Akú dovolenku chcete zažiť v Taliansku? Poradíme vám jednotlivé lokality

2015-08-02 07:00:00 |   |    | 

Na Taliansko ako keby sme v ostatných rokoch neprávom zabúdali. Sústredíme sa skôr na iné destinácie, pritom táto krajina nám dokáže poskytnúť za primeranú cenu rovnaký komfort a nezabudnuteľné lokality. Ak by ste si trúfli, môžete sa tam vybrať i s vlastným autom a prejsť tak viac lokalít. Pokiaľ by ste chceli ísť až dole na juh do Sicílie, trvalo by vám to 20 hodín. Stačilo by, aby ste si urobili pár prestávok počas cesty a pred sebou máte vidinu fantastickej dovolenky.



 

Gastronómia

 

Taliansko je celkovo jedným veľkým gastronomickým dobrodružstvom. Ich strava je veľmi pestrá, ľahká, spočíva väčšinou z kombinácie pár hlavných ingrediencií výrazných chutí a čerstvých surovín. Ďalšou výhodou je, že jednotlivé regióny sú veľmi pestré. Každý z nich prináša niečo originálne, preto nepochybíte, nech sa vyberiete do ktorýchkoľvek končín. Často však platí pravidlo, že sa chutnejšie najete v starých rustikálnych reštauráciách na vidieku. Niektoré cestovné kancelárie ponúkajú aj výlety zložené z gastronomickej cesty prechádzajúcej viacerými regiónmi. Keď však máme vybrať len jedinú časť Talianska, potom istotne zavítajte do Toskánska. Úžasný kraj s ešte lepšou kuchyňou ponúka skutočne pestrú ponuku jedál. Pochádzajú odtiaľ viaceré špeciálne chuťovky a potešiť sa môžete aj mimoriadne chutným ovocím a zeleninou.

 

Vinárstvo

 

I keď sa v tejto krajine nachádza viacero významných oblastí, podľa odborníkov by sme mali pozornosť sústrediť najmä na Furlansko. Tam sa totiž nachádzajú znamenité vinice s lahodným bielym vínom. Tunajšia pôda mu dodáva ojedinelú príchuť, ktorú najlepšie oceníte práve v obkľúčení týchto nádherných viníc. V tejto oblasti sa nachádza niekoľko desiatok malých a veľkých výrobcov vína. Skúste aj vinice s dlhou tradíciou, ktoré ponúkajú menšiu domácu produkciu. Spojte ich taktiež s ochutnávkou výborných syrov a na svoje si prídete aj v prípade kultúry.

 

Vidiek

 

Ani v tomto prípade nemôžete pochybiť. V Taliansku sa nachádza mnoho krásnych lokalít s vidieckou atmosférou. Opäť môžete zájsť do Toskánska, ktoré ponúka jedinečné scenérie. Úžasná je i Umbria. V nej sa spája tá správna zmes dejín a krásnej prírody. Pokiaľ hľadáte niečo originálne, vyberte sa na pobrežie Cinque Terre. Ide o menšie dedinky a mestá vystavané na vysokých skalách s nádherným morom v pozadí. Nádherná je aj Kalábria, kde sa nachádzajú aj pokojné lokality s pár domčekmi v dedinkách. Určite sa choďte pozrieť aj na Sardíniu, kde zase nájdete aj „staré pôvodné“  Taliansko.

 

Pamiatky

 

Zostať môžete aj priamo v Ríme. Nevidieť Koloseum a neprejsť sa historickým centrom s krásnymi budovami a fontánami by bolo hriechom. Opomenúť nemožno ani Vatikán s jeho úžasnými múzeami a Sixtínskou kaplnkou. Nádherné sú aj Benátky. Letný podvečer na gondole je nezabudnuteľným zážitkom. Potom sa vyberte do jednotlivých múzeí a Dóžovho paláca, kde si môžete pozrieť poslednú cestu odsúdencov, pri ktorej sa im naskytol nádherný výhľad na more. Florencia je tak ako v minulosti stále domovom umelcov. Stretnete ich kdekoľvek na ulici a diela ich slávnych predchodcov si môžete pozrieť nielen kdekoľvek v meste, ale aj v múzeách. Veľmi významné sú i Pompeje a Verona.

 

Najkrajšie pláže

 

Čím južnejšie sa budete presúvať, tým vhodnejšie pláže na dovolenku nájdete. Kalábria ponúka väčšie mestské pláže, ale aj pekné lokality iba pre súkromné plávanie. Nádherná je aj Puglia, ktorá má počas roka veľa slnečných dní. Na svoje si prídete aj v Alghero a vynikajúce kúpanie s najlepšími plážami ponúkajú aj na Ischii. Zopár vhodných oblastí môžete nájsť aj v Sardínii.

 

Aktívna dovolenka

 

Pokiaľ milujete turistiku, nevynechajte istotne Dolomity. Toľko nádherných možností na túry nenájdete nikde v okolí. Taliansko je ako stvorené aj pre cyklistiku. Ponúkajú tam mnoho cyklotrás a vďaka dobrému počasiu nemáte ani problémy s plánovaním. Odporúčame vám Sardíniu alebo vidiek, kde nie sú cesty tak zaťažené a môžete si dovolenku lepšie vychutnať. Pre vodné aktivity sú vhodnejšie ostrovné oblasti, kde je voda o niečo pokojnejšia.

 

Dovolenka s deťmi

 

Všetko závisí od toho, ako chcete dovolenku tráviť. Pre pokojnú vidiecku atmosféru so zaujímavými atrakciami je tu Umbria. Ak si chcete najmä zaplávať, choďte na Alghero alebo do Puglie. Turistiku nájdete najmä v Dolomitoch, kde sú aj menej náročné trasy. Z pamiatok sa snažte zájsť do lokalít blízko mora. Vo veľkých mestách je v lete priveľmi teplo a deti by to nemuseli dobre zvládať.

 

Zdroj/autor: travelaleisure.com, telegraph.co.uk, exodus.co.uk, tripadvisor.co.uk, ciaobambino.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.0/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa