Oslavy dňa mŕtvych – V Mexiku sa smrti vysmievajú

2014-10-31 09:00:00 |   |    | 

Iný kraj iný mrav. Všetci dobre vieme, že ak cestujeme spoznávame iné kultúry a tradície. Od krajiny ku krajine sú vždy iné. V rámci Európy ale zvykneme naraziť len na podobné zvyky. Máme spoločnú minulosť a ovplyvnili nás podobné historické udalosti. Čo ale ak pôjdeme ďalej, alebo prekročíme oceán? Môžeme postretnúť niečo, čo sa aj môže tváriť podobne, no je od nás na míle vzdialené.



 

Všetkých svätých?

 

Kým my v tichosti a pokoji prechádzame naše cintoríny a spomíname na zosnulých na opačnej strane sveta sa deje pravý opak. Mexiko. Krajina s miliónmi obyvateľov, s tisícročnou históriou a s nespočetným množstvom kmeňov a ich jednotlivými kultúrami si tento pre nás tradičný kresťanský sviatok prispôsobila. Spravila z neho Día de los muertos, čo v preklade znamená Deň mŕtvych.

Niet sa čomu diviť, ich dávny predkovia v krajine zanechali nezmazateľnú stopu. A hoci sa kresťania snažili, úplne sa im tradície pôvodných kmeňov vykoreniť nepodarilo. Dosiahli len to, že domorodé kmene si svoje tradície ponechali a zmiešali ich s tými európskymi. Takto vznikla unikátna oslava, ktorá v podstate spája všetkých ľudí na svete. Vo väčšine kultúr sa totiž na mŕtvych spomína.

 

Pôvodné aj nové

 

Už takmer 3 tisíc rokov sa na americkom svetadiele praktizujú oslavy smrti a zomrelých. Staré kmene mali ale úplne opačný prístup k smrti ako je naše kresťanské a európske vnímanie. Hoci verili v posmrtný život, pravidlá a smerovanie duší po smrti sa značne líšili. Domorodí obyvatelia verili, že miesto kam duša pôjde je ovplyvnené spôsobom akým zomreli. Inam mierili tí, čo zomreli v boji a inam tí, čo odišli z tohto sveta prirodzenou cestou.

Obyvatelia amerického kontinentu mali vo svojom kalendári vyhradené dva termíny na spomínanie na mŕtvych. Jeden bol určený tým, ktorí zomreli ako deti, a druhý dospelým. Oddelenie sa zachovalo dodnes, a tak sa 1. novembra spomína na deti a 2. na zomrelých, ktorí dosiahli dospelosť.

 

Typické prvky

 

Počas osláv v Mexiku vidíme, že mnohé indiánske tradície a prvky sa zachovali. Majú istú príchuť kresťanstva, ale stále sú tak odlišné od tých našich že sa nedajú zameniť. Podáme vám zopár príkladov:

 

Lebky – Sviatok Día de los muertos je po svete známy lebkami. Malé či väčšie sa nachádzajú úplne všade. Tradícia pochádza z domorodých kmeňov. Tie si ich totiž nechávali, ako pamiatku. Aktuálne sa predávajú takmer na každom rohu a najčastejšie sú malé cukrové lebky, ktoré nesú meno zosnulého, ktorého si chcete pripomenúť.

Kvety – Dôležité sú samozrejme aj kvety. Tu sa stretáva domorodá a kresťanská tradícia. Počas osláv Mexičania prichádzajú k hrobom a zdobia ich podobne ako my. Hroby sú osvetlené množstvom sviečok, aby mŕtve duše našli cestu domov. Tradičným kvetom je aksamietnica, ktorá podľa domorodých kmeňov stráži duše zosnulých.

Kostlivci – Bežne počas týchto dní postretnete množstvo kostlivcov. Patria k dekorácii a sú aj typickými maskami. Mexičania sa prezliekajú za kostlivcov, aby tak poukázali na svoj prístup k smrti. V pradávnom Mexiku bola totiž vnímaná len ako ďalšie štádium a nie koniec. Je bežné sa smrti akoby vysmievať. Tak ju vidia Mexičania, ako súčasť každodenného života. Preto v tieto dni nesmútia, ale naopak oslavujú čas, keď môžu byť o niečo bližšie k milovaným zosnulým. Najznámejšou kostrou je Catrina. Zobrazuje bohyňu Mictecacíhuatl, „Pani smrti.“ Jej tradičný mexický odev opäť poukazuje na smrť, ktorá je neoddeliteľnou časťou života.

Oltáre – Pre každú rodinu je dôležitý oltár. O to viac, ak nemajú možnosť prísť osobne na hrob zosnulých. Zvyknú ho bohato vyzdobiť cukrovými lebkami, kvetmi, sviečkami, jedlom, ktoré mal zosnulý rád a v prípade detí aj hračkami.

Žarty – Dôležitou súčasťou osláv Dňa mŕtvych je humor. Už sme spomínali, že mexická kultúra vníma smrť z iného uhľu pohľadu ako tá naša. Tance a zábava majú osláviť to, že s radosťou spomínajú na starých známych. K sviatku patria aj satirické poznámky na cukrových lebkách. Okrem mena zosnulého totiž môžu niesť aj meno žijúcej osoby (často politika), z ktorej si chcú neškodne vystreliť. K nápisu sa potom pridá aj ironická poznámka, no našťastie to nikoho neurazí. Patrí to k oslave Día de los muertos.

 

Pozrite si video, ako sa oslavuje v Oaxace:

Zdroj/autor: diadelosmuertos.yaia.com, inside-mexico.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa