Mystická, tajuplná a magická. Preskúmajte tajné chodby v Quinta de Regaleira

2015-09-13 07:00:00 |   |    | 

Niektoré pamiatky lákajú svojou veľkoleposťou, iné sú niečím kuriózne a niektoré sú spájané s mystickou atmosférou. Presne tak sa budete cítiť po prekročení Quinta de Regaleira v Portugalsku. Nájdete ho len pol hodinu cesty autom alebo hodinu cesty vlakom od Lisabonu. Je tak ideálnym miestom na dovolenku, ak sa chcete pozrieť do týchto končín. Pre domácich je to jedna z top pamiatok, ktorú odporúčajú svojim turistom. Je nezabudnuteľná, má svoje čaro a nachádza sa navyše v krásnom prostredí.



 

Pompézny komplex bývalej šľachty

 

António Augusto Carvalho Monteiron bol prvým majiteľom a strojcom tohto nápadu. Pri Sintre si našiel krásny kus prírody, ktorému sa rozhodol pridať ešte viac na atraktivite. Od prvého momentu chcel vystavať jedinečný komplex, ktorý by sa vyznačoval veľkou dávkou magickosti. K tomu malo prispieť niekoľko budov a najmä tajných chodieb, ktoré potom objavili až ďalší majitelia. Tvorcom tohto veľdiela je taliansky architekt Luigi Manini. Ten pracoval aj na viacerých operných domoch v jeho rodnej krajine. Keďže Monteiron chcel dodať svojmu palácu rovnaký punc jedinečnosti, vybral si práve jeho na stavbu svojho nového obydlia.

Posledné úpravy boli dorobené okolo roku 1910. Na výstavbu jednotlivých častí sa rozhodli použiť rôzne štýly, ktoré však do seba zapadali jednotlivými prvkami a priniesli tak ich zaujímavé prepojenie. V päťdesiatych rokoch bol tento komplex predaný ako súkromná rezidencia. Neskôr sa dostal do rúk vlády, no slúžil iba na reprezentatívne účely. Okolo roku 2000 sa ho však rozhodli sprístupniť verejnosti, ktorá si ho môže obzrieť v niekoľkých alternatívach.

Provu je vlastná prehliadka, keď dostanete iba audio sprievodcu. Potom sú to klasické prehliadky so sprievodcami, ktorí vás prevedú všetkými časťami tejto lokality. V komplexe robia aj tematicky ladené prehliadky, aké poznáte napríklad z nášho Bojnického zámku. Často sú sprevádzané aj malými hereckými výstupmi, ktoré umocňujú jedinečnosť tohto miesta. Quinta de Regaleira je otvorená denne od 10.00, zatváracie hodiny sa líšia od ročného obdobia. Vstupné pre dospelých na prehliadku so sprievodcom je 10 eur. Komplex ponúka aj rôzne druhy zliav.

 

Kaplnka, park, palác a iné skvosty

 

Táto pamiatka sa delí do niekoľkých častí. Ide o väčší komplex, takže je vhodné, aby ste si vyhradili dostatok času. I keď pôjdete na prehliadku so sprievodcom, skúste sa potom ešte v areáli túlať chvíľku aj sami. Quinta de Regaleira sa delí do týchto častí:

 

Palác – tvorí vizuálne najvýraznejšiu časť tohto komplexu. Palác pripomína svojim vzhľadom pompézne francúzske kaštiele. To bolo aj cieľom prvého majiteľa. A tak ako sa na detailoch nešetrilo v exteriéri, rovnako skvele vyzerá i v interiéri. Pozrieť si tam môžete jednotlivé komnaty pre panstvo, kde sa zabávali, mali súkromné priestory, ale aj pracovali. Súčasťou prehliadky je aj terasa s krásnou vyhliadkou.

Pramene – ak ste niekedy v minulosti prišli do kontaktu s touto pamiatkou, tak istotne vďaka fotografiám jej prameňov. Kuriozitou je, že napriek svojmu názvu, sa táto stavba nikdy nevyužívala ako studňa. Dominantou je vysoké točité schodisko, ktoré má niekoľko poschodí. Pri pohľade z vrchu ponúka naozaj impozantnú vyhliadku. Na jej dne sa nachádza deväť rôznych prameňov, nie všetky sú však funkčné. Hĺbka tejto studne je takmer 30 metrov. Časť poschodí zarastá machom a rastlinami, čo tomu dodáva originálny dizajn.

Kaplnka – ide o menšiu stavbu, ktorá je stupňovito rozdelená. Zdobená je veľkými freskami a sklenenou vitrážou. Postavená je v podobnom štýle ako palác. Dobre si obzrite najmä exteriérové zdobenie.

Park – úžasnú prírodu si môžete vychutnať práve v parku. V tom sa nachádza jazierko, malá rieka a niekoľko fontán. Rozdelený je do viacerých oddychových zón. Každá lavička je postavená v inom štýle a s odlišnými ornamentmi.

Jaskyňa – súčasťou parku je aj jaskyňa, ktorá sa nachádza pri jazere. Pri ňom sa nachádza i vstup do nej, pričom chodby vedú až do časti s prameňmi a k spomínanému točitému schodisku.

Tajné chodby – v týchto priestoroch sa nachádzajú aj samotné tajné chodby. Nemusíte sa báť, v súčasnosti sú dobre vyznačené a istotne sa v nich nestratíte. Takto sa môžete túlať podzemím a dostať sa do rôznych lokalít tohto parku. V minulosti to panstvu prinášalo veľa zábavy a slúžilo ako prekvapenie pre hostí.

 

Zaskočenie zemetrasením

 

Pri prechádzke touto lokalitou prídete na to, že niektoré časti sú viditeľne poškodené. Dôvodom je fakt, že v minulosti sa tu bolo silné zemetrasenie. To výrazne zničilo časť budov a prví majitelia sa museli vtedy na istý čas presťahovať a počkať, pokiaľ tieto budovy zrenovujú. Niektoré časti boli úplne opravené, no niektoré zostali v takomto stave. Napriek tomu im to dodalo impozantný vzhľad a pridali im na magickosti.

 

Zaujímavosti v okolí

 

Ako prvú zaujímavosť je nutné spomenúť mesto Sintra, pri ktorom sa Quinta de Regaleira nachádza. Má pekné historické uličky s typickým portugalským výzorom. Nachádza sa v ňom niekoľko múzeí a historických budov. V okolí nájdete aj zopár ďalších palácov, ktoré už však nie sú natoľko charizmatické, ako táto pamiatka. V centre je aj krásna historická radnica. Okolo Sintry sa nachádzajú aj viaceré cyklistické trasy. V okolí leží aj pohorie, v ktorom môžete využiť široké možnosti turistiky.

 

Zdroj/autor: cultursintra.pt, wikipedia.com, portugalvirtual.pt, ancient-origins.net, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa