Gotland - švédske vikingské dedičstvo

2013-07-18 14:00:00 |   |    | 

ŠVÉDSKO - Švédi, ktorí dobre poznajú pútavé tajomstvá svojej krajiny, mieria počas dovolenkových dní na jediné miesto - ostrov Gotland vzdialený približne 90 km od pevniny, na ktorom sa snúbi vikingská história s jednoduchosťou ostrovného života.



Svetové dedičstvo UNESCO, stredoveké mesto Visby na gotlandskom západnom pobreží, bolo v priebehu 12. až 17. storočia dôležitou obchodnou cestou k severu Európy. Dnes sa magistrála, ktorá ho pretína, zmenila na vyslovene turistickú, keď sem každoročne od mája do septembra prúdia dobrodruhovia skúmajúci bohatý historický odkaz Vikingov.

Kvôli významnej úlohe jarmočného mesta bolo Visby v skorom stredoveku obohnané kamennými hradbami. 3,5 km dlhý Ringmuren (prstencová stena) od 13. storočia bráni mesto svojimi viac ako 50 vežičkami a vodnou priekopou. Dnes asi tri tisícky z celkových 22 tisíc mešťanov žijú práve v historickom srdci Visby.

Úzka spätosť so stredovekým vikingským odkazom sa prejavuje aj vo zvykoch a podujatiach, ktoré ostrovania udržiavajú. Každý august tu môžete zažiť jedinečný Medeltidsveckan (stredoveký týždeň), kedy sa mesto doslova prenesie v čase. Vychutnáte si tradičné rytierske turnaje, trhy plné roľníkov, žobrákov i rozprávačov ostrovných legiend, živé predstavenia, prednášky a divadlá v dláždených uličkách Visby a možno stretnete aj šašov a čarodejníkov.

V roku 1361 napadla ostrov dánska armáda a Gotland celých 300 rokov existoval ako dánska kolónia. Aj napriek tomu, že odvtedy uplynuli storočia, dánske dedičstvo môžete nájsť v čriepkoch histórie v múzeách, hradoch a pevnostiach a cítiť ho aj vo výraznom južanskom prízvuku miestnych obyvateľov. Mesto má zároveň najviac zachovalých zrúcanín v severnej Európe, vrátane kostolov, ktoré sa datujú do 12. storočia a dnes ponúkajú jedinečný priestor pre koncertné a divadelné predstavenia.

Vo Visby sa nachádza viac ako 200 stredovekých stavieb s množstvom klenutých pivníc a s gotickými štítovými fasádami. Najznámejším je Burmeister uprostred Donners Plast, dvojposchodový zrub bohatého kupca Hansa Burmeistera s charakteristickým červeným dechtom ako tradičné chaty v kupcovom rodnom Nemecku. Dom funguje ako múzeum s prehliadkou jedinečných interiérov a umeleckých pamiatok.

Gotlandské historické múzeum zase ponúka expozície nálezov spred nášho letopočtu a obsahuje viac ako 31 tisíc artefaktov nájdených na ostrove. Zaujímavé je, že niektoré z najstarších budov dodnes slúžia ako bežná súčasť života. Napríklad známemu Donnerska huset tiahne takmer na tisíc rokov od položenia základového kameňa, no stále bezchybne slúži - počas rokov tu fungovali banky, telegrafická ústredňa, poštový úrad či Gotlandská univerzita, dnes je tu turisticko-informačná kancelária.

Za zážitok stojí aj prechádzka parkom Almedalen, pomenovanom podľa brestov vysadených v roku 1870. Nachádza sa kúsok od mestských hradieb a býval súčasťou prístavu, ale rokmi sa meniaci tok ho odklonil od centra. V dokoch nevynechajte reštaurácie s lahodnými rybími špecialitami a pobyt na ostrove zavŕšte príjemnou prechádzkou po Strandpromenaden, 5 km dlhej turistickej a cyklistickej promenáde tiahnucej sa severným pobrežím ostrova.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa