Tour de France pre návštevníkov. Čo si pozrieť, keď prefrčia

2014-07-16 11:00:00 |   |    | 

Aj Dromedár sa zaujíma o to, čo sa práve vo svete deje. A v týchto dňoch jednoznačne „letí“ Francúzsko a Tour de France. O cyklistický sviatok sa zaujíma celý svet. V každej etape prechádzajú cyklisti niektorým regiónom a len málokto sa obzrie ďalej ako za mantinely, oddeľujúce nadšencov od ich obľúbených športovcov. Dromedár sa pozrel kameramanom poza chrbát a objavil tieto skvosty:



11. etapa

 

Keďže cyklisti vždy len prefrčia okolo fanúšikov a etapy sú od seba niekedy oddelené prestávkami, musia si fanúšikovia nájsť na po - závodné hodiny iný program. Môžu to byť aj výlety po okolí a miestnych zaujímavostiach. 11 etapa začínajúca v malebnom mestečku Besançon a končiaca v Oyonnaxe prechádza krásnym regiónom, ktorý susedí so švajčiarskymi hranicami.

Besançon je hlavným mestom regiónu Franche-Comté a taktiež perličkou ležiacou na rieke Doubs. Cyklistickí nadšenci tu okrem rýchlych bicyklov nájdu krásne zachované historické centrum. Tento „klenot“ zvrchu stráži Citadela, vojenská pevnosť, ktorá je dnes chránená UNESCOm. Jej návštevu neoľutujete, keďže sa v nej ukrývajú rôzne galérie a aj ZOO. Cestou pozriete katedrálu a múzeá a deň sa vám rýchlo minie.

Po smere cyklistickej trate Tour de France nájdete Kráľovské soľné bane v Arc-et-Senans. Celý solivar bol postavený v 18. storočí a architektovou snahou bolo postaviť dokonalé pracovné mestečko.  Nové technológie využité pri ťažbe a spracovávaní priniesli solivaru pozornosť nie len blízkeho okolia. Isto sa o to zapríčinil aj vzhľad tunajších budov. Utopická snaha dosiahnuť dokonalosť sa odrazila aj na priemyselných budovách, ktoré vyzerajú viac ako menšie paláce než fabrika. Zaujímavosťou je aj 21km dlhá rúra, ktorá sem slanú vodu privádzala. Je toho veľa čo povedať o solivare, ale našťastie sa tu nachádza múzeu, kde vám všetko prezradia.

Mestečko, ktoré stojí za to je aj Arbois. Leží približne 30km od Besançon. Okrem tradičných zaujímavostí, ako kostolov, múzeí a galérii, sa pýši romantickým prostredím a jednoznačne kvalitným vínom. K Francúzsku ako inak víno patrí a platí to ako o regióne Franche-Comté tak aj o Arbois. Tour de France sem tak prilákala nie len milovníkov tekutého viniča.

Pre zmenu mestečko Clairvaux les Lacs je známe svojou prírodou. Jazerá, lesy, vodopády, jaskyne... Okolie je očarujúce a návštevníci cyklistických pretekov sa tu na pár hodín môžu pokojne zastaviť. Okolité dedinky a aj samotné Clairvaux les Lacs očaria dokonalou idylkou, o akej snívame, keď si v hlave predstavíme francúzsky vidiek.

Konečnou zastávkou cyklistov, ale aj turistov počas 11. etapy, bude Oyonnax. Pre Slovákov trochu náročný názov ukrýva mestečko, ktorého okolie priam vábi aktívnych dovolenkárov. V horách sa dá vyraziť na túru, vychádzku s lamami, vyskúšať môžete aj terény bicykel, lozenie po skalách, splavovanie kaňonov, alebo lozenie po stromoch. Miernejší športovci si zahrajú ich obľúbený golf.

Autor: SiSa

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa