AKO si vybaviť štipendijný pobyt v zahraničí

2010-10-18 12:30:00 |   |    | 

V súčasnosti je už bežnou praxou, keď vysokoškolský študent absolvuje časť svojich štúdií v zahraničí. Väčšina slovenských univerzít je zapojená do medzinárodných študijných sietí a programov....



Najvhodnejšie je začať sa zaujímať o možnosti štipendijných pobytov už od prvého ročníka štúdia, vtedy, keď si každý vyberá cudzí jazyk, ktorý sa chce učiť.

Informácie o ponúkaných programoch vám poskytnú koordinátori medzinárodných projektov na domácej univerzite, národné agentúry jednotlivých programov, študentské organizácie, alebo dokonca veľvyslanectvá jednotlivých krajín v SR.

Informácie

Po získaní základných informácií o aktuálnych možnostiach je potrebné stanoviť si priority a ciele, ktoré chcete dosiahnuť svojím pobytom na zahraničnej univerzite. Dôležité je reálne zhodnotiť výhody a nevýhody jednotlivých programov, pozorne ich navzájom porovnať.

Výber
Po zvážení všetkých dostupných informácií si vyberiete optimálny program a dôsledne si zhromaždite potrebnú dokumentáciu k odovzdaniu. Prihlášku je treba odovzdať načas a so všetkým, čo k nej patrí, dodatočné odovzdávanie materiálov nie je dobrou osobnou vizitkou.

Pred nástupom
V prípade, že príslušné orgány žiadosť o štipendijný pobyt schvália, môžete sa začať pripravovať na odchod. Treba o tom informovať študijné oddelenie a vybaviť príslušné formality (napr. individuálny študijný plán). Vhodné je zohnať si čo najviac informácií o mieste, na ktoré odchádza. Zároveň je potrebné myslieť na:

 

  • Poistenie - optimálne je komerčné, v ktorom je zahrnutá zdravotná starostlivosť v zahraničí a liečebné náklady, poistenie batožiny, zodpovednosti za škodu, doplnkové asistenčné služby.
  • Absolvovanie zdravotných vyšetrení  - zahraničné ošetrenie býva vo väčšine prípadov veľmi drahé.
  • Platný pas, ak je to potrebné, tak aj platné vstupné víza do krajiny
  • Doklady o zdravotnom stave (absolvovaných vyšetreniach, očkovaniach...)
  • Študijná dokumentácia - Aktuálne, domácou školou potvrdené dokumenty/tlačivá, ktoré môžu byť počas pobytu potrebné (pred odchodom sa na ne podrobne informujeme na príslušnom oddelení univerzity)
  • Splnomocnenie blízkej a dôveryhodnej osoby - na vybavovanie domácej administratívy, preberanie pošty na Slovensku počas vašej neprítomnosti, atď.
  • Rezervná hotovosť v primeranom množstve - lepšie je rozložiť si svoje financie na viacero miest (bankomatové karty, cestovné šeky, atď.).
  • Kompletný adresár so všetkými potrebnými adresami a telefónnymi číslami

 

Počas pobytu
Po príchode na zahraničnú univerzitu sa zaregistrujte na Oddelení pre medzinárodné vzťahy, študijnom oddelení, navštívte koordinátora, ktorý má na starosti zahraničných študentov a bude sa riadiť jeho radami. Optimálne je hneď na začiatku zistiť, kde sa dá stravovať, aký je prístup k internetu, počítačom, aké služby univerzita poskytuje a podobne. 

Po návrate domov
Študent je povinný skompletizovať a odovzdať dokumentáciu, ktorú dostal na zahraničnej univerzite (potvrdenie o absolvovaní študijného pobytu, potvrdenia o absolvovaných skúškach a zápočtoch). Na ich základe vám materská univerzita štúdium v zahraničí uzná a vy môžete pokračovať vo svojich ďalších domácich štúdiách.

 

Štipendijné programy pre slovenských študentov (výber)

Univerzitné programy – tie štipendijné programy, na ktoré sa študent môže hlásiť priamo na svojej materskej univerzite. Tieto programy si vyžadujú, aby bola daná univerzita zapojená do konkrétneho programu.

 

  • CEEPUS
    Stredoeurópsky výmenný program pre univerzitné štúdiá.

Účastnícke krajiny
Bulharsko, Česká republika, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovenská republika, Slovinsko a Rakúsko.

Program poskytuje
- semestrálne pobyty študentov VŠ (min. 3-mesačné)
- krátkodobé pobyty diplomantov a doktorandov (1-2 mesačné)

Bližšie informácie
http://www.ceepus.info/, http://www.saia.sk/?c=253

 

  • SOCRATES/ Erasmus
    Zameriava sa na zvyšovanie kvality vzdelávania a podporu európskej dimenzie vysokoškolského vzdelávania prostredníctvom medzinárodnej spolupráce univerzít, podporuje európsku mobilitu.

Účastnícke krajiny
Krajiny Európskej únie: Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Luxembursko, Nemecko, Taliansko, Portugalsko, Španielsko, Švédsko,  Rakúsko, Veľká Británia, Cyprus, Česká republika, Estónsko, Maďarsko, Malta, Litva, Lotyšsko, Poľsko, Slovenská republika, Slovinsko
Krajiny hospodárskej oblasti: Island, Lichtenštajnsko a Nórsko
Program poskytuje 
- študijný pobyt ( študenti i doktorandi) v dĺžke 3-12 mesiacov na vysokých školách v krajinách EÚ.

Bližšie informácie
www.saaic.sk

 

  • Leonardo da VINCI
    Umožňuje študentom vysokých škôl  absolvovať odbornú prax v podnikoch v niektorej zo zapojených krajín. Granty sa udeľujú prostredníctvom Národnej agentúry na základe projektu. Projekt musí vypracovať a podať vysielajúca vysoká škola.

Účastnícke krajiny
Členské štáty EÚ, krajiny EFTA/EEA (Island, Lichtenštajnsko, Nórsko), asociované krajiny (Bulharsko, Česko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Poľsko, Rumunsko, Maďarsko, Slovinsko, Slovensko) + Cyprus a Malta

Program poskytuje
 
- Výmeny a stáže  - dĺžka 3 dni – 1 rok
- Pilotné projekty – dĺžka 1 – 3 roky
- Prieskumy, analýzy, výmeny dát – dĺžka max. 2 roky

Bližšie informácie
www.saaic.sk

 

Mimouniverzitné programy

Tieto programy sú síce určené pre študentov vysokých škôl, ale študent sa ich môže zúčastniť na základe vlastnej žiadosti podanej mimo domácu univerzitu.

 

  •  NÁRODNÝ štipendijný program
    Oficiálny vládny program rozvoja znalostnej ekonomiky na Slovensku. Štipendiá sú určené pre študentov vysokých škôl a doktorandov.

Účastnícke krajiny
Členské krajiny EÚ, Krajiny EFTA, ďalšie vybrané krajiny.

Program poskytuje
- Štipendiá pre študentov slovenských vysokých škôl na študijný pobyt počas magisterského štúdia  (2. stupeň vysokoškolského vzdelávania), dĺžka 5- 10 mesiacov
- Štipendiá pre doktorandov slovenských vysokých škôl a pracovísk SAV počas doktorandského štúdia v rozsahu 1 až 12 mesiacov
- Cestovné granty pre študentov a doktorandov v súvislosti s ich študijným/výskumným pobytom na zahraničnej vysokej škole, resp. výskumnom pracovisku v trvaní minimálne 1 mesiac.

Bližšie informácie
http://www.stipendia.sk/0701.nsp?lang=sk

 

  • Program štipendií veľvyslanectva nadácie ROTARY
    Program štipendií veľvyslanectva je jedným z najväčších súkromne financovaných medzinárodných štipendijných programov. Štipendisti slúžia ako "ambasádori dobrej vôle" medzi ľuďmi sponzorujúcich a hostiteľských krajín.

Účastnícke krajiny
Krajiny, v ktorých sídli Nadácia Rotary, ako napríklad Rusko, USA, Austrália, Francúzsko. Kompletný zoznam krajín a konkrétnych univerzít je k dispozícii na oficiálnej webstránke nadácie.

Program ponúka
- Academic-Year Ambassadorial Scholarships - ročný študijný pobyt v inej krajine na škole.
- Multi-Year Ambassadorial Scholarships - štipendium na uhradenie školného na dvojročné ucelené diplomové štúdium
- Cultural Ambassadorial Scholarships - štipendium na 3 alebo 6 mesačný intenzívny kurz jazyka a kultúry krajiny

Bližšie informácie
Rotary

 

  • Štipendijný program COPERNICUS
    Je určený študentom určitých smerov zo strednej, východnej a juhovýchodnej Európy. Štipendisti sú umiestnení na Humboldt-Universität Berlin, Universität Hamburg alebo Ludwig-Maximilians-Universität München.

Účastnícke krajiny
Nemecko

Program poskytuje
- semestrálne štipendium študentov – 4 mesiace
- 2 mesiace praxe na úrade, vo firme, alebo v organizácii

Bližšie informácie
www.copernicus-stipendium.de

 

  • STÁŽ v Európskom parlamente
    Môžu sa o ňu uchádzať absolventi alebo študenti posledných ročníkov VŠ so zameraním na ekonómiu, právo alebo medzinárodné vzťahy. Vyžaduje sa znalosť aspoň dvoch z jazykov (francúzsky, anglický alebo nemecký, z toho aspoň jedného na vynikajúcej úrovni).

Účastnícke krajiny
Belgicko/Francúzsko

Program ponúka
1-3 mesačný pobyt v Bruseli/Štrasburgu

Bližšie informácie
Európsky parlament - stáž


 

 


Zdroj/autor: saia.sk, eurodesk.sk, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa