Buďte praví prieskumníci! Tieto miesta Európy patria k tým najopustenejším

2015-01-25 09:00:00 |   |    | 

Európa má veľa skrytých pokladov. Vybrali sme pre vás tie najúžasnejšie opustené miesta v Európe. Objavte jazero Reschensee v Taliansku, Maunsell pevnosť uprostred Severného mora, tunel lásky v Ukrajine alebo opustený zábavný park v Berlíne. Najpodivnejšie a najúžasnejšie opustené miesta v Európe na vás čakajú.



 

Reschensee - Taliansko

 

Reschensee je umelé jazero v západnej časti Južného Tirolska v Taliansku, približne 2 km južne od Reschenpass, ktorá tvorí hranicu s Rakúskom, a 3 km východne od horského hrebeňa tvoriaceho hranicu so Švajčiarskom. V jazere sa nachádza slávna ponorená zvonica  zo 14. storočia. Keď voda zamrzne, tak sa môžete dostať do kostola pešo. Legenda hovorí, že v zime je možné počuť zvonenie kostolných zvonov, ktoré boli v skutočnosti odstránené z veže 18. júla 1950 – týždeň pred demoláciou kostolnej lode a vytvorením jazera.

 

Pevnosti Maunsell– Veľká Británia

 

Maunsell boli malé opevnené veže postavené v ústí rieky Temži a Mersey počas druhej svetovej vojny na obranu Spojeného kráľovstva. Boli prevádzkované ako pevnosti námorníctva a armády. Pomenované sú podľa návrhára Guya Maunsella. Ich pôvodná činnosť skončila v roku 1950, a potom boli využívané na iné účely. Jedna z pevností je riadená nevykázaným kniežatstvom Sealand, no a zostávajúce pevnosti občas navštívia lode.

 

Tunel lásky – Ukrajina

 

Tento dlhý listnatý tunel je ako vystrihnutý z filmu. Nachádza sa v lesoch Ukrajiny v blízkosti mesta Kleven. Poskytuje prechod pre súkromný vlak, ktorý poskytuje drevo miestnej továrni. Je to tiež obľúbené miesto milencov.

 

Craco – Taliansko

 

Craco je mesto duchov v provincii Matera v juhotalianskom regióne Basilicata. Staré mesto bolo opustené v roku 1963 v dôsledku opakujúcich sa zosuvov pôdy. Opustenie urobilo z mesta turistickú atrakciu a populárne miesto natáčania filmov. V roku 2010 bolo Craco zaradené do zoznamu sledovaných svetovýchpamiatok sveta.

 

Spreepark - Nemecko

 

Spreepark bol otvorený v roku 1969 ako zábavný park na rozlohe skoro 30 hektárov. Oblasť sa nachádza v severnej časti Plänterwald, vedľa rieky Spréva. Bol to jediný konštantný zábavný park v NDR a jediný zábavný park vo východnom a západnom Berlíne. 

Dňa 18. januára 2002 Norbert Witte (vlastník), spolu s jeho rodinou a najbližšími spolupracovníkmi sa presťahoval do Limy v Peru. Spolu so sebou premiestnili v 20 námorných kontajneroch aj 6 atrakcií zo zábavného parku (Fliegender Teppich, motýľ, pavúk, Baby-Flug, divoká rieka a Jet hviezda). Príslušné orgány im to dovolili v domnienke, že atrakcie boli poslané na opravu.V auguste 2002 bol park vyhlásený za úplné nesolventný s dlhmi na úrovni  € 11,000,000. Priestor odvtedy chátra, aj keď tu stojí ruské koleso, ktoré však nie je v prevádzke. Na mieste nájdete aj iné pozostatky atrakcií

 

Pamätník Buzludzha - Bulharsko

 

Buzludzha pamätník bol postavený bulharským komunistickým režimom na pamiatku udalostí v roku 1891, kedy socialisti na čele s Dimitarom Blagoevom sa tajne zhromaždili v oblasti, aby vytvorili organizované socialistické hnutie so založením bulharskej strany sociálno - demokratickej. Budova bola otvorená v roku 1981. Dnes sa už pamätník nepoužíva.

 

Železničná stanica Canfranc – Španielsko

 

Prevádzka stanice Canfranc bola náhle zastavená v roku 1970, kedy vykoľajenie vlaku spôsobilo pád mostu na francúzskej strane hôr. Francúzi sa rozhodli, že nebudú rekonštruovať most, a tak cezhraničná trať bola uzatvorená a už sa nikdy neotvorila. Na hlavnej budove stanice bola nasadená nová strecha, no inak je stanica v rozpade a oplotená – uzavretá pre verejnosť. Výnimkou sú mesiace júl a august, kedy sú k dispozícii prehliadky organizované miestnou turistickou kanceláriou.

 

Varosha - Cyprus

 

Varosha je štvrť nachádzajúca sa južne od cyperského mesta Famagusta, ktoré je situované v severnej časti ostrova. Vplyvom tureckej invázie na Cypre v roku 1974 to bola moderná turistická oblasť Famagusty. Obyvatelia počas tohto nájazdu utiekli a od tej doby zostala štvrť opustená.

 

Balestrino - Taliansko

 

Balestrino sa skladá zo starého historického mesta situovaného na kopci a z nového mesta, ktoré sa nachádza pod ním. Balestrino bolo pre hydrogeologické nestability opustené v roku 1953. Staré mesto je mestom duchov, kým moderné centrum v spodnej časti je dodnes obývané.

 

Zdroj/autor: europeanbestdestinations.com, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
4.7/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa