Všetky chute sveta: Pripravte si s nami 3 rakúske polievky, ktoré poriadne zahrejú
K cestovaniu patrí aj ochutnávanie miestnych špecialít. Rakúsko sa spája najmä s viedenským rezňom a Sacherovou tortou, po zimnom dni strávenom pri športových aktivitách však najlepšie zohreje chutná horúca polievka. Pripravte ju s nami podľa pôvodného receptu.
Krémová tekvicová polievka – Kürbiskremsuppe s tekvicovým olejom
Tekvicový olej je stopercentne prírodný a má nenapodobiteľnú arómu a chuť, jeho milovníci si teda vždy nakúpia hneď zopár fliaš. Tradične sa táto štajerská špecialita používa k príprave najrôznejších šalátov, hodí sa však aj na zjemnenie polievok, cestovín, omáčok, ryže a nátierok.
Ingrediencie - polievka:
400 g tekvicovej dužiny
1 stredne veľká cibuľa
1 nastrúhaná mrkva
2 PL múky
trochu slnečnicového oleja
1 l hovädzieho vývaru
soľ
biele korenie
1 štipku mletej rasce
1/8 l smotany na šľahanie
cca 3 PL crème fraîche
1 PL jablčného octu
1 PL smotany (na dekoráciu)
trochu tekvicového oleja (na dekoráciu)
Ingrediencie - smažené žemľové kúsky:
1 žemľa z predošlého dňa
1 vajce
1 PL mlieka
1 PL masla
Postup:
Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na horúcom oleji speníme cibuľku, pridáme nastrúhanú mrkvu a tekvicu, krátko osmažíme a posypeme múkou. Tekvicu dobre premiešame, zalejeme hovädzím vývarom, osolíme a okoreníme a ochutíme rascou. Polievku necháme tak dlho vrieť, kým tekvica nezmäkne. Potom ju premixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sitko. Ochutíme šľahačkou, crème fraîche a jablčným octom.
Žemľu nakrájame na 8 kúskov. Vajce vyšľaháme s trochou mlieka. Kúsky žemle namočíme vo vajci a z obidvoch strán osmažíme na masle.
Polievku servírujeme so smotanou a niekoľkými kvapkami tekvicového oleja. Kúsky žemle servírujeme zvlášť.
Domáca polievka s palacinkovými zvitkami – Frittatensuppe
Názov polievky je odvodený od z talianskeho, resp. latinského „frictella". Ešte dnes sa v Taliansku omelete, resp. palacinke hovorí „frittata" a „frittella". V zásade ide o palacinkové cesto, ale nie bežné. Zvitky chutia obzvlášť dobre, keď do cesta pridáte čerstvo nazbierané bylinky (majorán a oregano).
Ingrediencie - polievka:
2 litre vody
½ kg mäsa (varené hovädzie)
hovädzie a špikové kosti
koreňová zelenina (zeler, mrkva, pór, cibuľa, petržlen)
koreniny (celé korenie, muškátový kvet, bobkový list, ligurček, borievka, jadierka pimentu, soľ)
Ingrediencie - palacinky
¼ l mlieka
10 dkg múky
2 vajcia
štipku soli
slanina (mastná, alebo maslo na pečenie)
Postup:
Mäso vložíme do horúcej vody, po uplynutí polovice doby varenia (približne trištvrte hodiny) pridáme zeleninu a koreniny a necháme zľahka variť. Približne po jeden a pol hodine scedíme polievku, vyberieme mäso a ochutíme.
Múku, mlieko, vajcia a soľ dobre vyšľaháme šľahačom. Na panvici roztopíme trochu slaniny, odstránime ju a vo zvyšku tuku vypečieme zvitky na obidvoch stranách do žlta. Každú palacinku zrolujeme jednotlivo a ostrým nožom nakrájame na tenké rezance. Zvitky rozdelíme do polievkových tanierov a prelejeme horúcim hovädzím vývarom.
Polievka s krupicovými haluškami
Tajomstvo tohto receptu spočíva v hrubej krupicovej múke a zmäknutom masle. S týmto jednoduchým a rýchlym receptom sa vám halušky určite podaria.
Ingrediencie:
cca. 120 g hrubej krupicovej múky
60 g zmäknutého masla
1 vajíčko cca. 60 g (v prípade menšieho vajíčka použijeme menej masla a krupice)
soľ
štipka muškátového orieška
prípadne olej na dosku
1 l silného horúceho hovädzieho vývaru
nasekaná čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka
Postup:
Studené maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote a potom ho v miske vymiešame do penista. Osolíme a dochutíme štipkou muškátového orieška. Za stáleho miešania pridáme vajíčko, nasypeme krupicovú múku, dobre vymiešame a povrch zarovnáme. Zakryté fóliou necháme odpočívať 15 – 20 minút.
Pomocou 2 polievkových lyžíc, ktoré namáčame do horúcej vody, vykrajujeme, resp. tvarujeme z masy halušky. Halušky môžeme ukladať na dosku alebo tanier potreté olejom a nechať ešte krátko odpočívať (halušky tak ešte krajšie zväčšia svoj objem).
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť dostatočné množstvo osolenej vody. Vložíme do nej halušky, necháme raz zovrieť a potom varíme na slabom plameni asi 10 – 15 minút (pozor: voda nesmie prudko vrieť!). Halušky občas opatrne premiešame.
Krupicové halušky vyberieme z hrnca a vložíme do pripravenej horúcej polievky. Posypeme petržlenovou vňaťou alebo pažítkou a hneď podávame.
Krupicové halušky môžeme variť aj v hovädzom vývare, ktorým tým však trocha stratí svoju čírosť. Uvarené halušky by nemali „plávať“ príliš dlho v polievke, pretože potom tekutinu nasajú a zmäknú.
Zdieľať článok na Facebooku
Súvisiace články
Novinky.sk
Gurman.sk
TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.