Zaujímavosti, atrakcie

Tam, kde sa pásol dobytok, pribúdajú jamy: Uzbekistan zachvátila zlatá horúčka

Samarkand, Uzbekistan
2024-05-03 12:00:00

Chislat Otčilov jednou rukou rozotiera sivá zmes piesku a kamenia, ktorú obmýva pramienok vody, a starostlivo skúma vzhľad lesklých vločiek. Ide o zlato, kľúčový kov Uzbekistanu, ktorým táto stredoázijská krajina oplýva. Nakoniec sa na Otčilovovej ryžovacej panvici objaví nugget veľkosti zrnka ryže. viac »

Vedci dešifrovali starý zvitok: Zrejme popisuje Platónove posledné hodiny

Vedci dešifrovali starý zvitok:
2024-05-02 20:00:00

Novo dešifrované pasáže starovekých zvitkov z Herculanea, ktoré pochoval popol po výbuchu talianskej sopky Vezuv v roku 79 nášho letopočtu, možno odhaľujú posledné hodiny starogréckeho filozofa Platóna a tiež konkrétnejšie miesto jeho pochovania. Jeden zo zvitkov podľa nich popisuje Platónovu kritiku hudby, ktorú na flaute hrala trácka otrokyňa. viac »

FOTOREPORTÁŽ z Gruzínska: Batumi je skrytou perlou pri Čiernom mori

FOTOREPORTÁŽ z Gruzínska: Batumi
2024-05-01 00:00:00

Gruzínske Batumi sa stalo dejiskom udeľovania prestížnych cestovateľských ocenení World Travel Awards a pri tejto príležitosti sme ho navštívili aj my. Mesto nás príjemne prekvapilo svojou mnohotvárnosťou a kombináciou dovolenky pri mori so spoznávaním. Nech vám slúži naša fotoreportáž ako inšpirácia a pozvánka. viac »

Huňatý cestovateľ: Mačka, ktorá miluje škatule, strávila skoro týždeň na cestách v balíku

Huňatý cestovateľ: Mačka, ktorá
2024-04-30 20:00:00

Takmer týždeň strávila mačka Galeana na cestách v balíku, ktorý jej majitelia z amerického štátu Utah poslali späť do firmy Amazon v Kalifornii. Domáca šelma podľa jej majiteľky Carrie Clarkovej miluje škatule a nepozorovane skočila do veľkého balíka, ktorý potom jej majitelia zapečatili a odoslali do stovky kilometrov vzdialeného štátu. Galeanu oslobodil pracovník Amazonu a už je späť s rodinou, uviedla stanica BBC. viac »

Amsterdam dáva turistom šokujúci test: Chceli by ste si kúpiť kokaín?

Amsterdam
2024-04-30 12:00:00

Amsterdam v priebehu rokov vyskúšal rôzne spôsoby, ako potlačiť nepríjemný cestovný ruch, od odstrašujúcej kampane zameranej na turistov vyhľadávajúcich alkohol, drogy a sex, cez zákaz fajčenia marihuany na verejnosti v centre metropoly až po zatváraciu dobu barov o druhej ráno. Teraz sa rozhodol pre nový prístup, a to s využitím online kvízu, ktorého cieľom je odradiť tých, ktorí chcú navštíviť historické mesto kvôli niečomu inému ako tulipánom a karamelovým vafliam, napísal denník The Guardian. viac »

OBRAZOM z Japonska: Lúky pokryli úžasné kvetinové koberce, toto je najkrajšia podoba jari

OBRAZOM z Japonska: Lúky
2024-04-28 12:00:00

Jar je pre mnohých absolútne najkrajším obdobím v roku. Keď sa príroda konečne zobudí zo zimného spánku, obdaruje svet tak farebnou a voňavou krásou, že sa jej nebudete vedieť nabažiť. Desaťtisíce ľudí láka v tomto období aj park Hitsujiyama v meste Chichibu. viac »

V Bratislave sa bude konať Mirror Hospitality Expo: Predstaví najlepších barmanov aj výnimočné drinky

V Bratislave sa bude
2024-04-27 22:00:00

Mirror Hospitality Expo, popredná stredoeurópska barová show, sa od 7. do 8. mája 2024 po druhýkrát vracia do hotela Radisson Blu Carlton v srdci Bratislavy. Toto dvojdňové podujatie ponúka starostlivo vybranú kombináciu vzdelávacích workshopov vrátane seminárov, masterclasses, prehliadok lokálnych slovenských značiek a ochutnávok jedál a nápojov. viac »

Traja vrahovia medzi umelcami: Prebodol Caravaggio soka pri súboji?

Na snímke maľba Judita
2024-04-24 00:00:00

V kaluži krvi leží 28. mája 1606 na „tenisovom dvorci“ v centre Ríma bezvládne telo. Patrí mladému fičúrovi Ranucciovi Tomassonimu. O život ho na neobvyklom mieste pripravil známy maliar. Je pravda, že sa umelec pokúsil Tomassoniho pred smrťou aj vykastrovať? viac »

Vedci zistili, kde bol pochovaný Platón: Píšu o tom staré zvitky

Vedci zistili, kde bol
2024-04-23 20:00:00

Na základe štúdia tzv. herkulánskych zvitkov sa podarilo zistiť, kde bol v Aténach pochovaný antický filozof Platón. Uviedol to taliansky vedec Graziano Ranocchia, píše TASR podľa agentúry ANSA. viac »

KVÍZ: Spoznáte aerolinky podľa chvostu lietadla?

KVÍZ: Spoznáte aerolinky podľa
2024-04-23 00:00:00

Podobne ako väčšina ostatných veľkých obchodných spoločností majú aj každé aerolinky vlastné logo, typickú farbu či ďalšie znaky, vďaka ktorým ich odlíšite od konkurencie. Nie vždy je to však tak ľahké, ako ich tvorcovia dúfajú. Skúste si v našom kvíze, ako sa to podarí vám! viac »

Chvíľka nepozornosti a nešťastie je na svete. Tieto úžasné pamiatky sveta zničil požiar

Katedrála Notre-Dame v Paríži
2024-04-21 00:00:00

Tento týždeň svet zasiahla správa o požiari jednej z najznámejších pamiatok v Kodani, renesančnej budovy burzy z 1. polovice 17. storočia. My Slováci zas máme ešte v živej pamäti, ako sme sa pred pár rokmi bezradne pozerali na plamene, ktoré pohltili hrad Krásna Hôrka. Rovnaké tragédie sa ale udiali aj inde vo svete a spôsobili smútok množstvu cestovateľov a milovníkov histórie. viac »

VIDEO: Zimné strediská oživujú starý trik, cez leto skladujú sneh na ďalšiu sezónu

VIDEO: Zimné strediská oživujú
2024-04-20 12:00:00

Globálne otepľovanie ohrozuje lyžiarske dovolenky. Niektoré zimné strediská preto oživujú starodávny trik: šetria si sneh cez leto, napísal server BBC News. viac »

Tak veľmi bolestivé: World Press Award ocenila najlepšie spravodajské FOTOgrafie roka

Tak veľmi bolestivé: World
2024-04-20 10:01:00

Prestížna fotografická súťaž World Press Photo pozná víťazov. Do aktuálneho ročníka sa prihlásilo 3851 fotografov zo 130 krajín, ktorí porote zaslali na posúdenie 61.062 snímok. Tieto sú podľa odborníkov najlepšie. viac »

Raj s krvavou históriou: Karibský diktátor rozpútal petržlenový masaker, za nesprávnu výslovnosť smrť

Raj s krvavou históriou:
2024-04-16 15:00:00

Vojak s krutou tvárou ukáže spútanému zajatcovi petržlen. „Ako sa to volá?“ udrie naňho. Keď ho jeho odpoveď neuspokojí, pozdvihuje mačetu a nešťastníkovi so zlou výslovnosťou na mieste zotne hlavu. viac »

Odhalil zverstvá Stalina, no svet priviedol na pokraj apokalypsy: Pred 130 rokmi sa narodil N. Chruščov

Odhalil zverstvá Stalina, no
2024-04-15 10:00:00

Zanechal značne rozporuplné politické dedičstvo, ktoré charakterizujú mnohé neúspechy a sklamania. Na čele Sovietskeho zväzu stál v rokoch 1953 až 1964. V pondelok 15. apríla uplynie 130 rokov od narodenia sovietskeho štátnika a bývalého prvého tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (ÚV KSSZ) Nikitu Sergejeviča Chruščova. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa