Najkrajšie mosty Európy, ktoré musíte vidieť (1. časť)

2014-10-16 09:00:00 |   |    | 

Mosty sú nevyhnutné: sú väzbou medzi oboma brehmi, niekedy medzi dvoma kultúrami, regiónmi či mestami. Sú tu na prepravu potravín, vody, áut a v neposlednom rade ľudí. Európske mosty sú niekedy umelecké diela a vybrali sme pre vás tie najkrajšie.



 

Ponte 25 de Abril – Portugalsko

 

Ponte 25 de Abril je visutý most spájajúci mesto Lisabon a obec Almade ležiacu na ľavej strane rieky Tejo. Slávnostne bol otvorený v roku 1966 a vlaková koľajnica bola pristavená v roku 1999. Vzhľadom k tomu, že je visutý a má podobné sfarbenie, je často prirovnávaný k mostu Golden Gate v San Franciscu. S celkovou dĺžkou 2277 metrov je 23. najväčším visutým mostom na svete.

 

The Tower Bridge – Anglicko

 

Tower Bridge (postavený 1886-1894) je kombinovaný zdvíhací a visutý most v Londýne a prechádza ponad rieku Temžu. Nachádza sa v blízkosti Tower of London, od ktorého má svoje meno a stal sa kultovým symbolom Londýna.

 

Ponte Vecchio – Taliansko

 

Ponte Vecchio (Starý most) je stredoveký kamenný uzavretý oblúkový most cez rieku Arno vo Florencii. Pozdĺž mosta sú umiestnené obchody, pôvodne tu boli hlavne mäsiari, no dnes sú to klenotníctva, obchody s umením a suvenírmi. Dva susedné mosty sú Ponte Santa Trinita a Ponte alle Grazie.

 

Most Bastei – Nemecko

 

Bastei je skalný útvar týčiaci sa 194 metrov nad riekou Labe v Labských pieskovcoch v Nemecku. Skaly Bastei vznikli vodnou eróziou pred viac než miliónom rokov. Nachádzajú sa juhovýchodne od Drážďan a sú hlavnou dominantou Národného parku Saské Švajčiarsko. Bastei je turistickou atrakciou už viac ako 200 rokov. V roku 1824 tu bol postavený drevený most, ktorý bol v roku 1851 nahradený súčasným mostom z pieskovca.

 

Most Ponte Luís I – Portugalsko

 

Tento most je znakom mesta Porto. Odporúčame sa vybrať na výlet loďou popod tento úžasný most, alebo sa prejsť po moste a oceniť veľkolepý strojárenský zázrak. Slávnostne bol otvorený v roku 1886 a skladá sa z dvoch prekrývajúcich sa železných palúb. Dĺžka mosta je 395 metrov a šírka 8 metrov. Oblúk mosta z kovaného železa je stále považovaný za jeden z najväčších vo svete.

 

Viaduc de Millau – Francúzsko

 

Millau viadukt je káblový most, ktorý sa klenie nad údolím rieky Tarn v blízkosti Millau, v južnom Francúzsku. Most je najvyšším na svete s vrchom stožiaru končiacim vo výške 343 metrov a je vo svete 12. najvyššou mostovkou, kde je 270 metrov medzi cestnou palubou a zemou. Stavebné náklady boli približne 400 miliónov eur a most je zaradený ako jeden z najväčších technických úspechov všetkých čias. Oficiálne bol uvedený do prevádzky 16. decembra 2004.

 

Széchenyi Lánchíd – Maďarsko

 

 

Reťazový most je visutým mostom, ktorý sa klenie nad riekou Dunaj medzi časťami Buda a Pešť – západnou a východnou časťou hlavného mesta Maďarska. Bol to prvý stály most v Maďarsku, ktorý bol otvorený v roku 1849.

 

Ponte di Rialto – Taliansko

 

Ponte di Rialto je jedným zo štyroch mostov cez Canal Grande v Benátkach. Je to najstarší most cez kanál a bol deliacou čiarou pre okresy San Marco a San Polo.

 

Zdroj/autor: europeanbestdestinations.org, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.8/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa