vlastné doklady o rodinnej ekonomickej a finančnej situácii a tiež potvrdenie o návšteve školy dieťaťa.

Platnosť víz dlhšia ako platnosť pasu
Na cestu do Spojených štátov amerických môžete použiť súčasne starý pas s vízami /pokiaľ ani pas ani vízum nie je poškodené/ a nový pas. V starom pase sú platné víza a ako platný cestovný doklad predložíte nový pas. V prípade, že nechcete cestovať s dvoma pasmi, budete musieť požiadať znovu o udelenie víz. V tomto prípade nám s Vašou žiadosťou zašlite aj Váš starý pas.

Pas
Pas musí byť platný ešte minimálne 6 mesiacov po vstupe do USA a nesmie byť poškodený. Fólia, ktorá na zadnej strane prekrýva dáta a fotografiu sa nesmie odliepať. Pas musí mať voľnú, t.j. bez pečiatok a nálepok, aspoň jednu celú stranu.

Strata pasu
V prípade straty pasu je potrebné opätovne požiadať o vízum do nového pasu a súčasne so žiadosťou predložiť doklad o nahlásení straty, resp. krádeži pasu od príslušného úradu.

Odvolanie / Opätovná žiadosť
Odvolanie neexistuje, avšak každý žiadateľ, ktorému bola žiadosť o vízum zamietnutá, môže o vízum požiadať kedykoľvek opätovne a podľa štandardného postupu si môže dohodnúť pohovor. Žiadosť podaná v priebehu jedného roka od predošlého zamietnutia musí obsahovať tak písomné vyhlásenie, ako aj zdokladovanie tohoto vyhlásenia, ktoré by vysvetľovalo, ako sa žiadateľova situácia zmenila od posledného vízového pohovoru. Samozrejme všetky ďalšie doklady, ktoré sa vyžadujú k vízovému pohovoru, musia byť predložené spolu s novou žiadosťou: nový vízový poplatok, fotografia, formulár žiadosti o vízum a podporné doklady. Vízový pohovor dohodnutý v priebehu jedného roka od predošlého zamietnutia bude vedený iným americkým konzulom.

Poplatok
Poplatok $ 100 je nevratný. Tento poplatok sa platí za podanie žiadosti, nie za udelenie víz a je rovnaký na celom svete. Neexistujú pri ňom žiadne zľavy pre deti, dôchodcov alebo pre skupiny, či rodiny.

Fotografia
S platnosťou od augusta 2003 sa k žiadosti o vízum nepredkladajú pasové fotografie. Fotografia musí mať rozmer 5 x 5 cm, pričom tvár musí tvoriť cca 50% fotografie, záber musí byť spredu a pozadie musí mať bledú farbu. Fotografia môže byť farebná alebo čierno-biela.

Vízum
Vízum do Spojených štátov amerických je vstupné vízum, nie pobytové, teda dĺžka platnosti vstupných víz nemusí byť zhodná s plánovanou dĺžkou pobytu. Na základe vstupného víza môže ich držiteľ požiadať prisťahovaleckého úradníka o vstup do USA. Tento úradník potom určí maximálnu povolenú dobu pobytu na území Spojených štátov.

Zmena štatútu v USA
Pokiaľ si cudzinec na území USA potrebuje zmeniť účel pobytu, musí o túto zmenu požiadať Úrad pre občianstvo a prisťahovaleckú službu DHS /bývalú INS/. Doklad o zmene štatútu, resp. predĺžení pobytu, nie je vízum a jeho držiteľ pri vycestovaní z USA nemôže tento doklad použiť ako vstupné vízum na návrat do USA.

Pracovné vízum
Existuje viac druhov neprisťahovaleckých víz, ktoré umožňujú cudzincom pracovať v USA. Na získanie pracovných víz je potrebné podniknúť niektoré kroky ešte pred podaním žiadosti.

Najbežnejšie typy sú J a H víza. J víza sa používajú na letné výmenné brigády, študijné výmenné pobyty, opatrovanie detí a pod. K žiadosti o J vízum treba predložiť formulár DS 2019, ktorý vystavujú autorizované agentúry v USA. Mnohí žiadatelia o takéto programy využívajú služby slovenských agentúr, ktoré sú v kontakte s autorizovanými agentúrami v USA. Viac informácií o J vízach sa nachádza na http://www.exchanges.state.gov/.

H víza sú určené pre tých, ktorí sa chcú v USA dočasne zamestnať. Ich počet je každoročne limitovaný. H1B vízum je pre odborníkov a H2B pre sezónnych a nekvalifikovaných pracovníkov. Za zahraničných zamestancov musí zamestnávateľ požiadať o pracovnú petíciu, ktorú schvaľuje Ministerstvo vnútornej bezpečnosti ešte pred podaním žiadosti o vízum. Viac informácií o tomto type víz je na stránke Viac tu

Sponzorov na J alebo H víza si každý môže nájsť sám, alebo prostredníctvom rôznych agentúr, ktoré zabezpečia kontakt na legitímnych zamestnávateľov. Nájdu sa však aj individualisti alebo spoločnosti, ktoré zneužívajú ľudí, hľadajúcich prácu v USA. Vyvarujte sa tých, ktorí sľubujú špeciálne služby, alebo si účtujú vysoké poplatky bez udania dôvodu. Veľvyslanectvo USA nespolupracuje so žiadnou konkrétnou agentúrou a nevyjadruje sa k tomu, či si niekto má nájsť prácu prostredníctvom agentúry.

Tranzitné vízum
Ak plánujete cestu s tranzitom cez USA (napr. Slovensko - USA - Tahiti), potrebujete vízum do USA. Požiadavky na udelenie tranzitného víza ako aj postup pri podávaní žiadosti sú rovnaké ako na turistické vízum. Ak už máte platné turistické alebo služobné vízum, tranzitné nepotrebujete. Vo väčšine prípadov, ak sa žiadateľ kvalifikuje na tranzitné vízum do USA, bude mu udelené turistické vízum.

"Konzultanti", "Vízoví asistenti" a neoficiálne internetové stránky
Občas sa stáva, že sa súkromné osoby vydávajú za "konzultantov" alebo "poradcov", či "vízových maklérov" Veľvyslanectva USA a tvrdia, že majú zvláštny prístup na vízové oddelenie, pričom ponúkajú rôzne vízové služby za zvláštne poplatky.

Veľvyslanectvo USA nezamestnáva žiadnych konzultantov, poradcov, asistenstov či maklérov a odporúča perspektívnym žiadateľov o víza, aby neplatili žiadne zvláštne poplatky neznámym osobám za tento typ ponúkaných služieb.

Viaceré mimovládne internetové stránky s názvami príbuznými americkým vízam, ale s koncovkami .com, .org, alebo .net, sa na interete vyskytujú a ponúkajú užitočné vízové informácie. Iné, niekedy podobné, sa zámerne snažia vyvolať nesprávny dojem užívateľov, že môžu poskytnúť oficiálne vládne informácie a ponúkajú spomínané služby za zvláštne poplatky. Bez ohľadu na obsah, Ministerstvo zahraničných vecí USA neschvaľuje, neodporúča ani nesponzoruje tieto internetové stránky.

Oficiálne stránky Ministerstva zahraničných vecí majú vždy koncovku .gov, ako napríklad http://www.unitedstatesvisas.gov/.
Oficiálnou stránkou Veľvyslanectva USA v Slovenskej republike je http://slovak.slovakia.usembassy.gov/visas.html

Skupinové žiadosti
Ak plánuje podať žiadosti o víza skupina osôb, ktorá plánuje navšíviť USA za špecifickým spoločným účelom (napr. športový turnaj alebo kultúrne vystúpenie), prosíme zástupcu skupiny, aby sa spojil v dostatočnom časovom predstihu s vízovým oddelením a vyžiadal termín na podanie žiadostí pre celú skupinu.

Žiadatelia musia mať elektronickú žiadosť o vízum, formulár DS-156 vyplnený on line (http://evisaforms.state.gov/)

Formuláre po vyplnení vytlačte s čiarovým kódóm a prineste so sebou na pohovor.  


 

Zdroj/autor: usEmbassy,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa