Ideálna dovolenka: Autovlakom z Rakúska do Talianska

2014-08-25 13:00:19 |   |    | 

Aj v našich predošlých článkoch sme vám ukázali Taliansko ako krajinu skvelých možností, kde sa môžete vybrať hneď na niekoľko výletov. Mnoho ľudí preto siahne ako po jednej z možností k prenájmu auta. Ibaže niektorí vodiči najradšej riadia to svoje auto, na ktoré sú zvyknutí a radi by ho využili i na dovolenke, kde sa nemusia až tak obávať prípadného poškodenia. Pri pomyslení na dlhú cestu zo Slovenska sa vám však do týchto plánov možno až tak nechce. Preto by ste mali hľadať aj ďalšie alternatívy, medzi ktoré pokojne započítajte aj cestu autovlakom z Viedne. Do Talianska sa dostavíte rýchlejšie, ušetríte na benzíne, dobre si oddýchnete a v cieli sa už môžete vybrať do toho kúta, kde si len pomyslíte.



 

Viedeň – Livorno

 

Ak ste ešte necestovali autovlakom, nemusíte sa obávať. Ide o veľmi jednoduchú záležitosť. V prvom rade si vopred zaistite lístky, aby sa nestalo, že bude všetko vypredané a to vám zmarí plány na presun a budete musieť kvôli tomu posunúť dátum dovolenky. Potom stačí prísť v stanovený čas na dohodnuté miesto na vlakovej stanici a odovzdať vaše auto. Pokojne môže byť naložené batožinou, nemusíte ju vykladať a ťahať so sebou do vlaku. Podstatné je dodržať stanovený čas, pretože naloženie auta trošku trvá a tak by sa mohlo stať, že by vám ho nakoniec nevzali. Po jeho odovzdaní už prejdete na stanicu a môžete nastúpiť do prichystaného vlaku. Väčšinou sú k dispozícii ležadlové vozne, takže si môžete dobre oddýchnuť.

 

Z Viedne sa môžete dostať do Talianska takýmto spôsobom na dve miesta. V oboch prípadoch môžete prepraviť tak motorku, ako aj auto. Prvým cieľom je Livorno. Vlak odchádza z hlavnej viedenskej vlakovej stanice každý piatok a stredu o 20.15. Stredajšie autovlaky premávajú len do konca augusta, piatkové až do 26. septembra. Vozidlo musíte odovzdať minimálne pol hodinu pred odchodom. V cieli budete pred deviatou ráno, takže v noci si môžete vo vlaku pokojne pospať. Z Livorna sa dostanete naspäť každú sobotu a štvrtok, pričom sobota platí opäť takmer do konca septembra, štvrtok končí o mesiac skôr. Z Talianska odchádza vlak o 19.20, no tam musíte prísť o hodinu a pol skôr. Jedna cesta pre auto stojí 149 eur a pre motorku 99 eur. K tomu ešte pripočítajte aj lístok pre každú osobu.

 

Viedeň – Verona

 

Druhou alternatívou je preprava do krásnej Verony. Tieto dve mestá môžete vzájomne kombinovať a teda keď prídete do Livorna, môžete sa nakoniec vrátiť z Verony a naplánovať si tak samotnú cestu. Aj v tomto prípade odchádza vlak z hlavnej viedenskej stanice. Do Verony sa môžete prepraviť každý štvrtok a v sobotu a naspäť chodia vlaky v piatok a nedeľu. V oboch prípadoch je tentoraz hraničný dátum 27. september. Odchody z Viedne sú o 19.06, z Verony o 23.38. Rakúske železnice túto ponuku obnovujú pred každou letnou sezónou, takže si už teraz môžete naplánovať aj budúcoročnú dovolenku. Cena lístkov je tentoraz lacnejšia. Za vlak zaplatíte 98 eur a za motorku 59 eur. Oba talianske spoje sú priame, nemusíte nikde prestupovať a obávať sa prípadného zmeškania vlakov a straty vášho auta. Po príchode do cieľovej stanice sa opäť dostavíte do depa, kde si prevezmete vaše vozidlo.

 

Česko aj Nemecko

 

Taliansko však nie je jedinou cieľovou stanicou, do ktorej sa môžete prepraviť takýmto pohodlným spôsobom. Ak zostaneme vo Viedni, tak autovlakom sa ešte môžete dostať aj do nemeckého Hamburgu. Spoznať však môžete aj krásy Rakúska, pretože tento vlak premáva aj do Innsbrucku a Feldkirchu. Uľahčiť si tak môžete aj prepravu na lyžovačku, keď si ušetríte nervy na zlých cestách. Autovlak premáva v každý deň, musíte si len zistiť konkrétnu hodinu. Cena sa teraz odvíja od samotných dní, pretože víkendy sú drahšie. Autovlak môžete využiť dokonca aj u nás. Takýmto spôsobom sa môžete zatiaľ prepraviť iba do Čiech, kde potom z Prahy môžete už prechádzať postupne zvyškom republiky.

 

Cestovať môžete aj po Slovensku

 

Slovenské železnice chcú taktiež ponúkať kvalitné služby svojim cestujúcim. A preto prišli koncom minulého roka s možnosťou autoprepravy v rámci našej krajiny. Konkrétne si tak môžete preniesť auto z Bratislavy do Humenného. Spiatočný lístok aj s cestou pre jedného človeka vyjde na 90 eur. Takúto možnosť ponúkajú hlavne ako ľahkú prepravu počas sviatkov, keď sú cesty preplnené. Využiť to však môžete aj počas predĺžených víkendov a dovoleniek po Slovensku, keď si takto pohodlne prezriete inú časť Slovenska bez toho, aby ste boli unavení po dlhej ceste autom.


Zdroj/autor: oebb.at, slovakrail.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa