Taliansko – Česť a sláva

2014-08-18 17:00:24 |   |    | 

Súťaž, v ktorej sa smie takmer všetko. Ukáže sa kto je najlepší. Rozhodne sa, kto v Siene doslova „drží“ opraty. Tento víkend sa totiž odohralo Palio. Súťaž o česť.



 

Siena

 

Ak ste boli náhodou tento víkend v Taliansku, a nebodaj ste sa aj priblížili k mestu Siena, určite ste ju mali navštíviť. Ako v iných talianskych mestách, je prechádzka centrom Sieny ako prechádza talianskou históriou. Prekrásne zachované budovy vytvárajú neuveriteľný atmosféru. Ešte aj poloha uprostred Toskánska má za dôsledok, že sem prúdia davy turistov. Výlety do okolia a následné vrátenie sa do Sieny tvoria skvelý dovolenkový tip.

No prísť do Sieny 2.16. augusta znamená niečo úplne iné. V týchto dňoch sa istotne pokojne neprejdete kľukatými uličkami. Istotne si tiež neobzriete historické paláce a budovy. Nebudete mať na to totiž príležitosť. V týchto dňoch je Siena totiž plná na prasknutie. Hlavne v centre sa schádzajú tisícky nedočkavých ľudí, ktorí čakajú kým sa všetko začne.

 

Čo očakávať?

 

Palio - preslávená talianska súťaž a oslava, ktorá je silno spätá s históriou, cťou, mestom a vierou. Istotne ste už videli obrázky, ako sa niekde uprostred mesta preháňajú džokeji na koňoch akoby im šlo o život. No im nejde „len“ o život. Ide im o česť, slávu a „palio.“ Hlavnú cenu.

Ak chceme vedieť, čo to je Palio a prečo je také populárne, musíme sa vrátiť späť do histórie. Vznik je podmienený troma faktormi. Vierou – Palio je vlastne oslava zjavenia sa Panny Márie, ktorú majú Taliani vo veľmi veľkej úcte. Rivalitou – jednotlivé mestské časti voči sebe už stovky rokov prechovávajú „neznášanlivosť,“ a svoju oddanosť k časti v ktorej sa narodili, prejavujú snahou dokázať ostatným, že sú lepší, a to aj na konských chrbtoch. Zábava – ako južanský národ sa aj Sienčania radi bavili a preto už v histórii radi hrali rôzne hry.

Konské závody boli populárne aj v iných častiach Talianska, ale Sienčania mali zrejme väčšiu fantáziu. Radi si merali sily v disciplínach ako Mazzascudo  (hra s kyjom a štítom), Giorgiani (hrá sa tupými zbraňami), alebo  Elmora detto dei cestarelli (hra so smiešnymi košmi na hlavách). Zo všetkých však prežilo len Palio.

A čo je zámerom hry? 10 reprezentantov z jednotlivých častí Sieny, takzvaných kontrát, sa stretne na štarte konských dostihov a prvý v cieli vyhrá. Pravidlá sú jednoduché, tri okruhy, a víťaz získava preslávenú „palio“- čo je víťazná zástava. Súťaž sama o sebe by nebola taká náročná, keby sa nesúťažilo uprostred polkruhového námestia v centre Sieny.  Ešte pre súťažou je námestie posypané tenkou vrstvou zeme a je vytýčená trať. Jej okraje sú zabezpečené molitanmi a zábranami, keby náhodou niektorý z jazdcov spadol. No obavy vyvolávajú aj tisícky návštevníkov. Tí stoja všade po stranách, na balkónoch, ale aj v strede okruhu.

 

Čo sa bude diať?

 

Ešte pred súťažou sa vyžrebujú súťažné mestské časti. V Siene ich je totiž 17, no do závodu sa dostane vždy len 10. Preto sa z minuloročných 10 vyžrebujú tri, ktoré sa zúčastnia aj tento rok a ostatných 7 je tých, ktoré minulý rok toľko šťastia nemali. Keď sa už vie, kde všetko bude súťažiť, mesto sa doslova skryje pod množstvom zástav a vlajok reprezentujúcich súťažné kontraty.

Deň začína prípravami a rôznymi slávnostnými aktmi. Na Piazza del Campo, námestie uprostred mesta, mieria sprievody z každej časti mesta. Všetci majú dobové odevy a vlajky so zvieratami, ktoré reprezentujú ich časti. Nájdete tu žirafu, hada, vlčicu aj jednorožca. Všetci pochádzajú ešte z dávnej histórie. Zaujímaví sú aj vlajkonosiči, ktorí sú preslávení svojim umením hádzania vlajok.

Po usporiadaní 9 koňov na štarte sa čaká už len na toho posledného. Jeho príchod značí začiatok dostihu a už sa vyráža. Závod Palio je veľmi nebezpečný, keďže je povolené takmer všetko. Doping zakázaný nie je a jazdci sú na koňoch bez sedla. Bičíky, ktoré sú povolené, sa nepoužívajú len na vlastné zvieratá, ale aj na súperov a ich kone. Pri súťaži ide hlavne o ne, takže ak džokej náhodou spadne a jeho kôň dobehne do cieľa prvý, stáva sa víťazom.

 

Po závode je to divoké

 

Ak sa prípravy zdajú hektické a rušné, a závod vám príde nebezpečný a divoký, tak oslavy, ktoré nasledujú sú ešte šialenejšie. Neoslavuje len kontrata, ktorá vyhrala. Navzájom si neprajú aj znepriatelené mestské časti. Ak teda váš úhlavný nepriateľ prehral, a za najväčšiu hanbu sa pritom považuje druhé miesto, tak potom aj vy oslavujete. Divoká zábava pritom pokračuje aj niekoľko dní a každý rok sa odohrá niekoľko vážnejších stretov, ktoré vyústia do bitiek medzi oslavujúcimi obyvateľmi jednotlivých kontrát.

 

Na Palio sa pripravuje vopred

 

Získať svoje miesto na Paliu nie je tak jednoduché. Hoci sa za vstup neplatí, veď sa všetko dôležité odohráva v centre mesta, získať lepšie miesto je náročné. Miesta na tribúny, alebo nebodaj aj balkóny sú vyvažované zlatom a treba si ich zaistiť už popredu. Lístky na tieto miest sa dajú zohnať za približne 200 eur. Aj s ubytovacími kapacitami to nie je veľmi priaznivé. Hoci je ich v meste dostatok, pri takom množstve turistov sú miesta rýchlo vypredané. Preto, ak budete chcieť ísť o rok na Palio, zaistite si svoje miesto radšej pekne popredu, aby vám nič zo súťaže neušlo.

Navštívili ste tento rok Palio? Napíšte nám, ako sa vám tam páčilo. Čakáme na dromedar@dromedar.sk

Zdroj/autor: ilpalio.org, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa