Aj malého je niekedy dosť - Najmenšie štáty Európy

2014-08-11 09:00:00 |   |    | 

Aj keď rozlohou patria k tým najmenším v Európe, v počte turistov určite nie. Sú síce malé, no určite im to neuberá na kráse a zaujímavostiach, ktoré priťahujú turistov z celého sveta. Vyberte sa do jedného z týchto štátov -milionárske jachty, sídlo pápeža či daňový raj......



1. Vatikán (0.44 km2)

 

Technicky, malá murovaná enkláva Vatikán nie je štát, ale suverénny mestský štát, ktorému vládne pápež. S počtom obyvateľov 900 je Vatikán najmenším nezávislým štátom na svete podľa rozlohy aj v počte obyvateľstva. Polovicu tvoria záhrady. Určite tento štát musíte vidieť pri návšteve Ríma. Obdivujte baziliku svätého Petra, preskúmajte vatikánske múzea a vyfotografujte sa so švajčiarskou gardou.

 

2. Monako (1.95 km2)

 

Monacké kniežatstvo je suverénny mestský štát obklopený Francúzskom a morom. Je držiteľom rekordov – najvyššia hustota obyvateľstva v Európe (16,403.6 ľudí na km2), najnižšia miera nezamestnanosti na svete (neprekonateľných 0%). Poďte sa pozrieť na jachty milionárov a zasnívajte sa, nechajte nejaké peniaze v kasíne a zabavte sa. Ideálny čas je navštíviť tento štát počas Monte Carlo Grand Prix. Ak patríte k tým, čo nevlastnia jachtu, radšej zostaňte v Nice, ktoré je oveľa lacnejším miestom.

 

3. San Maríno (61 km2)                                        

 

San Maríno je najstarší suverénny štát a konštitučná republika na svete, ktorá bola založená 3. septembra 301. Je nesmierne populárny pre jednodenný výlet z okolitého Talianska. Môžete sa pripojiť k davom ľudí vystupujúcim na Castello della Cesta a zakúpte si tu nejaký gýčový suvenír.

 

4. Lichtenštajnsko (160 km2)

 

Vtlačené medzi Rakúskom a Švajčiarskom, malé  Lichtenštajnsko je v skutočnosti držiteľom rekordu – má svetovo najnižší dlh štátu voči ostatným. Okrem toho je vynikajúcou destináciou na zimné športy, vďaka svojej polohe v Alpách. Hlavné mesto Vadúz je populárne skôr pre daňový raj, než poznávacie zájazdy.

 

5. Malta (316 km2)

 

Maltská republika nie je vlastne ostrov, ale tri ostrovy - Malta, Gozo a Comino. Vďaka svojej polohe v oblasti Stredozemného mora, južne od Sicílie a východne od Tuniska, Malta má horúce letá a príjemnú zimnú klímu, a preto je populárnou celoročnou turistickou destináciou. Môže sa pochváliť aj niektorými vynikajúcimi prehistorickými lokalitami, ako je Ggantija - megalitický chrámový komplex.

 

6. Andorra (468 km2)

 

Andorrské kniežatstvo leží vo východných Pyrenejách ohraničené Španielskom a Francúzskom.  Priťahuje milióny jednodňových turistov vďaka svojmu status daňového raja, čo znamená lacný alkohol, cigary a elektronika. Tí, ktorí ostávajú dlhšie ako je naplnenie nákupných vozíkov whisky, robia tak pre vynikajúce podmienky na zimné športy a prechádzky po horách.

 

7. Luxembursko (2586 km2)

 

Luxemburské veľkovojvodstvo nie je vysoko na zozname európskych turisticky atraktívnych miest, no jedno z jeho najväčších lákadiel je absurdne scénický rozprávkový stredoveký hrad vo Vianden. Neusporiadané staré mesto pôvabného hlavného mesta Luxemburg je ideálnym miestom ochutnania národného pokrmu Judd mat gaardebounen - údené bravčové mäso v smotanovej omáčke s bôbmi a zemiaky.

 

8. Cyprus (9251 km2)

 

Ayia Napa môže zapĺňať predné stránky novín so svojimi hromadami zle správajúcich sa Britov, ale je tam oveľa viac ako diskotéky, pitie a hýrenie. Napríklad také potápanie - vrak Zenobia v blízkosti prístavu Larnaca je hodnotený ako jeden z najlepších svetových ponorov vo vrakoch. Zenóbia bol trajekt pre cestujúcich, ktorý sa tu potopil na svojej prvej plavbe v roku 1980.

Zdroj/autor: skyscanner.net, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.7/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa