Najkrajšie miesta obľúbeného Turecka – Krajina tulipána vám predstaví bohatú históriu

2015-06-27 07:00:00 |   |    | 

Vedeli ste, že Turecko je 14 krát väčšie ako Slovensko? Mnohí si Turecko spájajú len s rozpálenými plážami, nákupmi v bazároch a bohatými bufetovými stolmi. Tam vonku, za hranicami hotelových rezortov, sa však skrývajú historické a prírodné poklady, ktoré sa nedajú spoznať v priebehu pár dní. Cestovné kancelárie organizujú nejeden poznávací zájazd do Turecka, počas ktorého navštívite tie NAJ miesta, ktoré sa vyplatí neobísť.



 

Oplatí sa navštíviť

 

Neobvyklé skalné útvary, v ktorých sa ukrývajú ľudské príbytky, kostolykláštorné komplexy. To je krajina Kappadokia. Skalné mestá sú vyhĺbené až 60 metrov pod zemou. Nad touto rozprávkovou krajinou z ranných kresťanských čias môžete preletieť teplovzdušným balónom.

Už Rimania si na výnimočnom mieste zvanom Pamukkale vybudovali mesto Hierapolis. Snehobiele travertínové jazierka s vodopádmi a minerálnou vodou sú obľúbené na kúpanie.

Koncom 19. storočia bola na území Turecka objavená bájna Trója známa z Homérových eposov Ilias a Odysea. Podľa legendy bolo mesto dobyté vďaka ľsti s dreveným koňom. Dodnes nie sú prebádané všetky vrstvy vykopávok. Väčšinu artefakty z tohto archeologického náleziska môžeme vidieť v Štátnych múzeách v Berlíne.

Viete aké názvy mal dnešný Istanbul v minulosti? Konštantínopol, Byzantion a Carihrad. Mesto s bohatou históriou sa rozprestiera na európskom a ázijskom kontinente. Ak zablúdite do štvrte Sultanahmet, budete mať tie najzaujímavejšie miesta na dosah. Určite navštívte Modrú mešitu (jedna z najväčších mešít v Európe so 6 minaretmi), Veľký a Egyptský bazár, chrám Haghia Sofia a honosný palácový komplex Topkapi .

Za najzachovalejšie antické mesto na svete je považované mesto Efez. Je priam nepredstaviteľné, že počas rímskej nadvlády v čase najväčšieho rozkvetu malo mesto takmer 250 tisíc obyvateľov a nočné osvetlenie. Minimálne 3 hodinová prehliadka je neodmysliteľne spojená s Artemidiným chrámom, Celsusovou knižnicou (3. najväčšia v staroveku), Hadriánovým chrámom a rímskym divadlom s kapacitou 25 tisíc divákov.

Nad troskami antického Efezu sa nachádza významné pútnické miesto. Na Slávičom vrchu s kamenným domčekom vraj žila a zomrela Panna Mária.

Staroveké mesto Pergamon leží na úpätí hôr nad dnešným mestom Bergama. Za obdiv tu stojí zrekonštruovaný Trajánov chrám, zvyšky Diovho oltáru, najstrmšie divadlo antického sveta a druhá najväčšia antická knižnica. Z egyptskej Alexandrie sa do Pergamonu dovážal papyrus, no jedného dňa Egypťania dodávky zastavili. Miestni tak začali na výrobu média na písanie používať ovčiu alebo koziu kožu. Dodnes tento produkt poznáme ako pergamen.

Spoznajte Turecko s CK FIRO-tour a s osvedčenými slovensky alebo česky hovoriacimi sprievodcami. Odlet je možný z Bratislavy, Košíc a Sliača.

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: FIRO-tour

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa