Tahiti – Ostrov Gauguina a unikátov

2015-09-04 08:00:00 |   |    | 

Ak patríte medzi milovníkov Gauguinovho umenia, tak vám bude Tahiti istotne blízke. Pre tohto maliara bolo totiž veľkou inšpiráciou a momenty z tunajšieho života objavíte na jeho viacerých obrazoch. Tahiti však budete milovať i v tom prípade, ak máte radi exotiku Francúzskej Polynézie. Prinášajú totiž skvelé využitie v oblasti vodných športov, ale užiť si tam môžete aj nádhernú prírodu.



 

Kráľovná Pacifiku

 

Tahiti je názov celého súostrovia, ktoré tvorí 118 menších a väčších ostrovov. A Tahiti je zároveň meno najväčšieho z týchto ostrovov, kde sa nachádza aj hlavné mesto oblasti. Na ostrove je prevažne horúce letné počasie. Ich oficiálny domáci jazyk sa skladá z iba trinástich písmen. Okrem neho sa tam dohovoríte aj po francúzsky, v turistických rezortoch hovoria aj základnou angličtinou. Z Los Angeles, ktoré slúži často ako prestupná stanica, je to na Tahiti ešte približne 8 hodín. Ide teda o dlhšiu trasu, na jej konci však máte vytúžené miesto pre dovolenku. Môžete ju takto spojiť aj s krátkou dovolenkou v Amerike a načerpať sily na ďalší let. Doprava na samotnom Tahiti je oproti ostatným častiam súostrovia pomerne dobrá. Skvele sa tam cestuje najmä autobusom, no cenovo prístupné sú aj taxíky. Túto oblasť prezývajú aj Kráľovnou Pacifiku. Príroda je tam úžasná, všetky exotické rastliny dotvárajú dokonalú predstavu raja. Pláže sú prevažne piesočnaté. Tahiti sú aj rajom pre milovníkov všetkých vodných aktivít. Skvele sa tam darí šnorchlovaniu, potápaniu, surfovaniu, plávaniu... Na ostrove sa nachádzajú aj viaceré ihriská pre športové aktivity.

 

Vyhliadkové lety

 

Zaujímavou a možno na naše pomery aj prekvapivo cenovo prijateľnou atrakciou sú vyhliadkové lety. Ostrovy sa totiž najlepšie vychutnajú z vtáčej perspektívy. Nenechajte si teda ujsť túto atrakciu a istotne sa nechajte zlákať argumentmi domácich. Na ostrove sa nachádzajú aj mierne pohoria, takže ak máte radi turistiku, môžete si naplánovať aj takéto aktivity. Nejde však o žiadne zložité túry, ktoré by preverili vaše schopnosti. Na ostrove sa nájdete aj hrob Paula Gaugina, ktorý Tahiti tak miloval. Nájdete tam i múzeum, ktoré sa venuje jeho kariére. Pokiaľ chcete na ostrove nakupovať, nebuďte prekvapení, keď sa dostanete hlavne do supermarketov. Tie sú tam rozšírenejšie ako klasické obchody, takže v nich pokojne hľadajte aj nejaké suveníry.

 

Špeciálne koralové víno

 

Tunajšia gastronómia sa špecializuje najmä na vlastné suroviny. V ich kuchyni preto prevažujú ryby a morské živočíchy. K tomu si pridajte aj veľa ovocia a zeleniny. Nechýbajú výrazné chute, čerstvé bylinky a koreniny. Okrem chutnej kuchyne však Tahiti prinášajú ešte jednu špecialitu. A tou je víno aké nenájdete nikde inde na svete. To sa totiž pestuje na atoloch s koralmi. Dodáva mu to jedinečnú chuť so špecifickým pozadím. Domáci ho pestujú vo viacerých odrodách a pochutnať si môžete tak na bielom, ako i na červenom alebo ružovom víne tohto druhu.

 

Vodopád, ktorý je najkrajší v dažďovom období

 

Údolie Fautaua ponúka jednu z veľmi zaujímavých atrakcií. A tou je vodopád, ktorý paradoxne pôsobí najkrajšie v období dažďov. Vtedy totiž naberie na mohutnosti a pôsobí impozantnejšie. No i keby ste tam neboli práve v tomto čase, určite si vodopád Fautaua pozrite, pretože ide o veľmi príjemnú lokalitu. Tá sa navyše nachádza veľmi blízko hlavnej cesty a má pohodlný prístup. Na vstup však potrebujete špeciálne povolenie. Ak nejdete so sprievodcom, musíte si ho sami zaobstarať v hlavnom meste na radnici. Ide o akúsi vstupenku, ktorá stojí približne 7 eur.

 

Papeete

 

Hlavné mesto sa nachádza v blízkosti centrálneho letiska. Takže pokojne si môžete naplánovať jeho návštevu aj tesne po prílete alebo pred odletom. V jeho centre sa nachádza najlepšia indoorova atrakcia v podobe Múzeá perlí. Pozrieť si tam môžete rôzne výnimočné úlovky, šperky a informácie o získavaní perál. Veľmi zaujímavou atrakciou sú tunajšie trhy. Nenechajte si ujsť ich rušnú atmosféru bohatú na rôzne vône a farby. V Papeete sa nachádza aj malý žltý kostolík. Ide o jednoduchú stavbu so zaujímavou architektúrou.

 

Najpriateľskejší ľudia na svete

 

Ak vás nič z doterajších faktov nepresvedčilo na dovolenku na Tahiti, prikladáme jednu ďalšiu dôležitú informáciu. Okrem toho čo sme už spomenuli tam totiž nájdete aj tých najpriateľskejších ľudí na svete. Nejde iba o pocit pár turistov, ktorí si tam užili skvelú dovolenku. Táto informácia je výsledkom jedného dôležitého skúmania, ktoré sa takto snažilo nájsť najprijateľnejšie miesto na oddych. Výskumníci vychádzali zo správania sa tunajších obyvateľov k cudzincom, ich vystupovaniu medzi sebou a z celkovej atmosféry, ktorá vďaka tomu vznikala na danom mieste.

 

Charakteristický kvietok

 

Kvet Tiaré je ďalším z charakteristických symbolov Tahiti. Istotne ste ho videli už aj ako ozdobu vo vlasoch tunajších dievčat. Tento biely kvietok v sebe nesie aj jeden unikát. Dokáže rásť totiž iba v jedinej lokalite na hore na ostrove. Doteraz sa ho nepodarilo dopestovať v žiadnom inom kúte sveta. I keď ho presadili do inej botanickej záhrady, po istom čase zvädol a museli ho vyhodiť. Dôvodom je zrejme vzácna kombinácia tunajšej klímy a pôdy.

 

Zdroj/autor: viator.com, tahiti-tourisme.com, tahiti.com, travelboulevard.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa