Dovolenka v teple. Pripravte si výlet vašich snov z najkrajších atrakcií Austrálie

2015-01-31 09:00:00 |   |    | 

Možno kvôli väčšej vzdialenosti nepatrí tento kontinent medzi najnavštevovanejšie destinácie Slovákov. Keď si tam už však naplánujete cestu, verte tomu, že zostanete touto krajinou očarení. Divoká drsná príroda a pre nás stále nepoznaná kultúra sú dostatočným lákadlom na to, aby vás presvedčili o vašej ďalšej zaujímavej ceste.



 

Great Barrier Reef – Veľká koralová bariéra

 

Raj pre všetkých milovníkov potápania. Ide o najväčšiu koralovú oblasť na svete. Kvôli jedinečnému podmorskému svetu a unikátnym koralovým častiam boli vyhlásené za chránenú oblasť, aby tak i ďalším generáciám uchovali toto jedinečné prostredie s priezračnou vodou a pestrými farbami. Bariéra sa nachádza na východnom pobreží Austrálie a je poskladaná z menších samostatných útesov. Žije tam až 1600 rôznych druhov podmorských živočíchov, takže takto dostanete jedinečnú možnosť byť v blízkosti tak pestrej zostavy morských tvorov.

 

Budova opery v Sydney

 

Prvou skvelou voľbou bol samotný výber miesta. S nádherným výhľadom na zapadajúce slnko nad vodnou hladinou sa vám naskytá ten najkrajší možný pohľad pred príchodom na operu. Druhou skvelou voľbou je samotný tvar budovy. Excelentné architektonické dielo oslovilo už mnoho generácií a neustále neprestáva fascinovať. No a poslednou skvelou voľbou, prečo navštíviť túto atrakciu, sú fantastické podujatia, ktoré sa tam organizujú. Po únavnom dni vám istotne príde vhod ulahodiť aj vášmu kultúrnemu duchu a užiť si trochu príjemnej zábavy.

 

Fraser Island

 

Tento ostrov sa nachádza v blízkosti Austrálie, takže je pohodlne dostupný aj zo suchozemia. Jeho unikátnosť spočíva v tom, že jeho veľká časť pozostáva z piesočnatá pôdy. Vďaka tomu sa môže pochváliť jednými z najkrajších pláži na svete. Veľmi zaujímavé je však aj vnútrozemie. Zaujímavé scenérie sú doplnené o lesy, v ktorých ako častého návštevníka môžete stretnúť divokého psa Dinga. Fraser Island je aj skvelým miestom pre pozorovanie operencov.

 

Národný park Uluru-Kata Tjuta

 

Pri predstave divokej austrálskej krajiny sa vám v hlave istotne objaví tento národný park. Ide o tú krásnu pôvodnú divočinu s impozantnou Ayers Rock. Park nazývajú aj srdcom Austrálie alebo jej červeným centrom. Právoplatne sa traduje verzia, že ak ste nenavštívili Uluru-Kata Tjuta, v Austrálii ste nikdy neboli. Okrem tradičných výletov so sprievodcom robia aj špeciálne akcie, keď sa cez park môžete prejsť na chrbte ťavy. Ak máte dostatok financií, môžete si objednať aj prelet ponad celú oblasť. Z tejto perspektívy zároveň najlepšie uvidíte aj samotnú červenú horu. Najlepší čas, kedy by ste sa tam mali vybrať, je počas západu slnka, keď sa príroda ukazuje vo svetle slnečných lúčov v ešte krajšom obraze. Keď však chcete rešpektovať kultúru pôvodných obyvateľov, skalu si obzrite z diaľky, keďže je ich posvätným miestom a lozenie po nej vyjadruje len neúctu k ich tradíciám.

 

Národný park Kakadu

 

Ďalšia z mimoriadne cenených austrálskych oblastí. V prvom rade upúta pozornosť svojou prírodou. Nádherné skalné útesy, lesy, obrovský vodopád a najmä mnoho zaujímavých rastlín všetkého druhu. Druhou atrakciou tejto oblasti sú staré historické maľby, ktoré sa nachádzajú na tunajších skalách. Pochádzajú od pôvodných obyvateľov Austrálie a pre tunajšie dejiny majú obrovskú cenu.

 

Austrálske vinice

 

Nedosahujú síce takú slávu a v niektorých prípadoch ani kvalitu ako známe európske vinárske oblasti, no napriek tomu majú svoje čaro. Regióny Margaret River a Barossa patria medzi tunajšie obľúbené vinice, ktoré vďaka špeciálnemu typu pôdy ponúkajú vinárom nové chute lahodného moku. Taktiež tam nájdete nádhernú prírodu, takže ochutnávky spojte aj s niekoľkými turistickými výletmi.

 

Národný park Daintree

 

Oproti ostatným dvom parkom je výnimočný v tom, že ide o dažďový prales. V rámci jednej dovolenky tak môžete zažiť dva extrémy a z púštnej oblasti môžete zavítať aj do malých trópov. Daintree sa môže pochváliť naozaj úchvatnou prírodou, obrovskými storočnými stromami a rôznymi exotickými zvieratami. I z tohto dôvodu je ideálne vybrať sa tam v spoločnosti sprievodcu, ktorý vás zavedie overenými trasami, na ktorých sa budete cítiť bezpečne.

 

Great Ocean Road

 

V tomto prípade ide o veľmi pohodlnú, no nádhernú atrakciu. Ako už podľa názvu dedukujete, prechádzať budete po 243 kilometrov dlhej ceste, ktorá po celý čas vedie popri juho-východnom pobreží. V žiadnom prípade sa ju však nesnažte prejsť na jedenkrát. Nádherné scenérie vás donútia urobiť si niekoľko prestávok, spoznať lepšie toto územie a pokochať sa tou úžasnou prírodou, ktorú budete mať okolo seba.

 

Zdroj/autor: planetware.com, insightguides.com, destinationspoint.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.7/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa