Vitajte v raji na Florida Keys. Pripravte sa na nekonečné more

2014-11-21 17:00:00 |   |    | 

Florida Keys je považovaná za jedno z najpopulárnejších turistických miest Spojených štátov amerických. Aj bez opustenia krajiny, majú Američania možnosť zažiť jednu z najkrajších tropických dovoleniek. No aj napriek takejto výhode, veľký počet Američanov sa tam nikdy nedostane.



 

Na samom juhu USA

 

Ostrovy "Florida Keys" sa tiahnu asi 80 km na juhozápad od Miami. 42 mostov spája približne 100 ostrovov v rozpätí asi 200 km. Prvým ostrovom, na ktorý narazíte po opustení pevniny je Key Largo. Už len prezývka tohto ostrova - „ Diving Capital of the World," v preklade Svetové centrum potápania - hovorí za všetko.

 

Iba zopár kilometrov od brehu, lákajú živé koralové útesy tisíce turistov celého sveta. Či už sú to vaše prvé skúsenosti so šnorchlovaním, alebo potápaním, určíte to stoji za pokus. Najznámejším turistickým miestom Key Larga je John Pennekamp Park, práve tu nájdete všetky potrebné tipy, inštrukcie a doprovod k vašej celodennej zábave, či sa dáte na šnorchlovanie, potápanie, alebo kajakovanie. Pre tých, ktorí sa boja vody alebo sa jednoducho nechcú namočiť je určená takzvaná „Glass bottom boat", loď, v ktorej cez presklenné dno môžete obdivovať krásu koralových útesov.

V Key Largu si aj tí najväčší profíci v potápaní prídu na svoje. Nachádza sa tu totiž „Spiegel Grove". Ide o historickú námornú loď, ktorá bola v roku 2002 privezená práve do Key Larga a ponorená približne 10 km od brehu. Spiegel Grove sa pokladá za najväčšiu námornú loď, úmyselne ponorenú na dno oceána, za účelom vytvorenia umelého útesu pre skúsených potápačov.

           

 

 

Islamorada alebo takzvaná Village of Islands, je ďalším  hlavným reťazcom ostrovov Floridy Keys nachádzajúcim sa iba niekoľko kilometrov na juh od Key Larga. Na tomto ostrove sa zvláštna pozornosť venuje hlavne rybárstvu. Tak ako je Key Largo svetovým centrom potápania, tak je Islamorada vyhlásená za svetové centrum rybolovu. Najväčší počet rybárov na m2 nájdete práve tu. Každoročné rybárske turnaje (catch and release, chyť a pusti) prilákajú aj niektoré americké celebrity.

 

Samozrejme, okrem tohto je vo vodách obklopujúcich Floridu Keys dostatočne množstvo rýb vhodných pod zub. Takzvané "Charter boats" vám to za poplatok asi 50 dolárov na osobu zjednodušia a zaistia nejakú tu rybičku. Ale pozor, loď nie je pre tých, ktorí trpia morskou chorobou. Prakticky vás vyvezú asi 80 km od brehu a nie všetci sú schopní dobre znášať divoké vlny oceánu. Nevadí ani to , že nie ste odborníkom na prípravu rýb. Vo väčšine reštaurácii vám za mierny poplatok radi pripravia váš vlastný úlovok na jednoduchý, ale chutný spôsob.

 

V prípade, že nie ste milovníkom rýb, Islamorada ponuka rôzne iné aktivity, napríklad vás zasvätí do vodných športov ako sú paraglaiding, v poslednej dobe veľmi populárny kiteboarding, jetski a výlety loďou. Ženské pohlavie určite ocení malé obchodíky so suvenírmi, ktorými sa Islamorada vyznačuje. Obrovsky počet reštaurácii a ich menu bohaté na vyber morských jedál z okolitých vôd taktiež nemôžete prehliadnuť.

Najpopulárnejšími atrakciami Islamorady sú „Theater of the Sea" a kŕmenie tarpunov (druh morských rýb). Okrem plávania s delfínmi, bozkávania s tuleňmi a ich živými predstaveniami , vás Theater of the Sea obohatí vedomosťami o živote rôznych morských živočíchov.  

Pri vstupe do „Robies Marina” vám ihneď do rúk podstrčia vedro s malými rybkami na kŕmenie tarpunov. Nezáleží v akom čase sa tam objavíte, škôlka 50tich až 100 tarpunov je vždy hladná a pripravená na kŕmenie. Na jednu vec si musíte dávať ale pozor, na vaše prsty.

        

   

Ak je oddych a relax to čo hľadáte, Islamorada je aj pre vás tým správnym miestom. Plna nádherných rezortov, s čarovným výhľadom na more, kde polihovanie na pláži, alebo pri bazéne vám pomôže zabudnúť na každodenné starosti.

Po celodennom trávení pod lúčmi horúceho tropického slnka prichádza čas na pohár studenej margarity pri nádhernom západe slnka.

Asi po hodine cesty autom z Key Larga, môžete povedať, že sa nachádzate v srdci Florida Keys (The heart of the Florida Keys). Presne taká je totiž prezývka ďalšieho ostrova Marathon. Toto 16km dlhé mestečko taktiež pozostáva z reťazca niekoľkých ostrovov. Mate radi piknik? Tak si zbaľte to, na čo máte práve chuť a vyberte sa na známu a pravidelne upravovanú pláž Marathonu s názvom “Sombrero beach”.


 

Pri návšteve Floridy Keys musíte zdolávať obrovský počet mostov. Ak sa rozhodnete opustiť Marathon a pokračovať v ceste na juh, buďte pripravení na jeden z najväčších mostov sveta - 7 mile Bridge. Výhľad zo „Sedem míľového mostu,“ meria približne 11 km, Vám dokáže vyraziť dych.

 

Asi 19km od Marathonu, sa na rozlohe približne 2km2 rozkladá Bahia Honda State Park. Pláže tohto štátneho parku sa považujú a sú uvedené na liste najkrajších prírodných pláží Spojených štátov. Za vstupný poplatok asi 5 dolárov na deň mate postarané o zábavu. Bahia Honda dokáže ľahko pohltiť 8 hodín vášho času.  O relax sa postará prenájmom kajakov, šnorchlovacích potrieb. Ale aj sama príroda. Dozviete sa a uvidíte niečo z histórie Floridy Keys, napríklad o železnici, ktorá bola v roku 1935 zničená hurikánom.

 Pri orientácii na Keys potrebujete vedieť iba dve veci. Po prvé, či ste na strane oceánu, alebo zálivu. Po ceste na juh, je po vašej pravej strane, strana zálivu, čiže „bay side” a po vašej ľavej strane mate výhľad na Atlanticky oceán, čiže “ocean side”. Druha potrebná vec je míľnik takzvaný mile marker (označovaný MM). Ten vám určuje kde sa hľadané miesto približne nachádza. Napr. 7 míľový most nájdete na 47 míli.(MM47). V Key Largu začínate na 106-tej míli a po dvoch hodinách cesty autom skončíte na Key Weste, na nultej míli. Key West je v podstate najjužnejšie položeným mestom USA. Pri pomyslení na Key West sa mi v mysli vynára neskutočný počet veci. Mesto zábavy, nočné kluby, terasové reštaurácie, pouliční komedianti, západ slnka, najnižší bod spojených štátov, komunity homosexuálov, dom Ernesta Hemingwaya, prístav obrovských zaoceánskych lodi, pláže, atď. Stačí sa iba prejsť po známej Duval street a väčšinu z hore uvedeného poľahky nájdete.

Dúfame, že sme Vás dostatočne navnadili a čo najskôr si naplánujete Vašu skvelú dovolenku. Na záver Vám prajeme príjemný let do Miami, šťastnú cestu a veľa pekných zážitkov.

Autor: Erika Schiller

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa