Netradičná dovolenka: vycestujte do Dánska

2013-06-14 10:00:00 |   |    | 

DÁNSKO - Najmenšia škandinávska krajina je bezmála jednou z ekonomicky najrozvinutejších v Európskej únii. Dánsko susedí iba s Nemeckom a počtom obyvateľov sa približuje Slovensku. Na čele monarchie, ktorá dala svetu lego a jedny z najkrajších rozprávok, stojí kráľovná Margaréta II.



Rodisko rozprávkara Andersena

Autora Malej morskej panny či Škaredého káčatka netreba obzvlášť predstavovať. Otec modernej rozprávky sa preslávil neobyčajnou fantáziou a citlivými príbehmi, ktoré si získali srdcia detí aj dospelých po celom svete. Jeho rodný dom ako aj múzeum nájdeme v Odense. Vďaka literatúre sú však populárne aj iné turistické atrakcie Dánska. Kolosálny hrad Kronborg v Helsignore, známy aj ako Elsignor zo Shakespearovho románu Hamlet, patrí medzi najvýznamnejšie renesančné hrady v severnej Európe.

 

Hlavné mesto Kodaň

Pre svoju ostrovnú polohu sa zvykne označovať ako „Benátky severu“. Milo prekvapí svojimi čistými a udržiavanými ulicami. Turisti by si nemali nechať ujsť najstarší zábavný park na svete - Bakken. Paradoxom je, že jednou z najnavštevovanejších je Christiania - kontroverzná štvrť s neslávnou povesťou. Napriek tomu priťahuje aj vďaka výstrednej a originálnej architektúre. Rodiny s deťmi, ale aj blázni do vedy určite ocenia Experimentárium, ktoré na rozdiel od iných múzeí dáva možnosť dotknúť sa vystavených exponátov a experimentovať. A nakoniec, byť v Kodani a nevidieť sochu Malej morskej panny je ako byť v Paríži a nepozrieť si Eiffelovku.

 

Svojské a pritom skromné

Turisticky obľúbené je napríklad mesto Ebeltoft s medzinárodne uznávanou European Film College. Okrem toho tu nájdeme prvé múzeum skla na svete či Jilland, čo je jedna z najdlhších drevených lodí na svete. Pre deti bude nezabudnuteľným zážitkom Legoland v Billunde s množstvom atrakcií, ktoré zaujmú aj dospelých. Nadšenci vikingskej tradície si prídu na svoje v Jellingu. V neposlednom rade je nutné vidieť most Oresund, ktorý spája Dánsko a Švédsko. Nádherné parky, pláže, ostrovy, navyše príjemní, pohostinní ľudia - to všetko robí z Dánska jednu z najunikátnejších krajín na svete.

 

Zdroj/autor: wikipedia, tripadvisor.com, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa