TOP 8 najkrajších miest v Portugalsku - Na dovolenke sa nebudete nudiť

2014-08-16 10:00:00 |   |    | 

Jeden z najkrajších kútov Európy, na ktorý sa však veľmi často zabúda. A treba povedať, že neoprávnene. Dovolenkári radšej uprednostňujú Taliansko a Španielsko, pritom i Portugalsko im môže ponúknuť obľúbené destinácie, do ktorých sa budú chcieť stále vracať. Pútavá história v spojení s nádhernou prírodou smelo konkurujú aj známym súperom. Tak urobte konečne zmenu a nabudúce si zakúpte letenky do Lisabonu, odkiaľ sa potom vyberiete ďalej.



 

Porto

 

Druhé najväčšie mesto v krajine je podľa mnohých turistov podstatne krajšie ako Lisabon. Môže za to jeho jedinečná historická atmosféra, ktorú vám ponúka centrum. Hradby a krásne staré budovy v rôznych štýloch zaujali aj milovníkov pamiatok a od roku 1996 patria medzi dedičstvo chránené UNESCOm. Odporúčanou atrakciou sú plavby na menších a väčších lodiach, ktoré ponúkajú pohľad na mesto z inej perspektívy. No a keď hovoríme o Porte, nemožno zabudnúť ani na ich preslávené víno. Má charakteristickú ťažšiu chuť, výborne dopĺňa aj rôzne jedlá a pridávať sa môže aj do niektorých teplých dezertov. Keď ho chcete ochutnať v jeho originálnej podobe, zájdite si do niektorej z reštaurácií alebo typickej „bodegy“ a objednajte si pravé portské priamo na mieste jeho výroby.

 

Fátima

 

V Európe jedno z najdôležitejších pútnických miest. Tri deti zažili v roku 1917 zjavenie, ktoré výrazne ovplyvnilo kresťanský svet. Panna Mária im odovzdala niekoľko proroctiev, ktoré sa neskôr uchovali v rukách vysokých cirkevných hodnostárov. Niektoré z nich sa už odvtedy splnili a niektoré sú stále neodhalené. A práve odvtedy začali ľudia podnikať veľké púte, na ktorých vo Fátime prosia o zdravie a zázraky pre ich rodiny. Tie najväčšie sa konajú vždy v máji, keď sa oslavujú výročia udalostí zjavenia. Miesto má magickú silu a človek na nich pociťuje veľkú pokoru a prepojenie s duchovnom.

 

Lisabon

 

Hlavné mesto je charakteristické starou časťou s malými úzkymi uličkami. Keď tam vkročíte, budete mať pocit, že ste sa ocitli v ďalekej minulosti. Odvšadiaľ dýcha história a vám sa odtiaľ ani nebude chcieť odísť. Mnoho návštevníkov nevynechá ani návštevu Belémskej veže. Charakteristická biela stavba pri mori hrdo stráži okolie a patrí k jednému z najkrajších miest. Z Lisabonu určite nemôžete odísť bez toho, aby ste sa previezli električkou číslo 28. Ide o historické vozidlo, ktoré vás zavedie presne do tých kopcovitých častí mesta, ktoré ste určite videli na nespočetných fotografiách.

 

Sagres

 

Nachádzajú sa v obľúbenom regióne Algarve. Útesy sú najjuhozápadnejším bodom Európy. Občas síce prechádzku zmarí veternejšie počasie, no napriek tomu si ich návštevu nenechajte ujsť. V blízkosti sa nachádza aj Sagres. Malé prívetivé portugalské mestečko sa môže pochváliť aj pevnosťou, ktorá sa nachádza priamo pri mori. Urobiť si tam teda môžete príjemný celodenný výlet.

 

Évora

 

Veľmi cenné stredoveké mestečko. Jednou z najvyhľadávanejších pamiatok je Rímsky chrám Diany. Pochádza dokonca z prvého storočia a i keď sa tam nachádzajú iba jeho pozostatky, napriek tomu majú veľkú hodnotu. Navštíviť môžete aj krásnu kostnicu, majestátnu katedrálu a jednou zo zaujímavostí je aj akvadukt, ktorý prechádza popri Évore.

 

Coimbra

 

Ďalší z historických skvostov, ktorý sa navyše môže pochváliť jednou z najstarších univerzít v Európe. Vďaka tomu tam vládne čulý ruch a príjemne živá atmosféra. Keď sa vám už zunuje dobrá hudba a zábava v podnikoch, vyberte sa preskúmať pamiatky. Coimbru prezývajú aj mestom kostolov, ktoré patria k hlavným atrakciám.

 

Madeira

 

O tomto ostrove, ktorý patrí k Portugalsku, ste už istotne počuli mnoho chýrov. Krásna záhrada Európy plná nádherných kvetín, príjemná atmosféra, ústretoví obyvatelia a pokoj, po ktorom ste tak túžili. No k tomu prirátajte jednu zábavku. A tou je spúšťanie na veľkých drevených saniach, ktoré brzdia dvaja vodiči. Zažijete veľa smiechu a adrenalínu, takže na Madeiru len tak rýchlo nezabudnete.

 

Sintra

 

Ako z rozprávky! To bude jedna z prvých viet, ktorú vyslovíte po vstupe do Sintry. Krásne mestečko s jedinečnou architektúrou. Fasády sú maľované rôznymi pastelovými farbami, vďaka čomu Sintra chytá jedinečnú atmosféru. Jeho súčasťou je aj časť národného parku a palác, ktorý hrdo tróni uprostred mesta.

Zdroj/autor: neverstoptraveling.com, lonelyplanet.com, David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa